1. Mosakodj a kútban!

Méghozzá nem is akármikor: a lehető legkorábban. Így leszel egész évben friss. Ráadásul ha te érsz leghamarabb a kútra, akkor te viszed haza az úgynevezett aranyosvizet, ami a sarkadkeresztúriak szerint azt jelenti, hogy egész évben szerencséd lesz – mindenben. Ha biztosra akarsz menni,

tanítsd be a családtagjaidat, hogy érkezésedkor azt kérdezzék, mit hoztál, te pedig háromszor egymás után feleld: „Erőt, egészségöt, áldást, békességöt, szöröncsét!”

(A deszkieknek állítólag bevált.) Esetleg önts be két kannával az udvarra, hogy ömöljön hozzátok a szerencse 2020-ban (csak vigyázz, ne találj el senkit, az egy másik ünnep).

2. Rázd meg a fát!

„Rázd meg, rázd meg, rázd meg, rázd meg, rázd!
Ha piros az alma, rázd meg jól a fát!”

Elnézést kérek, de nekem ez a Republic-sláger jutott eszembe arról, hogy az országban sokfelé szokás újévkor megrázni a gyümölcsfákat, hogy jó termés legyen. Szóval annak, aki őstermelői babérokra tör, irány a kert!

3. Egyél disznóhúst! (De legalább szárnyast és nyulat ne!)

Rendben, ezt mindenki tudja, de azért talán nem árt elismételni: a szárnyas jószág elkaparja a szerencsét (egyes helyeken elrepül vele), a nyúl meg elszalad vele. Épp ezért sertést kell enni, mert a disznó előre túr az orrával, neked pedig épp erre van szükséged a szerencse terén.

4. Kelj fel, akkor is, ha beteg vagy!

Nincs kifogás, különben egész évben az ágyat nyomod majd. (Nem, a másnaposság sem kifogás.)

5. Süss rétest!

Sárkeresztesen rétest sütöttek, hogy az új esztendő hosszúra nyúljon, sokáig éljenek. Meg amúgy is jól jön egy kis változatosság a sok bejgli után, nem? A Tápióságban mindjárt többféle rétest is sütnek, hogy nyújtsák a gazdagságot.

6. Szegd meg a kenyeret!

Ezzel bebiztosítod, hogy a családodnak mindig legyen kenyere.

7. Ne veszekedj!

Amit az óév utolsó/az új év első napján teszel, abban bővelkedsz majd egész esztendőben, úgyhogy ássátok el a csatabárdot!

8. Ne adj ki a házból semmit!

Semmit, de tényleg semmit ne: a bukovinai és moldvai magyarok még azt is elrakták január elsején, amit a padlóról felsöpörtek. Máskülönben „elszáll a tehén haszna”, azaz anyagilag megkárosítod saját magad. Ha valamit muszáj felseperned, akkor rakd el, majd kidobod másodikán. Jó hír: az istállót sem kell kiganéznod, hiszen a trágyát sem szabad kidobni!

9. Ne dolgozz!

Ezzel egy csomó mindentől megkímélheted magad. Például, hogy végig kelljen gürizned az egész évet.

10. Ne moss!

Mivel találkoztam már olyan férfival, aki szerint a mosás nem munka, mert egy gép végzi (és nyilván magától repül ki és be a ruha a dobba), szeretném hangsúlyozni: de, a mosás is munka. És mint ilyen, eleve tiltott (igazából karácsony első napjától január 2-ig),

de ha ez nem volna elég, ha újévkor kiterített ruha van a lakásban, akkor hullani fognak az állatok (egyes helyeken kiterített halott lesz benne) az új esztendőben.

11. Egyél szemes terményeket!

A lencsét mindenki ismeri, de ugyanígy szerencsét hoz a köles és a rizs is, mert a sok apró szem a sok pénzt jelképezi.

Hajdúszoboszlói olvasóink figyelmét viszont szeretném felhívni arra, hogy náluk tilos kását enni újévkor, mert kiütésesek lesznek tőle!

12. Süss sótlan pogácsát!

Ehhez sajnos böjtölnöd kell egész nap, de ha mindenáron férjhez mennél már, akkor talán megéri: süss sótlan pogácsát, tedd egy pohár vízzel az ágyad mellé, hogy álmodban eljöjjön a jövendőbelid, és együtt fogyasszátok el ezt a finom fogást.

13. Szántsd be az udvart!

Ehhez, mondjuk, nem tudom, mit szól majd a lakóközösség, de mondd, hogy szigorúan a társasház bőségének érdekében tetted.

A moldvaiaknak állítólag bevált, csak négy ökröt meg ekét kell szerezned hozzá a helyi téesztől, és a művelet (szántás és búzavetés) közben olyanokat kiabálni, hogy

„Mi nem innen jöttünk,
hat, hét országon túlról jöttünk,
elszakadt a bakancsunk,
elszakadt a kabátunk,
nincsen még kucsmánk es a fejünkben.
Ha münket béhivnátok,
egy kis kolbászval megkinálnátok,
egy jó kancsó bort az asztalra tennétek,
még ha adnátok egy küs pénzt is,
hogy vegyünk vele bocskort,
vegyünk vele kabátot,
vagy kucsmát a fejünkbe,
nagyon megköszönnénk.”

Gondolom, a szomszédok is.

Mindenesetre ezt hívják hejgetésnek vagy urálásnak.

14. Kántálj!

Ha a produkciód szilveszterkor nagy sikert aratott a szomszédok körében, másnap újrázhatsz: ezt kántálásnak hívják. Tanuld be például ezt a versikét:

„Boldog újévet!
Pénzt, süteményt, bort!
Egyenes a kémény,
Görbe a disznóláb,
Áldja meg az isten azt a gazdát,
Ki a szegény kántálóknak ád!”

Kunmadarason lyukas tetejű sipkában, bajszos maszkban járnak kántálni. Szerintem állati népszerű leszel a legközelebbi lakógyűlésen.

15. Hallgatózz!

Hát ööö, nem tudom. Ha kérdezik, nem is tőlem hallottad. Mindenesetre a bukovinai székelyek úgy tartják, hogy a házasulni vágyónak szilveszteréjjel egy olyan házhoz kell mennie hallgatózni, ahol sok a gyerek. Ha „véletlenül” rajtakapják, és azt mondják neki, menjen el, akkor férjhez megy még abban az évben. Ha hellyel kínálják, akkor esélye sincs. Vajon erről szóltak a gyermekes családoknak is?

16. Nehogy eless!

Elfogyasztott alkohol ide vagy oda, tartsd észben: a jászdózsaiak szerint az, aki hálaadásról (ami nem azonos az amerikai hálaadással, ugye) hazafelé menet elesik, még abban az évben meghal.

17. Jósolj fokhagymával!

Pucolj meg este 12 gerezd fokhagymát, szúrj mindegyiknek a közepébe egy lyukat, abba szórj sót. Rakd sorba a gerezdeket, mint az év hónapjait, és reggel nézd meg, melyik gerezd hogy fest: ebből következtethetsz arra, milyen lesz az időjárás az adott hónapban.

18. Ne egyél mákot!

Ha netán újévkor tervezted elfogyasztani a mákos bejgli maradékát, akkor állj! Ha elsején mákot eszel, sok lesz a bolha a házadban!

19. Fordítsd meg a gulyát!

Ha szilveszter éjjelén jártadban-keltedben egy kóbor csordával vagy juhnyájjal találkoznál, okvetlenül fordítsd meg! Csapj nagy zajt, és közben skandálj olyasmi rigmusokat, mint például:

„Bemennék én tihozzátok,
Ha van jó erős pájinkátok,
De ha nincsen pájinkátok,
Be sem megyek tihozzátok.”

Ez, mondjuk, szerintem egy sima házibulinál is működhet. A lényege, hogy ha jól csinálod, akkor adományt kapsz. Például bort. A Hajdúságban nagy hagyománya van a szilveszteri gulyatérítésnek/nyájfordításnak, amelyhez igyekeznek minél nagyobb zajt csapni kolompokkal, dudával, egyéb alternatív eszközökkel, például ostorral. A hagyomány szerint 1660 szilveszterén a hajdúszoboszlói asszonyok úgy verték vissza a törökök támadását, hogy összeverték a tepsiket és meghúzták a harangokat, ennek emlékére zajonganak ma is.

20. Kérdezd meg a kutyát!

A szabolcsi Lónyán úgy tartják, újévkor kocsonyát kell enni, lányoknak pedig megtartaniuk belőle a csontot, és kirakni az udvarra. Akiét az éjjel elviszi a kutya, az férjhez megy az új esztendőben!

 

+ 1 Ne feledd a tyúkokat!

Majd elfelejtettem ezt a roppant fontos teendőt!

Ha megenni nem fogod is a szárnyasokat, feltétlenül dugd át őket egyenként a létra fokán, hogy jó tojók legyenek!

 Én pedig ezzel a palóc köszöntővel kívánok minden olvasónknak remekbe szabott új esztendőt:

„Boldog újjévet kívánok
Az újj esztendőbe,
Fehér kenyér dagaggyon
A nyárfa teknőbe!
Hús, kenyér és ruha
Legyen mindig bőven
A patikát felejcsük el
Az ujj esztendőbe!”

Csepelyi Adri

Forrás: ITT és ITT