Ne keress tovább: ez a világ legegyszerűbb és legjobb vaníliafagyija!

Krémes, mégis frissítő – ropogós tölcsérrel vagy gyümölccsel megbolondítva. Ez a klasszikus vaníliafagyi minden nyár megmentője: egy igazi, örök kedvenc, ami egyetlen kanállal is boldoggá tesz. Creatorunk, Nagy Fruzsi cukrász írása – recepttel.
–
Vaníliafagyi – alaprecept
Ha nyár, akkor fagyi minden mennyiségben! Szeretem kipróbálni a kreatív, új ízeket, de a klasszikus vaníliafagyinak sem tudok könnyen ellenállni. Sajnos még mindig nagyon sok helyen kapható silány minőségű, levegővel felturbózott, gyümölcsöt sosem látott fagylalt – aromával és térfogatnövelő szerekkel bőven megáldva. Pedig egy jó fagyihoz nem kell sok hozzávaló – otthon is bárki el tudja készíteni. Ez egy alaprecept, amelyet gyümölccsel vagy csokoládéval könnyedén variálhatunk.
@wmn.hu 🍦🍧Így készül a legfinomabb vaníliafagyi! Nagy Fruzsi, cukrász WMN Creator receptje, ami tökéletes desszert egy nyári napon. Hozzávalók: 450 g tej 300 g tejszín (minimum 30%-os) 120 g tojássárgája (kb. 6–7 db) 180 g cukor #fagyirecept #vaníliafagyi #wmn #wmnmagazin #wmncreator #cukrász #NagyFruzsi @cukrasztitkok ♬ eredeti hang – WMN Magazin - WMN Magazin
Hozzávalók
(kb. 15–18 gombócnyi adaghoz)
-
450 g tej
-
300 g tejszín (minimum 30%-os)
-
120 g tojássárgája (kb. 6–7 db)
-
180 g cukor
Elkészítés
- Kapard ki a vaníliarúd belsejét, majd a magokat és magát a rudat is tedd a tejbe!
- Add hozzá a tejszínt és a cukrot, majd forrald fel!
- A meleg tejből szedj ki egy adagot, és keverd el a tojássárgájával, majd öntsd vissza ezt a tojásos keveréket a többi tejes elegyhez. Tipp: a hőkiegyenlítős módszerrel a hideg elegyhez 2–3 adagban öntsünk kevés meleg folyadékot. Az így kapott langyos keveréket öntsük a maradék meleg tejhez, és hevítsük tovább a kívánt hőmérsékletig.
- Melegítsük (de ne forraljuk) tovább – 80–82 °C-nál éri el a pudingos állagot, ekkor vegyük le a tűzhelyről!
- Ha nem vagyunk elég óvatosak, könnyen „rántottás” állagot kaphatunk, ezért érdemes leszűrni a fagyialapot.
- Tegyük egy éjszakára hűtőbe!
- Fontos, hogy jó hideg legyen, amikor a fagyigépbe tesszük.
- Kb. 40–45 perc keverés után érjük el a legideálisabb állagot a házi fagyigéppel.
Nagyon fontos ezeknél a krémeknél, hogy betartsuk az alábbi szabályokat:
-
A szalmonellabaktérium elpusztítása érdekében mindenképp forrósítsuk fel a krémet legalább 72 °C-ra.
-
82 °C fölé ne melegítsük, mert túrós állagot kapunk, a krém „összehúzódik”. Ha mégis túlhevítettük, szűrjük át egy sűrű szitán.
-
Törekedjünk arra, hogy friss tojásokból készítsük a krémet.
További tippekért, trükkökért, receptekért kövesd Fruzsi Cukrásztitkok-oldalát a Facebookon is!
A kiemelt kép illusztráció. Forrás: Pexels/ Barb Landro