Hús meg gyümölcs?

Maximum egy kis kacsa almával télen – gondolják sokan. Ebben az ételben sem kacsa, sem alma nem lesz, (és tél sem), mégis nagyon jó. Ráadásul nemcsak finom, de igazi lusta étel: mindent viszonylag nagy darabokban be kell tenni egyetlen edénybe, és utána a sütő szépen elvégzi a dolgát. Nekem ez a kipróbált receptem, de bármelyik hozzávalót simán el lehet hagyni, kivéve a szőlőt – és akkor máris tudjátok, hogy mi a gyümölcs a sztoriban.

A szőlő mellé én most a „húsvonalat” is megnyomtam: csirke és bacon (minden vegán nyugodjon meg, olyan ötletet is hozok mindjárt), és akkor mindezt lekerekítjük egy kis újkrumplival és lila hagymával, meg féltékennyé tesszük az összes közelünkben lakót azzal, hogy rozmaringot is teszünk rá. Azért összefoglalom rendesen is a receptet:

Egy darab hőálló edénybe teszünk nagyobb darabokra vágva hat-nyolc közepes újkrumplit, egy csirkemellet és két csirkecombot, két fej lila hagymát, egy nagyobb fürt (lehetőleg vörös) szőlőt leszemezve, aztán néhány krumplit és csirkedarabot becsomagolunk baconbe. Az egészet meglocsoljuk egy kis olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, és ráfektetünk három rozmaringágat.

szőlős csirke krumplival sütés előtt és sütés után
Sütés előtt és sütés után is jól néz ki

Ez így, ahogy van, először lefedve megy 40 percre a sütőbe (200 fokon), majd további tíz percig rápirítunk 220 fokon fedő nélkül, hogy a bacon őrjítően ropogós legyen.

Ha igazán vadak vagyunk, akkor még egy kis kenyérrel is kiegészítjük ezt a fogást, mert csodálatos tunkolnivaló szaftja lesz.

Most akkor ez gyümölcssaláta?

Egy vallomással kezdem: én szinte minden salátába teszek gyümölcsöt (jó, a tejfölös uborkasalátába – még – nem, de egy kis zöldalma nem lenne rossz), ezen vannak, akik nevetnek is. Ám ez a saláta annak is csodálatos, aki nem próbálkozik gyakran a gyümölcsök és a zöldségek párosításával: pirított őszibarack, paradicsom (ha találtok narancssárga színűt, azzal még látványosabb), bazsalikom, pácolt lila hagyma*, mozzarella sajt és mézes mustáros öntet (egy rész méz, egy rész mustár, egy rész olívaolaj egy befőttesüvegben összerázva).

Az őszibarack pirítását a felszeletelés után száraz, jól felforrósított serpenyőben pár perc megcsinálni, figyelni kell, amikor elkezd barnulni, már jó. 

Ha esetleg nem túl édes az őszibarackotok, akkor meg lehet szórni egy icipici cukorral, ami jól rásül. 

Nem muszáj mindkét oldalát megpirítani, de érdemes. 

Szerintem ez egy csodálatos kiegészítő saláta a grillhez, bármilyen húshoz, kolbászhoz tökéletes, és nemcsak finom, de nagyon jól is néz ki. Ha előre szeretnénk elkészíteni, akkor érdemes az öntet nélkül betenni a hűtőbe, úgy teljesen friss marad másnapra is.

barackok serpenyőben, karamellizálódás közben, és a kész saláta sült kolbászkákkal
Barackok sülés közben és a kész saláta

Az alcímben felvetett kérdésre válaszolva: igen, gyümölcssaláta, hiszen a paradicsom is gyümölcs hivatalosan (bár már kérvényezték az átsorolását, hiába a rendszertan, ha egyszer az emberek zöldségként tekintenek rá, mondhatni, neki a zöldségség a társadalmi besorolása).

*Pácolt lila hagyma: a vékony csíkokra vágott lila hagymát először megsózzuk, és megvárjuk, amíg levet ereszt, majd cukor és valamilyen lágyabb (például) almaecet 1/1 arányú keverékével meglocsoljuk, és legalább tíz percig állni hagyjuk. Az ecettől sokszor kicsit rózsaszínes lesz.

Jó, ez tényleg durva

Azt ígértem, hogy csak kicsit szokatlan receptekkel jövök, de most már bevallhatom, hogy egy komolyabbat is beválogattam a végére: kakaóban sült karfiol. 

Tudom, hogy a kakaóról mindenkinek az édes reggeli ital ugrik be, de ez nem a nyuszis kakaó, hanem a cukor nélküli holland, amit általában sütikbe teszünk, ám valójában fűszerként is csodálatos. 

Érdemes füstölt paprikával kombinálni, úgy még jobban kijön az íze. Az ételhez a karfiolt rózsáira kell szedni, megforgatni egy kis olívaolajban, majd megszórni sóval, és végül egyenletesen ráhinteni a holland kakaóport vagy a kakaópor+füstölt fűszerpaprika keveréket. Így mehet a sütőbe kábé 30-40 percre, 200 fokon, amíg bizonyos részei a kakaó alatt már elkezdenek barnulni. A kakaós karfiol szinte kívánja, hogy egy kis gránátalmát tegyünk mellé, és a mandula + koriander vagy menta kombó még tökéletesebben feldobja (akinek a koriander és/vagy a menta pfuj, az ne tegyen rá). Ha van otthon tahinink, akkor azzal locsoljuk meg, de joghurttal (vagy akár vegán joghurttal) is tökéletes. Ehhez én a nem vegánoknak a halloumi sajtot ajánlom, szerintem pont jól kiegészítik egymást. Képzeljétek, még a gyerekek is megeszik. Jó, megették, amíg nem tudták, hogy kakaó van rajta.

holland kakaóporral megszórt karfiolrózsák tepsiben és kész karfiolos köret gránátalmával, mandulával, grillezett sajt mellett
Kakaós karfiol sülés előtt és kész ételként

Egyéb ötletek, ha vadulnátok

Bár már mindkettőnek nagyjából elmúlt a szezonja, de a spárga és az eper Dragomán György-féle kombinációját szintén érdemes kipróbálni – igen, a szkeptikusoknak is.

A másik kedvencem az eper-paradicsom salsa, ami nagyon apróra vágott eper, nagyon apróra vágott paradicsom, és egy kevés nagyon apróra vágott újhagyma, bazsalikommal és egy kis balzsamecettel. Ha egy-két órát állni hagyjátok, a legjobb hús vagy sajt kiegészítő.

Nagy nyári kedvenc nálunk – bár bevallom, fogalmam sincs, mikor is van az ananásznak szezonja, valószínűleg itt semmikor, úgyhogy nem kellene fogyasztani – az ananászos hamburger. Ezt az ötletet egy ismert magyar burgerezőből loptam, én a marhahúspogácsa és a hamburgerzsemle mellett cheddar sajtot, lila hagymát, kaliforniai paprikát és valamilyen édeskés szószt ajánlok mellé.

Ti milyen gyümölcsös-sós ételt szerettek?

Tóth Flóra