Amikor hat évvel ezelőtt szeptemberben Angliába költöztünk, sejtelmem sem volt róla, hogy hamarosan fejest ugrunk egy addig számomra ismeretlen kelta hagyományba. Már szeptember végétől minden a halloweenről szólt az üzletekben és a médiában. Az is hamar egyértelművé vált, hogy itt a kisgyerekesek szinte kivétel nélkül részt vesznek ebben az őszi hideg estében való házról-házra járós mutatványban. Így október 31-én, az akkor nem egészen hétéves kisfiammal, beöltözve (én macskás maszkban) nekiindultunk a windsori éjszakának. És beleszerettünk a trick or treatbe.

Varázslók és csontvázak járnak házról-házra

A hagyomány lényege, hogy a gyerekek beöltözve házról-házra járnak, és – elméletileg  –, ahol nem édességgel várják őket, ott valami csínyt követnek el. A trick (trükk) or treat (édesség) elnevezés is erre utal. Valójában egész egyértelmű, hogy melyik házaknál fogadják szeretettel a sötétben érkező, szellemnek, csontváznak, boszorkának, Harry Potternek, vagy épp Hasfelmetsző Jacknek öltözött gyerekeket az általában szintén beöltözött felnőtt kíséretükkel együtt.

Ahol örömmel  – és édességgel felszerelkezve – fogadják a gyerekeket, ott a ház előkertjében vagy az ablakban töklámpás világít. Egyes házaknál teljes halloween-arzenált vonultatnak föl a műsírkőtől az álpókhálón át a koporsóból kikelő Drakuláig. Engem mindig nagyon szórakoztat, hogy milyen kreatív ötletekkel fogadják egyesek az érkezőket.

Szerzőnk halloweenes jelmezében

A trick or treat természetesen nem ebben a formájában született meg

Már az ókori Görögországban feljegyezték, hogy Rodosz szigetén a gyerekek madárkosztümben házról-házra járva dalokat énekeltek, amiért cserébe az ott lakóktól ételt és finomságokat vártak. És ha ezt nem kapták meg, rosszalkodtak, kárt okoztak az adott ingatlanban.

Később, az ókori Írország és Anglia egyes területein elterjedt az úgynevezett „mumming”, amikor is kosztümös figurák minden háznál jeleneteket adtak elő abban a reményben, hogy ezzel elűzik a rossz szellemeket.

A fáradságaikért cserébe pedig ételt vártak.

Megint mások szerint a trick or treat egy kelta hagyományból maradt ránk. Ez a kelta tradíció pedig egy IX. századi keresztény szokásból fakad. E szerint október harmincegyedike és november elseje között ünnepelték a mindenszentek napját, amikor a tündérek és a holtak szelleme visszatért, és számukra kínáltak fel a hívők ételt, italt, finomságokat. Más formában ez a hagyomány élt Európa egyéb részein is, ahol a hívők beöltöztek, és megtestesítették a visszatérő szellemeket, az ő nevükben pedig ételáldozatot fogadtak el.

A beöltözés egyébként a XVI. századtól egyre népszerűbbé vált, és mára a trick or treat szerves részét képezi. Már nyár végén elkezdik ellepni az üzleteket a különböző jelmezek, kiegészítők és ház-, valamint udvari dekorációk.

Annak ellenére, hogy a hagyomány Nagy-Britannia területéről származik, mégis Amerikában és Kanadában vált populáris, évente ismétlődő eseménnyé. A trick or treat elnevezést is itt kapta, és itt emelkedett popkulturális, mainstream szokássá az 1940-es években. Nagy-Britannia területén csak az 1980-as években kezdett újra elterjedni. Manapság Amerikában, Kanadában, Nagy-Britanniában és Mexikó egyes területein ünneplik.

Sötétedés után jön a szellemjárás

Minden évben október 31-én este csak akkor illik megkezdeni a szellemjárást, amikor besötétedik. Nagyjából este hat körül indul a járat, és addig tart, amíg a környékbeli házakat tisztességgel végig nem csöngettük. A felkészült házakban előre jól feltankolnak édességekből, hogy bírják az érkező gyerekhad igényeit.

Bár alapvetően nagyon békés hagyomány, sajnos mégis előfordul, hogy egyesek szó szerint értik a trükköt. A legjellemzőbbek a tojással megdobált házak, kitört ablakok és az összefújt házfalak, de néha sajnos betöréses lopás is előfordul ezeken a szellemes estéken.

Beöltözős bulitól a tűzijátékig

A halloween természetesen nem csak a trick or treatből áll (bár megkérdőjelezhetetlenül ez a csúcspontja).

Nagy-Britanniában a gyerekeknek októberben van egy egyhetes szünetük, ami általában a buzgó tökfaragásról és halloweenre való készülésről szól.

A felnőttek beöltözős halloween-partikat tartanak, horrorfilmeket néznek, szellemjárta helyszínekre látogatnak, trükkökkel szórakoztatják egymást, valamint bonfire-t gyújtanak. Ehhez már október elejétől kaphatóak a pirotechnikai eszközök, mindazoknak, akik tűzijátékra vágynak. Mások nagy tüzet raknak a kertjükben.

A halloween kelta eredetű, eredetileg az aratáshoz kötődő fesztiválból, a samhainból származik. Ez az ünnep a nyár végét, az aratási szezont, illetve a hideg téli időszak kezdetét jelentette, valamint az élők és holtak között húzódó határvonalat szimbolizálta. A kelta hit szerint a holtak szellemei október 31-én visszatértek és a szent bonfire tüzekkel tartották őket távol az élőktől.

Gyertyalánggal a rossz szellemek ellen

Később, a XIII. században Gergely pápa cserélte le a kelta ünnepet a november 1-jén ünnepelt halloween-ünnepre. Ezen az estén  – a keresztény hit szerint  – a holtak közelebb merészkednek az élőkhöz, mint bármely más napon. Ezen az éjszakán a mágia ereje is erősebb.

Nagy-Britannia-szerte elsősorban gyermekjátékokkal ünnepelték ezt a különleges éjszakát: dézsából almát halásztak a kezük használata nélkül, szellemes történeteket meséltek, és növényeknek emberi arcot faragtak. Ezeket a növényarcokat aztán belülről gyertyával világították meg, hogy az ablakpárkányra helyezve tartsák távol a rossz szellemeket. A tökfaragás hagyománya – ahogyan a trick or treat elnevezése, vagy mai formája is – Amerikából származik, ahol a halloweent popkulturális szintre emelték.

Én nagyon élvezem a legtöbb, halloweenhez köthető hagyományt

Lelkesen készülök a gyermekkel közös tökfaragásra az októberi szünetben, és már most kidekoráltam a házat a hamarosan érkező ünnepre.

Ugyanakkor idén először már nem házról házra járva trick or treatelünk. Ugyanis a gyermek úgy ítélte meg, hogy ő már túl idős ehhez, már inkább a fogadói oldalon szeretne állni. Úgyhogy október 31-én a faragott tökünket kirakjuk a ház elé, és édességgel felszerelkezve várjuk az érkező szellemeket, boszikat és varázslókat, hogy teleszórjuk a gyűjtögetős bödönjüket.

Kégl Ágnes

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images