Örömmel tudatom vele, hogy 2010-ben megszületett a válasz a mindenkit foglalkoztató kérdésre, ugyanis az University of Warwick egyetem kutatói, dr. Mark Rodger és dr. David Quigley azt állítják, megtalálták a választ a tyúk és a tojás több évezredes dilemmájára, amivel már Platón és Arisztotelész is foglalkozott – írta az Index. A megoldás pedig az ovocledidin-17 nevű fehérje, ami – kapaszkodj meg! – azért felel, hogy kemény héj alakuljon ki a tojáson. Ezek az okos emberek pedig rájöttek, hogy ez a fehérje csak a tyúkban termelődik, ergo a tyúknak előbb kellett lennie, mint a tojásnak. Halleluja! 

Na, de mi a helyzet a tojással? Szegényt azzal is vádolták, miatta nő a koleszterinszint, és jó 50 éven át tartotta magát ez a hiedelem. Aztán 2012-ben visszavonták a tojásfogyasztás korlátozásáról szóló ajánlást, és az American Heart Association (AHA) kimondta, hogy: „Nincs rá bizonyíték, hogy az étkezéssel bevitt koleszterin csökkentése csökkentené az LDL-koleszterin szintjét a vérben” – írja a Webbeteg.

Jómagam a tojás miatt kezdtem tyúkokat tartani, ugyanis van egy sportoló, lakli kamaszom, aki évek óta falja a rántottát. Persze ettől még vehettem volna tojást a boltban, de az az igazság, hogy a biotojás megítélésem szerint nagyon drága – a mi fogyasztásunkat figyelembe véve –, viszont szabad tartású tyúkoktól származó tojást csak elvétve találni a boltokban, én pedig nem asszisztálok a ketreces tartáshoz. Mert a tyúkok – bár nem túl okos állatok – megérdemlik a kaparászást, a megfelelő teret, a napfényt, a növényeket és a bogarakat. Szívem szerint be is tiltanám a ketreces tyúktartást, bár tisztában vagyok vele, hogy a szabad tartás helyigényessége miatt nem lenne elég tyúk és vele együtt tojás a világ számára, ha csak kaparászós tyúkok léteznének. 

Jó tudni, hogy elvileg minden tojáson van egy kód, mely alapján beazonosítható, pontosan honnan érkezik, és milyen tartási körülmények közt élnek az állatok. Az első tag 0-3 közötti szám lehet, ezt követi az ország kódja, majd a megyéé, az állat-egészségügyi kerületé, és egészen az állattartó telep istállójáig el lehet jutni. A 0-ás tojás a bio minősítésűt jelöli, az 1 a szabad tartású, a 2 a mélyalmost, ahol hatalmas ólakban laknak a tyúkok, de van helyük mozogni, a 3 pedig a ketreces tartás ismertetőjele. Persze ez keveseket érdekel, de a hatóságokat biztosan, ha valami baj van, mert így pontosan visszakövethető a szennyeződés helye. 

Erre pedig mostanság jócskán akad példa, ebben a madárinfluenzás, vészterhes időkben... De semmiképp ne feledkezzünk meg a fipronillal szennyezett tojásokról sem, amelyek egész Európában tudtukon kívül atkátlanították a gyanútlan vásárlókat. (A fipronil egy atka és tetűirtószer hatóanyaga, de megetetni tilos az állatokkal - a szerk.) 

Pecsételni minden termelőnek kötelező. Na, de mi a helyzet a fejkendős nénikkel a piacon? Ők legálisan árulják a jelölés nélküli tojást, már amennyiben 50-nél kevesebb tojásuk van. Efölött ugyanis kötelező a pecsét. Tehát, ha a piacon látsz egy nénit irgalmatlan mennyiségű tojással, akkor azért lehet kezdeni gyanakodni. 

Oké, egy csomó ember már tudja a kódokat, és ez nagyon jó, de vajon az A osztályú tojást hányan ismerik? Az A osztályú esetében, a tojásrakástól számítva nem telt el kilenc nap, ergo a tojás nagyon friss. 

Hogy mi a helyzet a kacsa-, lúd- és fürjtojással? A kacsatojást gyakran vádolják azzal, hogy szalmonellával fertőzött, amelynek oka, hogy a kacsa, valljuk be, nem túl tiszta állat. Ezért a tojása forgalomba se hozható, ha mégis összefutsz vele, legalább 15 percen át kell főzni, 70 fok feletti hőmérsékleten, hogy biztosan ne legyél beteg. Madártejet pedig eszedbe ne jusson belőle csinálni! 

A fürjtojás ezzel szemben igen finom, én a füstölt, főtt verzióra esküszöm. A legnagyobb baj vele, hogy nagyon kicsi, és mivel én csak snacknek fogyasztom, ezért roppant gazdaságtalan, amíg nem adom fürjtartásra (is) a fejem. Bár azokat még aktívabban vadásznák le a kutyáim – ahogy ismerem őket. 

Na, és libatojást ettél már? Vagy pulykát? Pedig lehetne, mindegyik alkalmas étkezési célra, az más kérdés, hogy nehéz hozzájutni. Végre leírhatom: vidékiek előnyben! Boltban nem fogsz találni, de ha van egy kedves rokon, sokludas szomszéd, érdemes átkopogni hozzájuk, maradandó élményben lesz részed.

Tojást enni jó, és nem kell attól félned, hogy egyszer egy halott kiscsirke néz veled szembe, amikor feltöröd a tojást, mert az ipari csirkék sosem szexelnek, így marad a 25 óránként egy tojás. 

Zimre Zsuzsa

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Flickr/

Zsuzsa elég erős tartalmakat gyártott már nekünk a tyúkok témájában. Nézzétek meg, hogy szerinte miért nem érdemes tyúkok nélkül élni, mennyire örült, amikor megérkeztek az új tyúkok az udvarába, miért gondolja, hogy a tyúkok házi kedvencként is megállják a helyüket, és az is kiderül, miért a tyúkok a legjobb anyák