A fókuszcsoport

Akárhány virágot kaptam eddig, szinte kivétel nélkül egy-két hét után feladták a velem való harcot. Vagy teljesen elhanyagoltam, vagy ész nélkül rommá locsoltam őket, ez a meggondolatlan módszer pedig rendre egy növény végéhez vezetett.
Jelenleg négy, azaz négy darab növény minősítésű élőlény lakik velünk – egyik sem önszántából. De mivel sem sikítani, sem elfutni nem tudnak, így az a sorsuk, hogy az én tesztcsoportomat erősítsék. Na, ez most úgy hangzik, mintha nagyon tudatosan válogattam volna össze őket, de erről szó sincs. Anyám és nagyanyám gondolták úgy, hogy „elférne nálunk némi zöld”. Nekik keresek további tesókat, de hogy az ő sorsuk hogyan alakult, arról még a továbbiakban szó lesz. Következzék hat növény, amelyek alapos kutatómunkám alapján (remélhetőleg) túl fogják élni a gondoskodásomat. 

1. Amiről el lehet feledkezni – majomfa

Kezdjük rögtön a legnagyobb kudarcommal, a fenti képen látható négy, hajdan növény titulusban éldegélő, ma már csak egy aszott szárdarab majomfával.

Ez a pozsgafa néven is futó növényke nagyon igénytelen jószág, valószínűleg ezért is fulladt bele abba a sok vízbe, amit egy-egy pánikrohamom alkalmával rázúdítottam, miszerint „biztos kiszárad szerencsétlen”.

Hát… legalább az a veszély nem fenyegette. Azonban nagyon helyes dísze lehet a szobának, érdemes világosabb helyen tartani, viszont nagyon fontos, hogy néha el kell feledkezni a locsolásáról! Akkor biztosan megmarad.

2. Tűhegyes túlélő – yukka

Jutka, a yukkánk nagy túlélő, már egy hónapja nálunk van, és még nem sorvadt el. Ez nagy eredmény. És ha nálam jól érzi magát (vagy csendben tűr, ki tudja), akkor másnál is jolly joker növény lehet. Látszólag elviseli a havi egy, pánikszerű locsolást, és ahogy utánanéztem, nem is igényel többet. Nála viszont arra kell figyelni, hogy ne tartsuk túl meleg helyen, mert akkor megsárgulnak és lehullanak a levelei.

3. A mérgező jótevő – anyósnyelv

Az anyósnyelv kinézetét látva nem nehéz kitalálni, miért ez a neve, de nagyon szép és hasznos növényt kap az, aki magához fogad egy ilyet.

Az anyósnyelv ugyanis képes kiszűrni a mérgező vegyületeket a levegőből, ráadásul – a legtöbb szobanövénnyel ellentétben, – éjszaka is termel oxigént.

A világos, de a félárnyékos helyeken is jól megvan, bírja a száraz levegőt, és a kevés locsolást szereti. Maga lenne a megtestesült álomnövény, ha nem volna mérgező. Ezért viszont, ha kisgyereked vagy háziállatod van, az anyósnyelv nem a te lakásodba való.

4. Egzotikus igénytelenség – lándzsarózsa

Ha valami színesre vágysz, a lándzsarózsa a neked való virág. A trópusi eredetű dísznövény most nagy sláger a virágboltokban, így könnyen beszerezheted. Azonban őt sem szabad túllocsolni. Érdekessége, hogy a levélrózsa közepébe kell önteni a vizet, mert az őserdőkben is így gyűjti össze. Csodás színeivel feldobja a szobát, és nem igényel különösebb törődést. Én biztos benevezek egyre!

5. Szúrós tünemények – kaktuszok

A kaktusznak millió és egy fajtája van, de bármelyik kiváló választás, mert nem igényel túlzott törődést. Sőt, kifejezetten hálásak, ha csak havonta egyszer-kétszer jut eszedbe vizet adni nekik. És különben is: nagyon menő mostanában a kaktuszminta, hát miért pont a lakásod maradna ki a kaktuszőrületből?!

Pro tipp: ne verd le az asztalról, mert ha letörik egy ága, huszonhat másik nő a helyére, és úgy fog kinézni, mint egy penészes polip.

6. A mérges bájos – pompás kutyatej

Ha valaki a hagyományos szár-levél-virág kombóra vágyik, annak tökéletes választás a pompás kutyatej. Ez a Madagaszkárról származó növény majdnem egész évben virágzik, ráadásul kevés vizet igényel. Jól bírja a világos, de a kevésbé napsütéses helyeket is. Azonban minden része mérgező, a szárán egy centis tüskék vannak, ha megszúr, felhólyagosodhat a bőrünk, így óvatosan kell vele bánni. Vagy ha onnan nézzük, még a simogatást sem igényli. Akárhogy is, csodálatos, és főleg színes dísze lehet a nappalinak.

Mindenkinek virágos lakást, a virágoknak meg hosszú életet kíván a frissen zöld ujjúvá avanzsáló:

Dián Dóri

 

Forrás: ITT, ITT, ITT