Nem „Google-doktor”, de…

Az applikáció tegnapi bemutatóján elhangzott, hogy ez egy tünetellenőrző segédlet, nem mondja meg, milyen gyógyszert kell adni, nem diagnosztizál, mivel ahhoz feltétlenül kell a személyes vizsgálat. Viszont pontosan tudjuk mindannyian, hogy 

ha valamilyen tünetet észlelünk (akár a gyerekünkön, akár magunkon), akkor a legtöbb esetben első dolgunk megguglizni, hogy mekkora a baj. 

Akkor is, ha a Google sem diagnosztizál megbízható módon, hiszen nem alkalmas rá, ennek ellenére sokszor vesszük készpénznek, amit ott olvasunk, és az is gyakori, hogy a legrosszabb opciót vesszük alapul. Csak hogy egy személyes példát hozzak, én az anyajegyeim felét (pedig elég sok van) láttam már rákosnak egy-egy netes találat alapján (rengeteg cikk van arról, hogy „ilyenek a rákos anyajegyek”, és laikusként fogalmunk sincs, ezek mennyire hitelesek).

Kovács Eszter, az applikáció ötletgazdája (és a Semmelweis Egyetem kommunikációs igazgatóhelyettese) elmondta, hogy az Eurostat szerint az EU lakosságának nagyjából a fele, Magyarországon pedig a megkérdezettek mintegy 70 százaléka tájékozódik online egészségügyi kérdésekben. Ő maga a gyereke születése után gondolt arra, mekkora segítség lenne a szülőknek egy ilyen app – és ezt tökéletesen megértem. A kezdő szülők ugyanis nagyon bizonytalanok a különböző tünetek kapcsán, főleg az első időben hiányzik a rutin ahhoz, hogy az ember lássa: mikor kell orvoshoz fordulni, mikor kell azonnal szaladni és mikor érünk rá a problémát kivizsgáltatni.

mentő Google gyerekbetegségek gyerekorvos
Forrás: Semmelweis Help applikáció

Amikor nem tudjuk, merre induljunk…

A gyerekek betegségei és balesetei valami furcsa oknál fogva a legtöbbször késő este, éjjel, hajnalban vagy hétvégén lobbannak be, amikor a gyerekorvosok elérhetősége is kétséges. 

Az ügyeletet persze lehet hívni mindig – és azt hiszem, minden szülővel megtörtént már, hogy a pánik nagyobb volt, mint a valódi probléma, és az ügyeletes diszpécser próbálta nyugtatni (velem volt ilyen, egy affektív apnoéroham kapcsán, amikor konkrétan a kislányunk életéért rettegtünk, és ott például tipikusan nagyobb volt a pánik, mint a valódi baj). Mert – és ezt dr. Krivácsy Péter, az app létrehozásában részt vevő orvosszakmai vezető (aki egyébként az SE Gyermekgyógyászati Klinika Sürgősségi Osztályát irányítja) is elmondta – 

a gyerekbetegségek esetében az érzelmi érintettség extra terhet ró a szülőre, 

így még kevésbé tud higgadtan dönteni a nehéz helyzetben: „A betegségek maguk is nagyon egyéniek tudnak lenni, nem ugyanazok a tüneteink vannak ugyanannál a betegségnél, és ugyanazt a fájdalmat is mindannyian más mértékűnek éljük meg. Ezek mind nagyon szubjektív élmények. Ráadásul ugyanazt a problémát többféleképpen ki tudjuk fejezni, gondoljunk csak arra, hányféleképpen mondhatjuk azt, hogy hasmenés” – mondta a sajtótájékoztatón. (Mindenki megnyugtatására: teszteltem az appot, és ha beírod, hogy „fosás”, rögtön a „hasmenés” keresőszóhoz vezet.)

Krivácsy Péter tapasztalatai szerint 

a szülők egy része túl hamar, a másik részük viszont túl későn érkezik a sürgősségire – az alkalmazás ezért abban segít, hogy egyik se történjen meg, 

különösen ne a későn érkezés.

Ő már csak tudja, hiszen az általa vezetett osztály tavaly összesen 12 ezer sürgős (vagy nem biztos, hogy sürgős) esetet látott el. De – nem győzték hangsúlyozni – ez egy döntéstámogató app, nem mondja meg, mi a baj, nem dönti el helyetted, csak segít abban, hogy hívd a mentőket, menj hétvégén a sürgősségire, vagy ráérsz megvárni a másnapi orvosi rendelést. És amilyen túlterhelt az ellátórendszer, amennyire általános tapasztalat, hogy jó pár gyerekorvost telefonon sem lehet elérni, már ez is óriási segítség.

Az alkalmazás jelenleg 220 betegséget ismer fel, de folyamatosan fejlesztik, és abban az esetben, amikor az otthoni kezelés is megoldást nyújthat, akkor arra is tesz javaslatot, sőt abban is segít, hogy mit kell bediktálni, ha hívod a mentőket.

Teszteltem is az appot az eddigi tapasztalataim alapján

Az elmúlt napot a gyerekeim korábbi emlékezetes baleseteinek és betegségeinek felidézésével töltöttem: beírtam az app tünetellenőrzőjébe, és az derült ki, hogy nem mindig hoztunk jó döntést, volt, amikor elhamarkodottan mentünk sürgősségire – annyira pontos, hogy ezt a visszajelzést akkor és ott is megkaptuk egyébként, de nagyon kedvesen, szerencsére.

Az alkalmazás úgy működik, hogy a letöltés után meg tudod adni a gyereked alapadatait (születési dátum), rendelsz hozzá egy profilt (nem muszáj a keresztnevét, de nyilván ez a legegyszerűbb), és onnantól megjegyzi. Ha több gyereked van, akkor, miután választottál a „tünetellenőrzés” vagy a „vészhelyzet” opciók között, megkérdezi, hogy melyik gyerekről van szó. (A kereséseid alapján anonim módon gyűjtött adatokat az egyetem felhasználja kutatási célokra – és gondolom, arra is, hogy továbbfejlesszék az alkalmazást a felhasználói igények alapján.)

Ha a vészhelyzetet választod, 

több úgynevezett „biztonsági sorompó” igyekszik meggyőződni arról, mennyire sürgős esetről van szó, de krupposan köhögő, fulladó kisbaba vagy éppen erősen vérző fejű kisgyerek esetén rögtön a 112-t dobja fel, és egyenesen az appból hívhatod is őket, 

sőt arra is felkészít, mit kell majd bediktálnod.

mentő Google gyerekbetegségek gyerekorvos
Forrás: Semmelweis Help applikáció

De nemcsak vészhelyzet esetén segít, hanem teljesen hétköznapi helyzetben: magas láz, kisebb sérülés vagy hasonlók. És nagyon sok ilyen helyzet van, nagyobb gyerekeknél is. 

Én tagja vagyok több netes anyukacsoportnak, és szinte mindennap kikerül egy poszt a „tudom, hogy nem távdiagnosztizálunk, de…” kérdéssel. Mert azt a legtöbben tudjuk már (hiába használjuk), hogy az internet nem tud hiteles információt adni, de nehéz megfelelő forrást találni. Na, erre jó ez az app. És bár még csak egy napja használom, őszintén ajánlom minden szülőnek. Töltsétek le, mert nagyon-nagyon hasznos.

A Google Play Áruházban és az App Store-ban is ingyen letölthető az applikáció (Semmelweis Help néven találjátok), vagy ha IDE kattintotok, eljuttok az oldalára, ahonnan szintén letölthető.

A Semmelweis Help applikáció a Semmelweis Egyetem szakmai munkájával, az egyetem és a Richter Gedeon Nyrt. összefogásával jött létre, de örülnek minden további támogatásnak, hogy dinamikusabban fejlődhessen a felület. Ráadásul tervben van hasonló applikáció felnőttek számára is.

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / Maskot

Tóth Flóra