Hajvágás

Amint azt a bevezetőben is írtam, nem javaslom. Ne vágd le, hagyd most nőni. 

De te le akarod vágni! Mi ilyenkor a teendő? Tereld el a figyelmedet!

Még mindig le akarod vágni… Hát, figyelj, ha elrontod, és nagyobb tincset kanyarítasz le, netán nem ott, ahova eredetileg tervezted, sokára fog helyreállni a frizurád, higgy nekem! Elkeseredésedben azt találod gondolni, ha Sinead O'Connornak jól állt, neked még jobban fog a kopasz fej, úgyhogy fogod magad, és letolod géppel. Aztán jeges vízként ér a felismerés: a megtébolyodott Britney néz vissza rád a tükörből. Na, ugye, nem is olyan jó ötlet ez. Ezért hagyd is a hajvágást!

Frufru

Nem látsz ki, belelóg az orrodba, a levesbe, a sörödbe, és nincs otthon hullámcsat. Oké, fel vagy mentve a hajvágás korlátozás alól, átmenetileg… Ha van otthon fodrászolló, azzal, ha pedig nincs, egy éles körömvágó olló is megteszi. Amire figyelj, hogy ha vizesen vágod, számolj rá, körülbelül 30 százalékot, ennyivel lesz rövidebb szárazon. Ügyelj rá, hogy a tükörben ne csodálkozz a művelet közben magadra, maradj higgadt, és ne húzd fel a szemöldöködet, mert abból baj lesz. Nagy baj lesz. Lásd: homlok középig érő kacskaringós pamacs.

via GIPHY

Bayalage melír

Egy eleve „lenőttre” festett színről beszélünk, tehát nincs vele dolgod. Ha most akarsz bayalage melírt készíteni magadnak, mert láttad, hogy a fodrász milyen könnyedén dobta fel Mari hajára a múltkor, le kell, hogy beszéljelek róla, hacsak nem akarsz a vadonba költözni és elrejtőzni a leopárd mintás bundáddal. Mert az lesz. Foltos. 

Hajfestés

Ha idáig ráncoltad a szemöldöködet és bosszankodtál, hogy ez a csúf fodrász nem enged alkotni, pedig ez a te külön bejáratú hajad, és jogod van hozzá, most örülj, mert hajat festhetsz, és azt is elmondom, hogyan!

Abban az esetben indokolt a házi hajfestés, ha például „mozdonyszőke” vagy születetten, de a mindennapokban Barbie szőke loboncát szoktad viselni. Szóval, ha a nagy megtévesztőkhöz tartozol! 

Illetve abban az esetben, ha megviselt az élet, és az alap hajszínedet elnyomni készül valami ezüstös izé, amit őszülésnek hívunk. 

Ezek az erős színkontrasztos lenövések indokolttá teszik a házi hajfestést. 

via GIPHY

Első lépésként , hívd fel a fodrászodat, és kérd el a színkódot, amivel békeidőben színezi a szalonban a hajadat. Ne ess kétségbe, ha úgy tűnik, tréfálkozik és egy csomó számot írat le veled (persze hogy leírod, és van nálad toll, papír). Miután lejegyzetelted, ülj le, szippants mélyeket a levegőből, tölts ki egy italt. Amint kisimultak az idegeid, uccu neki, kapj fel egy maszkot és egy kesztyűt, aztán irány a legközelebbi drogéria! 

No, ha ott állsz a polc előtt, szorongatod a cetlid, és azt érzed, hogy újra kezd eluralkodni rajtad a pánik, kérlek, nyugodj meg, és ne igyál többet!

Inkább keresd meg a márkát, amivel a fodrászod is festi a hajadat, ha ez megvan, azt a színkódot, amit megkaptál. Ha ez is megvan, válassz eggyel világosabbat, ugyanabból az árnyalatból. A fodrászipari cégek ugyanis a lakossági felhasználásra szánt termékek színét a laboratóriumokban egy árnyalattal sötétebbre keverik. Tehát a fodrásztól kapott számsor első számát vedd figyelembe, és eggyel világosabbat emelj le a polcról. Például a te hajadat 5.12-vel festi a kollégám, akkor te a 6.12.-es színt vedd meg. 

via GIPHY

Hazaértél. Dobd be a ruhádat, ami rajtad volt, a mosógépbe, mire lejár a program, te már a gyönyörűen befestett hajaddal fogsz villogni. Bontsd ki a dobozt, és ne dobd ki ezúttal reflexből a használati utasítást, hanem olvasd el. Az ebben foglaltak szerint fesd be a hajad. Várd ki a hatóidőt, és mosd le a festéket! Természetesen a festékmárkával kompatibilis samponnal, és kondicionálót is használj, ahogy mindig is szoktad…

Ha ez nem így van, akkor most meztelenül (mert a ruháid a mosógépben…) és esztelenül robogj vissza a drogériába, és vedd meg a festékhez illő sampont, kondicionálót, mert, ha nem ezt teszed, hanem lemosod a gyerek búzacsírás samponjával vagy mosószappannal, vagy akármivel, akkor olyan fakó lesz a hajad pár mosás után, mint Bodri kutya bundája nyár végén a legelőn. 

Most jönne a hajvágás, de most sem jön, ha elbizonytalanodnál, bátran görgess vissza az elejére, és elmegy a kedved újra tőle! 

Ne most kísérletezz!

Tudom, most erős a kísértés, hogy átalakítsuk az ábrázatunkat, mert az unalom gyakran ezt hozza ki, de kérlek, ne most akarj szőkéből barna, barnából szőke, hamvasból vörös vagy vörösből kék lenni. 

A férfiak imádják a hosszú hajat valamiért, legyen nekik egy kis előrehozott karácsony, és szemtelenül hazudjátok azt, hogy őmiatta, csakis őmiatta váltok ősasszonnyá, nem pedig kényszerűségből.

Ha alkotni támad kedved, süss kenyeret, kovásszal, élesztő úgysincs már sehol. 

via GIPHY

Mindenkinek kitartást, és bátran keressétek a fodrászotokat tanácsokért, nekünk már mindannyiunknak van frufruja, ha volt eddig, ha nem, a családban mindenkinek frissen vágott a haja, a kutya is be van festve, és a sövényt is felstuccoltuk, mert mindannyiunknak nagyon hiányoztok, kedves vendégek! Kezeljétek a hajatokat felelősségteljesen, és vigyázzatok az épségére, hogy amikor visszatértek hozzánk, ne a korrekciókkal teljen a drága idő. 

Deák Malik Leila

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images