Így érdemes kiélvezni az eperszezont: túrógombóc eperrel
Vasárnapi édesség – nem csak vasárnapra

Ez a túrógombóc klasszikus és újdonság is egyben. A forró eperszósz, a hideg görög joghurt és a friss eperdarabok együtt olyan dimenziót nyitnak meg, amit vétek lenne kihagyni. Ráadásul könnyeny és gyorsan elkészíthető, főleg Fruzsi tanácsait követve. Próbáljátok ki! Nagy Fruzsi cukrász, WMN Creator receptje, írása és videója.
–
Túrógombóc eperszósszal és görög joghurttal
A túrógombóc sokunk gyerekkori kedvence, aminek az elkészítése felnőttként lassúnak és macerásnak tűnik – de nem akkor, ha Fruzsi változatát próbáljátok ki! Ráadásul a forró eperszósz és a hideg görög joghurt még izgalmasabbá teszi az amúgy klasszikus édességet.
@wmn.hu Minden percét kiélvezzük az eperszezonnak! 🍓 Ez a túrógombóc egyszerre klasszikus és újdonság is: a forró eperszósz, a hideg görög joghurt és a friss gyümölcsdarabok egy olyan dimenziót nyitnak meg, amit kár lenne kihagyni! ✨Próbáljátok ki WMN Creatorunk, Nagy Fruzsi receptjét! 😋 Hozzávalók 7 db közepes méretű gombóchoz 🥄 250 g túró (lehetőleg rögös, de villával áttörhető) 🥄 50 g búzadara 🥄 25 g rétesliszt 🥄 1 tojás 🥄 1 csomag vaníliás vagy vanillincukor (elhagyható, de kellemes ízt ad) Nézd meg a videót Fruzsi cukrásztrükkjeiért, és hozd ki a legtöbbet te is az eperszezonból! #wmn #wmnmagazin #wmncreator #recept #eper #túrógombóc
♬ eredeti hang – WMN Magazin - WMN Magazin
Hozzávalók
(7 közepes méretű gombóchoz)
- 250 g túró (lehetőleg rögös, de villával áttörhető)
- 50 g búzadara
- 25 g rétesliszt
- 1 tojás
- 1 csomag vaníliás vagy vanillin cukor (elhagyható, de kellemes ízt ad)
- 150-200 g eper (de lehet több is)
- 1 evőkanál cukor (elhagyható)
- néhány evőkanál görög joghurt
- tálaláshoz: még több eper
Elkészítés
- Egy tálban keverd össze a túrót, a búzadarát, a réteslisztet, a tojást és a vaníliás cukrot (ha használsz).
- Fedd le a masszát, és pihentesd a hűtőben legalább 30 percig, hogy a búzadara megszívja magát – így a gombócok főzés közben nem esnek majd szét.
- A pihentetett masszából vizes kézzel formázz közepes méretű gombócokat (kb. sárgabarack méretűeket).
- Egy nagyobb lábasban forralj vizet, majd vedd alacsonyabbra a hőfokot, és gyöngyöző vízben főzd meg a gombócokat.
- Amikor feljönnek a víz tetejére, még főzd őket 1-2 percig, majd szűrőkanállal szedd ki.
- A zsemlemorzsát kis vajon vagy olajon pirítsd aranybarnára, és hempergesd meg benne a gombócokat.
Tipp: Pirított zsemlemorzsa helyett használhatunk darált mandulát vagy porcukros darált mákot is.
- Az eperszószhoz vágd össze az epret.
- Egy evőkanál cukorral ízesítheted, de ez a lépés elhagyható.
- Tedd az epret egy tálba, majd fedd le, és kb. 3 perc alatt magas fokozaton főzd meg a mikróban. Természetesen a tűzhelyen, egy lábasban is felfőzheted.
- Tálalásnál merj a tál aljára egy adag görög joghurtot, öntsd rá az eperszószt, helyezd rá a gombócokat, majd díszítsd friss eperrel.
Tehéntúró
Nagyüzemi előállítása során pasztörizált, fölözött tejből készítik, és annak érdekében, hogy megmaradjon a nedvességtartalma, préselés nélkül csöpögtetik le. Megkülönböztetünk zsíros, félzsíros és sovány változatot.
Milyen túrót vegyek?
A túró kiválasztásakor érdemes már az elején tudnunk, mi fog belőle készülni, ugyanis míg egy tejszínes túrótortához jó a lágy, szaftos túró, addig egy Rákóczi-túróshoz szárazabb változatra van szükségünk, különben a magas víztartalom sütés közben eláztathatja a tésztát.
Ha eddig nem mertetek belevágni a sütésbe, vagy, ha sok kudarc ért benneteket egy-egy sütemény elkészítésekor, akkor süssünk együtt – a jövő héten is hozok egy receptet!
Nagyon fontos, és nem győzöm ismételni: senki sem született profinak – én is sokat hibáztam már a cukrászati termékek készítése közben. Ezeket a tévedéseket arra használom, hogy minél pontosabb recepteket hozzak nektek hétről hétre.
További ötletekért és receptekért kövesd Fruzsi Cukrásztitkok oldalát a Facebookon is!