Először is: hogyan válasszuk ki a tököt?

A tök mérete teljesen mindegy, mindenki akkorát válasszon, amekkorát szeretne! Arra viszont ügyeljünk, hogy szép legyen a felület, zúzódásoktól mentes, és a szár is egészséges legyen.

Mikor essünk neki a faragásnak?

Halloween előtt már négy-öt nappal nekiláthatunk a munkának. A tök hideg levegőn persze tovább eláll, de szobahőmérsékleten is szép marad három-négy napig, persze minden egyes nap veszíteni fog a frissességéből. Tipp: ha mindennap lefújjuk némi vízpermettel, tovább friss marad.

Lépések

1.
Tisztítsd meg a tököt a szennyeződésektől, a sártól. Válaszd ki a legszebb oldalát, amit majd faragsz.

2.
Az előre kigondolt mintát rajzold a tökre. Ehhez akár egy golyóstoll is megfelel, vagy egy alkoholos filctoll (ha még maradnak a tökön a faragás utan filcnyomok, akkor azt körömlakklemosóval könnyen el tudod távolítani). Én nem kezdek el úgy faragni, hogy ne legyen tervem, pontosan mi hova megy. Mindig gondold át előre, mit szeretnél faragni, és ehhez melyik a legjobb méretű, formájú tök – így vásárolj!



3.
Lyukat vágunk a tökbe. Vághatjuk a csuma körül, de a töklámpás tovább friss marad, ha a tök alján vágunk egy lyukat, és épen hagyjuk a csumát.



4.
Most jön a kibelezés. Az összes magot és belső, szálas részt távolítsuk el.



5.
Egy recés késsel vagy egy tökfaragásra készült minifűrésszel (ha van olyanunk) szépen vágjuk ki a szemet, szájat, orrot. Mindenképpen recés faragószerszámot válasszunk, mert így sokkal könnyebb lesz a dolgunk.

Ügyeljünk arra, hogy mindig magunktól távolodó mozdulatokkal faragjunk, és soha se magunk felé, mert könnyen megcsúszhat a kés.

6.
Ha szépen kifaragtuk a tököt, akkor jöhet a megvilágítás. Ehhez használhatunk mécsest vagy gyertyát, de akkor figyeljünk rá, hogy a gyertya kapjon elég oxigént. Elalszik a láng, ha nagyon kicsi lyukak vannak a tökön, és még a tökfedőt is visszahelyezzük. Tipp: használhatunk LED-lámpát (ami elemmel működik), ez csodálatosan bevilágítja a tököt, és nem tűzveszélyes. Én már jó pár éve LED-lámpákat használok a tökfaragásaimhoz.

Jó munkát kívánok, és vidám halloweent!

Zombori Szimonetta (Sisi)