Jelenleg az orvostudomány sem sejti, mi okozza azt, amit „növekedési” fájdalomnak nevezünk

Bár a kutatók 145 – a köznyelvben és az orvosi nyelvben is (részben vagy egészben) növekedési fájdalomként leírt jelenséget vizsgáló – tanulmányt világítottak át, nincs konkrét tudás arról, hogy pontosan mi okozza ezt a fájdalmat.

Hogy mi az, amit mégis így azonosítanak az orvosok, azt már dr. Kollár László csobánkai gyerekorvos mondja el: „Általában 4 és 12 éves kor közötti gyerekeket érint, és a legtöbb esetben éjszaka jelentkezik. 

A fájdalom olyan mértékű, hogy felébred rá a gyerek. Az esetek többségében az alsó végtagban, vagyis a lábban, azon belül a lábszárban, de időnként bokatájon, és akár a karban is előfordul.

A fájdalom közvetlenül elalvás után, vagy másfél órával később jelentkezik általában. Éppen ezért az teljesen kizárható, hogy stressz okozná, mint sokszor a reggeli has- vagy fejfájást. Ez a fájdalom ugyanis napközben az esetek legnagyobb részében egyáltalán nincs jelen. Lehet, hogy semmi köze a növekedéshez, mégis így nevezzük.” 

Ez utóbbit a kutatások is megerősítik, bár hangsúlyozzák: sok eset van, ami egyfajta periodikus előfordulást mutat, ezáltal akár növekedési ugrásokhoz is köthető. Bár a tanulmányok 80 százaléka nem tért ki a gyerekek életkorára, a maradék 20 százalékban a 3–12 éves kor közötti intervallumot jelölték a leggyakoribbnak. Ugyanakkor születtek beszámolók egy-egy elszigetelt alkalommal előforduló és hosszan fennálló növekedési fájdalomról is. 

Az máig nem egyértelmű, hogy izom vagy izületi eredetű a fájdalom, és az sem ritka, hogy nem egy fix helyre korlátozódik, hanem hol itt, hol ott jelentkezik. 

Magát a növekedési fájdalom kifejezést egyébként egy 1823-as francia, a növekedésről szóló könyv használta először, azóta van velünk – de a kutatás vezetője, prof. Steven Kamper azt mondja, a jelenlegi tudásunk szerint nem biztos, hogy ez a legmegfelelőbb terminus a problémára: „Ha a klinikusok a növekedési fájdalom kifejezést használják, akkor semmiképpen nem szabad önmagában, további magyarázat nélkül tenniük. Mindenképpen részletezni kell a lehetséges okokat – ha van róla tudásunk – és a kezelési lehetőségeket” – mondta Kamper.

Akkor kell azonnal kivizsgáltatni, ha mindig ugyanott fáj!

De honnan tudjuk, ha nagyobb a baj? Mi az a pont, amikor már szükségszerű orvoshoz fordulni? Dr. Kollár László szerint aggasztó jel lehet, ha mindig ugyanott fáj:

„Van a csontráknak egy olyan típusa, ami fájdalommal jelentkezik, így ha mindig ugyanazon a ponton fáj, akkor érdemes egy onkológussal a lehető leggyorsabban kizárni a legrosszabb diagnózist.” 

Hozzáteszi: persze azért nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni. Egy nagyon komoly lúdtalpnál és néhány más betegségnél is előfordulhat a fix helyen lokalizálódó fájdalom, de azok könnyebben gyógyítható problémák, így jobb biztosra menni.

Mit tehetünk a növekedési fájdalom ellen?

„Az a tapasztalatom, hogy a szülők nagyon óvatosak a gyerekek gyógyszeres fájdalomcsillapításával kapcsolatban” – kezdi dr. Kollár László. – „Pedig nem kellene annyira visszafogottnak lenni ilyen esetekben. Ha ugyanis álomból vagy félálomból gyakran sírva riad fel egy gyerek az izom vagy ízületi fájdalomtól, akkor az azonnali fájdalomcsillapító a megoldás.”

Hozzáteszi: sok más helyzetben is indokolatlanul óvatosak a szülők, holott

a nagyfokú diszkomfort esetén, amit egy kanálnyi fájdalomcsillapító úgy old meg, hogy fél óra múlva már újra alszik a gyerek, nem kéne haboznunk.

„Ezt úgy mondom, hogy én sem vagyok annak a pártján, hogy minden apró fájdalmat gyógyszerrel orvosoljunk, de egy éjjel felébresztő fájdalom nem sorolható az apró kategóriába”– mondja el. 

Egyelőre még a szakemberek sem értik, ezért tovább kell kutatni a területet

„Ez egy olyan területe az orvoslásnak, ahol nem igazán értjük, mi történik a fájdalmat átélő gyerekekkel, és ahhoz képest, hogy a felnőtteket érintő problémákról mennyi kutatási anyagunk van, itt egyelőre nincs túl sok adatunk. Ha pedig nem kutatjuk, hogy mi történik, akkor egy kicsit vakon lövöldözünk, ha ezeket a gyerekeket próbáljuk kezelni” – mondta Kamper.

Tóth Flóra

Kiemelt képünk illuaztráció - Forrás: Getty Images/ Ivan Zhdanov