A töklámpáskészítés mindenszentek napján egy meglehetősen bizarr ír mondából ered. A kelták eredetileg tűzgyújtással és  máglyarakással próbálták elijeszteni a pogány szellemeket, a töklámpásfaragás csak jóval később, a XIX. században jött divatba. A monda egyik változata szerint a történet főhőse Jack, egy részeges naplopó volt, aki egy görbe estén úgy gondolta, jó ötlet  fára mászó versenyre hívni az ördögöt. 

Mivel az ördög elég gyors volt, csuklóból lenyomta a betintázott Jacket, aki ekkor úgy gondolta, ha a versenyt elvesztette is, azért jól megvicceli az ördögöt, és belevés egy keresztet a fa törzsébe, hogy ne jöhessen le a fáról.

Csakhogy az ördöggel nem érdemes ujjat húzni: évtizedekkel később, amikor Jack meghalt, korábbi csínytevése miatt nem engedte be a pokolba, és mivel Jack nem volt jó ember, így a mennybe sem mehetett. Itt ragadt tehát a földön, a lelke pedig örök bolyongásra ítéltetett. Állítólag ekkor egy izzó széndarabot szúrt egy marharépába vagy karalábéba, hogy annak fényénél találjon megnyugvásra. A karalábéból lett később, a XIX. században tök-, illetve zöldséglámpás, amikor az ír bevándorlók Amerikában meghonosították halloween ünnepét. 

Jack nevét az amerikai töklámpás őrzi is: ott „jack-o’-lantern”-nek hívják.

Mi pedig immár hagyományosan vésőt és ecsetet ragadunk, hogy elkészítsük a magunk szellemirtóját. Volt, aki megfestette, más kivájta a lámpását – máris megmutatjuk!

Török Noémi

Noya új tag a WMN fedélzetén, az értékesítők csapatát erősíti, és az iroda szociális életéből is jócskán kiveszi a részét. Rögtön egy elég erős koncepcióval indított a halloweeni töklámpáskör délutánján, hiszen nem először vágott neki a feladatnak, és mindig valamilyen vicces, dizájnos, unortodox megoldást tűz ki célul. Korábban készített már Frida Kahlo inspirálta lámpást és Cookie Monster tököt is. Arra a kérdésemre, hogy az ideinél mi inspirálta, csak annyit mondott: „A hétvégéim.”

Gyárfás Dorka

Noya mellett Dorka is a rutinos töklámpáskészítők közé tartozik, gyermekei óvodás kora óta farag tököt. Az idei koncepciójáról a következőket mesélte:

„Már elég profinak érzem magam benne, viszont sosem kreatívkodtam túl, megmaradtam a hagyományos vicsorgó (esetenként vigyorgó) ábrázatnál, némi variációval. Idén először festettem rá, és a mexikói halottkultusz ábrái jelentek meg a lelki szemem előtt, azokat akartam megidézni, több-kevesebb sikerrel.”

Szerintem sikerült, elég menő lett, bár nekem inkább Keith Haring pop art alkotásait juttatta eszembe.

Tóth Girlzonboard Flóra és kislányai, Lana és Nola

Nem tudom, hogy Flóra követőinek és olvasóinak mennyire nyilvánvaló az írásaiból, de ők elég maximalista család. Mutatja ezt az is, hogy milyen erős koncepcióval érkeztek a töklámpásdélutánunkra. A lányai kérése az volt, hogy készítsenek egy unikornis tököt és egy cicafészket, ami sok apró cicatököt fial. (Baszki.)

Mondtam is neki, hogy ha tényleg elkészítik, én felterjesztem a civil SzuperWMN-díjra bátorságáért és kitartásáért. A kihívást márpedig teljesítették, noha az unikornis szarva kicsit jobban hasonlít egy péniszre, de hát istenem, ez benne van a pakliban…

Kerepeczki Anna

Kollégánk megszenvedett az idei töklámpás díszítésével, így most egy megmentett, és újradizájnolt tököt láthattok rosé gold festékkel fújva.

„Eredetileg márványos tököt szerettem volna készíteni, amihez előbb fehérre kellett volna lefestenem a tököt, majd leöntenem egy festékmixszel. Sajnos azonban a fehér festékbe öntött színes festékek feloldódtak, ezért nem sikerült, amit szerettem volna. Így a tököm sima fehér maradt, amit lefújtam rezes festékspray-vel, majd lefolyattam rajta a festéket, és végül tök szép eredményt kaptam. Bár a márványos nem sikerült, de sebaj, helyette egy szuper luxy dekortököm lett, ami jól fog mutatni a nappalimban.”

Marossy „Marishka” Kriszta

Kriszta több erős koncepcióval is érkezett, az egyik ilyen például az volt, hogy a Számkivetett című filmből Tom Hanks pajtását, Wilsont fogja megidézni úgy, hogy fehérre mázolja a tököt, majd egy vörös tenyérnyommal megpecsételi a sorsát. Később mégis úgy döntött, hogy marad a klasszikus vigyori ábrázatnál, így megszületett kollekciónk első hagyományos halloweeni töke a sok unortodox megoldás között.

Molnár Erika

Irodavezetőnk, Erika viszont freestyle-ban indult, és így mesélt róla:

„A gumicukrot mindenki szereti. Én legalábbis még nem találkoztam olyan emberrel (itt, a szerkesztőségben tuti nem!), aki fintorogva fordult volna el, ha megkínálták gumicukival. Na most, a Didi (Szentkuti Judit, a marketingesünk – a szerk.) barátja, Balázs küldött nekünk egy nagy dobozzal, mert azt mondta, hogy ha otthon marad, mindet megeszi. Én pedig a gumicukis dobozban találtam ezeket a denevéralakúakat, amik közül egyet konkrétan a Lilla szájából kellett kikönyörögnöm, és még hazudtam is a cél érdekében! Rögtön arra gondoltam, milyen jól fognak mutatni az én tökömön (bár a fejemben jobban nézett ki), már csak a körítést kellett hozzáadnom: száraz fa, hold, és csillagok.”

Erika, innen üzenem, hogy nagyon szép lett az eredmény, és abszolút megérte kikönyörögnöd az utolsó darabot a számból!

Csepelyi Adri

Ami azt illeti, Csepelyi kolléga rendesen felvette a versenyt a Girlzonboard családdal. Fúrt, faragott, festett, aztán megint faragott, majd letörölte a festéket, újrakezdte, és végül összeállt az elképzelése, ami baromi kúl lett. Ő maga így élte meg a délutáni tökfaragást:

„Az volt a koncepcióm, hogy fogalmam sincs, mit csinálok, mert ügyeletes szerkesztő vagyok, és épp összeomlok, de mindenképpen legyen benne arany. Először megrajzoltam a cikcakkos tetőt, aztán késsel a vonalak mentén levágtam a tökről. Lefújtam aranyfestékkel, a tököt kivájtam, a felső részét feketére festettem (ha több eszed van, mint nekem, akkor ezt csak a végén teszed meg, különben mindened IS fekete lesz). A tök közepén megrajzoltam a cikcakkokat, és kivágtam, aztán anyáztam, mert szétesett az egész, és nem találtam, mit hova kell visszarakni. Előbb fehérrel festettem le az alsó részt, aztán letöröltem az egészet, mert nem tetszett, úgyhogy #jóvanazúgy jeligére kilyukasztgattam IKEA-s almacsumázóval, és lefújtam arannyal. Erre mit lépsz, Martha Stewart?”

Szőcs Lilla

Végül itt az én idei lámpásom is. Mivel nemrég lenyomtam a Stranger Things mindhárom évadát, nem volt kérdés, hogy milyen lesz a lámpásom. Na, jó, ez nem teljesen igaz, mert eredetileg hárman is olyan tököt akartunk festeni, mint a Török Noémi. Ettől picit úgy éreztem magam, mint amikor alsóban farsangkor mindenki ugyanaz a Spice Girl szeretett volna lenni, és ment a vita, hogy ki mondjon le róla. Nálunk nem volt vita, mert tele voltunk ötletekkel, így végül megengedtünk Noya Spice-nak, hogy övé legyen a wellnessező tök, mi pedig Kerepeczki Annával egy másik koncepciót választottunk.

A Stranger Things-tökben egyedül a színes karácsonyfaizzók beszerzése volt nehézség, de szerencsére kaptam egyet kölcsön Flóráéktól. Az elkészítése pofonegyszerű, csak fehér és fekete festék kellett hozzá. Lemázoltam a tököt, ráfestettem a betűket, és már kész is volt.  

Ha szeretnél még több halloweeni töklámpás-inspirációt, akkor ebben a cikkben megmutatom, hogyan faragtam ki Szentesi és Fiala fejét ananászból, és hogyan lehet last minute töklámpást készíteni!

Ha pedig szeretnéd látni, hogyan készültek az imént bemutatott tökök, kattints a képre, és már lapozhatod is a galériánkat!