1. A világ legdrágább pukija

2016-ban a rendőrök igazoltattak egy férfit egy buliban, aki azonban ahelyett, hogy átadta volna a személyiét, sarkon fordult és két hatalmas galambot eresztett a hivatalos szervek orra alá. Sajnos a zsaruk nem gondolták, hogy „jobb ma egy galamb, mint holnap egy túzok”, és közel 300 ezer forintra büntették a hatóság megsértése miatt.

2. A fing, ami megrengetett egy komplett uralmat

Időszámításunk előtt 570-ben II. Uahibré, egyiptomi fáraónak meggyűlt a baja az uralkodással. Sok katonát veszített a harcokban, az emberei pedig lázongani kezdtek. A helyzet elsimítására odaküldte hát az egyik szakadár seregéhez az emberét, Amasist, hogy tárgyaljon velük. Amasis aztán olyan ügyesen megoldotta a feladatot, hogy a lázadók őt kiáltották ki uralkodójuknak. Több se' kellett Uahibrénak, odaküldte még egy emberét, Patarbemist. Amasis fenekét addigra már kellemesen átmelengette a trónus, úgyhogy odafordult a tanácsadóhoz, megküldte egy segglehellettel és egy hozzá passzoló üzenettel: „ezt vidd vissza Uahibrénak!”

A királyt annyira felbőszítette ez a hangüzenet, hogy azonnal bosszút állt... és lenyisszantotta szegény Patarbemis fülét és az orrát. Ezen a brutalitáson viszont a nép háborodott fel mélységesen, fel is lázadtak a királyuk ellen, és szó szerint darabokra tépték Uahibrét. Így uralkodhatott aztán békében a fingós Amasis még bő négy évtizeden keresztül.

3. Számokban mindenki egyenlő

Egy átlagember napjában 13–20-szor ereszt bele egy kis gőzt és gázt az éterbe, méghozzá 11 km/h-s sebességgel, egy nap alatt körülbelül 700 milliliter mennyiséget. És itt átlagember alatt természetesen azt értem, hogy mindenki. Úgy bizony, most nézz csak szépen körül. Igen, ő is, a főnököd is, a csajod is, az anyukád is... Jó–jó, a kutyád lehet, hogy egy kicsit többször. Vagy többet. Vagy csak büdösebbet.

Fart GIF - Find & Share on GIPHY

4. Hozzávalók

Hogy miből áll a pukkantás? Lássuk csak. Tartalmaz oxigént, hidrogént, szén-dioxidot, és körülbelül egy százalék kén-dioxidot (egyedül ez a kis rész felelős a nagy bűzökért), amit a trillió baktérium állít elő a szervezetükben, miközben igyekszik megküzdeni az elfogyasztott ételekkel.

5. „Huston! Huston! Gáz van!”

2015-ben a Singapore Airlines légitársaság egyik teherszállító gépe kényszerleszállást hajtott végre Balin, mivel a fedélzeten szállított kétezer kecske akkora mennyiségű bűzös gázt bocsátott ki magából, hogy az beindította a tűzjelzőt.

Ám nem csak állatok képesek egy komplett repülőt eltéríteni a belükkel. 2018-ban egy Dubaiból Amszterdam felé tartó járat volt kénytelen leszállni Bécsben, miután a fedélzeten tartózkodó egyik utas, egy idősebb úr még pilótai utasításra sem volt hajlandó felhagyni a szüntelen rotyogtatással. A makacs úr kényszeres eregetése állítólag olyan elviselhetetlen volt, hogy még egy verekedés is kirobbant a szelek mellé, a kiérkező rendőrségnek négy embert is el kellett távolítania a járatról.

via GIPHY

A kecskék és a bácsi mentségére szeretném elmondani, hogy a fedélzeti nyomás miatt az ember sokkal inkább puffad a levegőben, mint a földön. A helyzeten az sem segít, hogy a repülő levegőjének 50 százaléka folyamatosan keringtetve van, úgyhogy ha egyszer eleresztetted a pukkantásod, az még jó párszor visszaköszön, míg földet érsz.

6. Szóljanak a fanfárok Valentin-napra is!

Ha nagyon zavar, hogy akár te, akár a környezetedben valaki büdöseket pukkantgat, arra is van már remek megoldás! Egy Christian Poincheval nevezetű fickónak egyszer ugyanis rettentően elege lett belőle, hogy a barátaival eltöltött vacsora alkalmával mindenki annyit fingott, hogy praktikusan bele lehetett halni a bűzbe. Az érzékeny orrú úr azonban proaktívan állt a problémához, és kifejlesztett egy olyan étrendkiegészítő tablettát, amivel ibolya, rózsa vagy egyenesen csokoládé illatúra varázsolhatod a lyukszuszt! Sőt, pár euróval drágábban ugyan, de Valentin-napra limitált szériás gyömbérillatú pukkantással is meglepheted a kedvesedet!

Ha azonban te szembemennél a drága trendekkel, és inkább házilag illatosítanád, vagy fognád vissza a ropitrotty tömegoszlató erejét, akkor fogyassz borsmentát, gyömbért, joghurtot, sütőtököt, kardamomot vagy édesköményt.

Fart GIF - Find & Share on GIPHY

7. A politikusok álszent módon finganak, és ez tény

Megvan az a vicc, ahol három férfi (hogy épp mi a státuszuk, az a viccmesélő hátteréből adódóan változik, ugye) és egy nő utazik a vonaton, és amikor a kis hölgy eldurrantja magát, mindig valamelyik úriember vállalja magára a selyemsuttyot? Nos, ez a gavallérság nem is áll olyan messze a valóságtól!

A titkosszolgálat tagjainak ugyanis nemcsak az életüket és vérüket kell adni a hazáért és az elnökért, hanem… nos, a végbelüket is. Történt ugyanis, hogy az Egyesült Államok 38. elnöke, Gerald Ford gyakran küszködött puffadással, ám a bélgázait rendre az épp jelenlevő testőrére fogta. Amint eleresztett egy dörgedelmes púzást, ráförmedt a mellette állóra: „Az ég szerelmére, ez maga volt?! Próbáljon már meg szalonképesebben viselkedni, ember!”

8. Egy kis malac, durr, durr, durr

Szarból tényleg nem lehet várat építeni, bélgázból azonban egész jól meg lehet gazdagodni! Persze csak akkor, ha olyan különleges képességeid vannak, mint a Le Pétomane művésznevű úrnak, aki még gyerekkorában jött rá, hogy képes levegőt beszívni az alfelén keresztül. Innentől meg sem állt a Moulin Rouge-ig, ahol a nagyérdemű közönséget olyan méltán híres számokkal szórakoztatta, mint egy falusi udvar állathangjainak hiteles utánzása ánusszal, vagy a San Francisco-i 1906-os nagy földrengés hangeffektjeinek bemutatása. Olyan népszerű volt egyébként, hogy az életéről még zenés amerikai vígjátékot is forgattak. (Igen, hangosat.)

9. Na, vajon miről szól a világ legöregebb egysoros poénja?

Ugye, megmondtam, hogy ez egy rendkívül szellemes téma! Paul McDonald, a Wolverhamptoni egyetem professzora szerint van egy időszámításunk előtt 1900-ból származó sumér poén, ami így hangzik: „Valami, ami még soha, amióta világ a világ nem történt meg: egy fiatal nő még soha nem pukkantotta el magát a férje ölében.” Hát, hiába, az emberi bölcsesség végtelen, a női szofisztikáltság meg még végtelenebb. Ugye, hölgyeim...?

Fiala Borcsa

Kiemelt képünk illusztráció - forrás: Unsplash/ Brooke Cagle