Egyszerű, elegáns, Párizst idéző finomságra vágysz? A madeleine, Marcel Proust Az eltűnt idő nyomában című regényéből is ismert ikonikus francia teasütemény az eheti vasárnapi süti. Creatorunk,Nagy Fruzsi cukrász írása – recepttel
–
Francia teasütemény: a madeleine
A madeleine a francia cukrászat egyik legfinomabb és legelegánsabb remeke, és nálunk a családban is különleges helye van – hiszen ez a nagylányom és a férjem egyik kedvence. Ez az apró, kagylóformájú sütemény finom, barnított vajjal dúsított tésztájával egyetlen falatban képes megidézni az otthon melegét és a francia életérzést. Bár megjelenése kifinomult és elegáns, a madeleine mégis meglepően egyszerűen elkészíthető – így tökéletes választás egy hétköznapi délutánra éppúgy, mint egy különleges alkalomra.
@wmn.hu ✨ Egy kis francia csoda vasárnapra Egyszerű, elegáns, ellenállhatatlan – ez a madeleine, a francia teasütemény, ami nemcsak Marcel Proust regényéből ismerős, hanem mostantól a te konyhádból is! 👩🍳 Creatorunk, Nagy Fruzsi cukrász @cukrasztitkok megmutatja, hogyan lesz belőle tökéletes, barnított vajjal készült kagylóformájú csoda! 🐚 🧾 Hozzávalók: 🧈 100 g vaj 🍬 55 g kristálycukor 🍯 15 g méz 🌾 80 g liszt 🥄 4 g sütőpor 🌰 25 g őrölt mandula 🥚 1 tojás (kb. 50 g) 🥛 40 g tej 🎥 Nézd meg a videót és süsd meg te is! #wmn#wmnmagazin#wmncreator#recept#madeleine#teasütemény#sütemény♬ eredeti hang – WMN Magazin - WMN Magazin
Hozzávalók
100 g vaj
55 g kristálycukor
15 g méz
80 g liszt
4 g sütőpor
25 g őrölt mandula
1 tojás (kb. 50 g)
40 g tej
Fotó: Nagy Fruzsi
Elkészítés
A vajat egy kis lábasban melegíteni kezdjük, és addig hevítjük, amíg szép barna színű, diós illatú folyadékot kapunk.Előfordulhat, hogy karamellizálódott darabok is képződnek benne – ezeket le lehet szűrni, de én szeretem belekeverni a tésztába. Fontos, hogy ne égjen meg! A barnított vajat hagyjuk kihűlni.
A tej kivételével az összes többi hozzávalót egy tálba öntjük, és csomómentes masszává keverjük. Tipp: Mandula helyett használhatunk pirított őrölt mogyorót, diót, de akár pisztáciát is.
Ezután hozzáadjuk a tejet, és egyneművé keverjük a masszát.
A madeleine-formát kivajazzuk, majd liszttel meghintjük, ügyelve arra, hogy egyenletesen befedje mindenhol.
Habzsákba töltve, vagy egy kanál segítségével adagoljuk a tésztát a formákba.
180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 7–9 perc alatt süssük aranybarnára.
Tipp: Ha kihűltek, belemárthatjuk őket olvasztott csokoládéba vagy kakaós étbevonóba. Legutóbb pisztáciakrémmel kevert fehér csokoládéval vontam be őket – isteni lett!
Cukrásztitok: olajos magvak – nemcsak finomak, de remek alapanyagok is
Az olajos magvak – dió, mogyoró, mandula, mák, kókusz, pisztácia – közös jellemzője, hogy alacsony a víztartalmuk, viszont magas a zsírtartalmuk (40–60%), valamint sok fehérjét és vitamint is tartalmaznak. Épp ezért könnyen romlanak, avasodnak: száraz, hűvös helyen, jól zárható csomagolásban érdemes tárolni őket.
Cukrászati felhasználásuk sokrétű: dúsítóanyagként, töltelékbe, panírozásra is alkalmasak. A dió esetében például ügyeljünk rá, hogy eltávolítsuk a keserű rekeszfal-darabokat, és csak egészséges dióbelet használjunk. Apríthatjuk darálóval, szeletelővel, vagy akár konyharuhába csomagolva nyújtófával is.
A klasszikus dióféléken túl a boltok polcain ma már elérhető a kesudió, makadámdió, paradió és pekándió is – utóbbi mézzel karamellizálva különösen finom csemege.
Tarts velem jövő héten is!
Minden héten hozok nektek egy süteményt, aminek elkészítése közben együtt tanulhatunk. Senki sem született profinak, és ha el kellene árulnom mennyit hibáztam már a cukrászati termékek készítése közben, valószínűleg tátva maradna a szátok. Én már csak mosolyogva gondolok vissza ezekre a bakikra, és inspirálnak, hogy olyan tippeket adhassak át nektek, amikkel ti már át tudjátok hidalni a felesleges akadályokat.
Ha eddig nem mertetek belevágni a sütésbe, vagy, ha sok kudarc ért benneteket egy-egy sütemény elkészítésekor, akkor süssünk együtt! Tippek, trükkök és módszerek, klasszikus és különleges receptekkel ötvözve, amikkel a sütés nem csak élmény, de siker is lesz!
További tippekért, trükkökért, receptekért kövesd Fruzsi Cukrásztitkok-oldalát a Facebookon is!
„Súlyos betegsége miatt Magyarországra költözött Steiner Kristóf” – olvastam a napokban, és kicsit felhúztam a szemöldökömet. Aztán a másikat is, a kommenteket olvasva: „Most bezzeg kell neki az ingyenes egészségügy, mi?” Aztán leengedtem szépen mindkét szemöldökömet, és elmosolyodtam. Régebben erre – meglehetősen előítéletesen, és talán kissé öngyűlölően – azt mondtam volna: „Na, a magyar mentalitás!” Ma azt mondtam: „Ismerős mentalitás – minden országból, ahol valaha éltem, és amelyet emberek laknak.”
Új videós sorozatunkban Csepelyi Adrienn Bangó Bendegúz kutyatrénernek teszi fel azokat a kérdéseket, amiket mindenkinek érdemes lenne végiggondolnia, aki kutyát szeretne.
„A mi igazi fegyverünk a szép szó, a segíteni akarás” – olvasható az Országgyűlési Őrség honlapján Lisoczki László dandártábornok köszöntője. Bárcsak így lenne!