Túrógombóc eperszósszal és görög joghurttal

A túrógombóc sokunk gyerekkori kedvence, aminek az elkészítése felnőttként lassúnak és macerásnak tűnik – de nem akkor, ha Fruzsi változatát próbáljátok ki! Ráadásul a forró eperszósz és a hideg görög joghurt még izgalmasabbá teszi az amúgy klasszikus édességet.

@wmn.hu

Minden percét kiélvezzük az eperszezonnak! 🍓 Ez a túrógombóc egyszerre klasszikus és újdonság is: a forró eperszósz, a hideg görög joghurt és a friss gyümölcsdarabok egy olyan dimenziót nyitnak meg, amit kár lenne kihagyni! ✨Próbáljátok ki WMN Creatorunk, Nagy Fruzsi receptjét! 😋 Hozzávalók 7 db közepes méretű gombóchoz 🥄 250 g túró (lehetőleg rögös, de villával áttörhető) 🥄 50 g búzadara 🥄 25 g rétesliszt 🥄 1 tojás 🥄 1 csomag vaníliás vagy vanillincukor (elhagyható, de kellemes ízt ad) Nézd meg a videót Fruzsi cukrásztrükkjeiért, és hozd ki a legtöbbet te is az eperszezonból! #wmn #wmnmagazin #wmncreator #recept #eper #túrógombóc

♬ eredeti hang – WMN Magazin - WMN Magazin

Hozzávalók

(7 közepes méretű gombóchoz) 

  • 250 g túró (lehetőleg rögös, de villával áttörhető)
  • 50 g búzadara
  • 25 g rétesliszt
  • 1 tojás
  • 1 csomag vaníliás vagy vanillin cukor (elhagyható, de kellemes ízt ad)
  • 150-200 g eper (de lehet több is)
  • 1 evőkanál cukor (elhagyható)
  • néhány evőkanál görög joghurt
  • tálaláshoz: még több eper

Elkészítés

  1. Egy tálban keverd össze a túrót, a búzadarát, a réteslisztet, a tojást és a vaníliás cukrot (ha használsz). 
  2. Fedd le a masszát, és pihentesd a hűtőben legalább 30 percig, hogy a búzadara megszívja magát – így a gombócok főzés közben nem esnek majd szét.
  3. A pihentetett masszából vizes kézzel formázz közepes méretű gombócokat (kb. sárgabarack méretűeket). 
  4. Egy nagyobb lábasban forralj vizet, majd vedd alacsonyabbra a hőfokot, és gyöngyöző vízben főzd meg a gombócokat. 
  5. Amikor feljönnek a víz tetejére, még főzd őket 1-2 percig, majd szűrőkanállal szedd ki.
  6. A zsemlemorzsát kis vajon vagy olajon pirítsd aranybarnára, és hempergesd meg benne a gombócokat. 

Tipp: Pirított zsemlemorzsa helyett használhatunk darált mandulát vagy porcukros darált mákot is.

  1. Az eperszószhoz vágd össze az epret. 
  2. Egy evőkanál cukorral ízesítheted, de ez a lépés elhagyható.
  3. Tedd az epret egy tálba, majd fedd le, és kb. 3 perc alatt magas fokozaton főzd meg a mikróban. Természetesen a tűzhelyen, egy lábasban is felfőzheted.
  4. Tálalásnál merj a tál aljára egy adag görög joghurtot, öntsd rá az eperszószt, helyezd rá a gombócokat, majd díszítsd friss eperrel. 
Cukrásztitok

Tehéntúró

Nagyüzemi előállítása során pasztörizált, fölözött tejből készítik, és annak érdekében, hogy megmaradjon a nedvességtartalma, préselés nélkül csöpögtetik le. Megkülönböztetünk zsíros, félzsíros és sovány változatot.

Milyen túrót vegyek?

A túró kiválasztásakor érdemes már az elején tudnunk, mi fog belőle készülni, ugyanis míg egy tejszínes túrótortához jó a lágy, szaftos túró, addig egy Rákóczi-túróshoz szárazabb változatra van szükségünk, különben a magas víztartalom sütés közben eláztathatja a tésztát.

Ha eddig nem mertetek belevágni a sütésbe, vagy, ha sok kudarc ért benneteket egy-egy sütemény elkészítésekor, akkor süssünk együtt – a jövő héten is hozok egy receptet!

Nagyon fontos, és nem győzöm ismételni: senki sem született profinak – én is sokat hibáztam már a cukrászati termékek készítése közben. Ezeket a tévedéseket arra használom, hogy minél pontosabb recepteket hozzak nektek hétről hétre.

További ötletekért és receptekért kövesd Fruzsi Cukrásztitkok oldalát a Facebookon is! 

Nagy Fruzsi