Pukiszagú és pukiízű – de nem mindenkinek

A korianderről is elterjedt már, hogy az emberek egy része szappanízűnek érzi, de ott még lágyszívűek voltak a tudósok, és engedtek a túlzottan lelkesedő szülőknek, hogy már a bébiételekbe keverve fáradságos melóval hozzászoktassák a legkisebbeket ehhez a csodálatos fűszernövényhez. Néhány éve viszont ausztrál kutatók arra jutottak, hogy 

a káposztafélék esetében a nyálban található baktériumokból származó enzimek a zöldségfélékre reagálva kellemetlen, kénes szagokat szabadítanak fel a szájban, 

és ennek tulajdonítható, hogy azok az emberek, akiknek a nyálában jelen vannak ezek a bizonyos enzimek, kénes, tehát köznyelvre lefordítva puki- (csúnyábban fing-) ízűnek érzik az adott zöldségeket. A káposztafélék ugyanis tartalmaznak egy S-metil-L-cisztein-szulfoxid nevű vegyületet, amely erős, kénes szagokat kelt, ha találkozik azzal az enzimmel, amit egyes emberek szájüregi mikrobiomjában lévő baktériumok termelnek. 

Ez az enzim egyébként időnként fellelhető magának a növénynek a szöveteiben is – ezen szerintem senki nem lepődik meg, aki rendszeresen főz ilyen típusú zöldséget, mert olyankor bizony tényleg megesik, hogy masszív pukiszag terjeng.

De itt jön a csavar: a gyerekek és a szüleik szájában található mikrobiom hasonló

A kutatók gázkromatográfiás-olfaktometriás-tömegspektrometriás módszerrel azonosították a nyers és párolt karfiolban és brokkoliban található fő szaghatású vegyületeket. Ezután közel száz hat és nyolc év közötti gyereket és szüleiket kértek fel a kísérletre, hogy összehasonlítást végezhessenek. A kísérlet során természetesen szinte mindenki számára a rothadó kénes szagú dimetil-triszulfid volt a legkevésbé kedvelt szag. Ezek után a kutatócsapat nyálmintákat kevert össze nyers karfiolporral, és elemezte a keletkezett illékony vegyületeket. A kén termelésében nagy különbségeket találtak az egyének között, és a gyerekek szintje általában hasonló volt a szüleikéhez, ami valószínűleg a hasonló mikrobiomokkal magyarázható. 

Azok a gyerekek, akiknek a nyálában megtalálható ez a bizonyos baktérium, mind utálták is a karfiolt és társait. Viszont a szülők ugyanolyan baktériumkészlettel már nem válaszoltak ilyen egyértelműen a kérdésre – vagyis a kutatásból is az derül ki, hogy igenis hozzá lehet szokni az ízhez

(meg ugye azt is tudjuk, hogy a gyerekek ízlelőbimbói még nincsenek megkopva, és sok ízt ők erőteljesebben éreznek). Éppen ezért érdemes időről időre visszatérni ezekre a huncut káposztafélékre, hátha azóta javult a helyzet. Ehhez hozok most két nagyon egyszerű receptet, ami a legtöbb zöldség esetében tökéletesen működik. 

A méz és a csili mindent megold

Ha fenntartásaid vannak a karfiollal, brokkolival, kelbimbóval, de szereted a pikáns ízeket, akkor ezzel a recepttel érdemes kezdeni. Külön és együtt is szuperjó bármelyikkel. A karfiolt és a brokkolit rózsákra szedve, a kelbimbót pedig megfelezve érdemes egy kiolajozott tepsibe pakolni, és kicsit sózni-borsozni, majd 180 fokon kb. fél órát sütni, amíg elkezd kicsit barnulni. Addig valamilyen módon mézes-szójaszószos csiliszószt kell gyártani (lehet készen vett édes csiliszószból, vagy csípős csiliszószból, esetleg friss csilipaprikából vagy szárított csiliből). A lényeg, hogy a méznél azért hígabb szószt kapjunk, ebben segít a szójaszósz, de ha túl sűrű, kevés vízzel hígítsuk. Ezt a szószt locsoljuk a megsütött zöldségekre. Ha megvan, akkor 220 fokra tekerjük fel a sütőt, és még 5-10 percre toljuk vissza a tepsit. És kész. Ez lehet köret, de szerintem önmagában is olyan finom, hogy felesleges mellé bármi.

Gyerekbarát recept bármilyen zöldséghez: adj mellé sajtot és tésztát, és kész

Itt a recept attól függ, hogy melyik zöldségből készíted, én a karfiolt, a brokkolit és a kelbimbót a fent említett sütős módszerrel szoktam elkészíteni (mínusz a mézes-csilis rész), a káposztákat (kínai kel, lila, fejes) viszont felcsíkozva egy hagymával megpirítom kevés olajon egy serpenyőben… jó, karalábéból pedig nem szoktam csinálni. Közben főzök egy adag tésztát, amit leszűrök, összekeverem a zöldségekkel, teszek hozzá tésztamennyiségtől függően 2-3 dl tejszínt (500 g tésztához 3 dl-t), belenyomok 1-2 gerezd fokhagymát, teszek hozzá 2-3 evőkanál vajat, sózom, borsozom, és ráreszelek nagyon sok bármilyen általunk kedvelt sajtot.

Persze azt nem állítom, hogy ezek a zöldségek akkor sem pukiszagúak, amikor már végigmentek az emésztőrendszerünkön, khm, khm.

A teljes kutatást itt találjátok. És ti, kedves olvasók, hogy álltok a káposztafélékkel? 

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / RichVintage

Tóth Flóra