Az Egyesült Királyságban a tyúkok nem csupán a tojástermelésben töltenek be fontos szerepet – mostantól házi kedvencként lehet őket regisztrálni, és nevet is kaphatnak. 

Lucy Deedes – Mrs. Rochester és Miss Bates – gazdája lelkesen újságolta el, hogy a macskakosárban bukkant rá a tojásokra. A Sussex-i kertben élő szárnyasok bejárhatnak a házba, kivéve a konyhába, a higiénia miatt, mert Deedesnek lekvárfőző cége van. 

Shea Mormino tyúkszakértő blogger új könyvében arról ír, hogy egyenesen sokkolta, amikor észrevette, hogy elkezdte elnevezni az állatokat. „Ha a kertben fekszem egy napos délután, a tyúkok körém gyűlnek, és amikor a kutyák beugranak az autóba, mert megyünk valahová, látom, ahogy kattognak a tyúkok: »nekünk is be kéne ugranunk?” Deedes nem megy sétálni a tyúkokkal, de egyszer kikeltett egy tojást, amit a melltartójában tartott. A kiscsibe akkor kelt ki, amikor épp sorban állt a postán. 

A csirkék az új kutyák?

Ezt azért még nekem is nehéz elhinnem, bár a briteknél a háziasított állomány stabilan 500.000 állatra tehető – az állateledel- gyártók szövetségének éves jelentése szerint. De még így sem veszélyeztetik a kutyák számát, amelyből 8,5 milliót tartanak számon. 

„Rengeteg tagunk házikedvencként tartja őket, különösen a kisgyerekesek” – mesélte Pedro Moreira, a Surrey Baromfi Szövetség elnöke. „Nagyon szociábilis állatok, és mindegyiküknek megvan a saját egyénisége” – tette hozzá. Azt javasolja a leendő túyktartóknak, hogy vásárlás előtt konzultáljanak a szomszédokkal és az önkormányzattal, hogy engedélyezett-e az ingatlanon a baromfitartás. 

És bár a Guardian nem sorolja fel, miért is jó dolog baromfiakkal együtt élni, én évek óta mindenkit arra biztatok, hogy tartson tyúkot, mert az egyik legkönnyebben tartható állat, ráadásul hasznot is hajt. Mindig tartogatnak meglepetéseket, és még jó anyák is. 

15 ok, amiért jobban jársz a tyúkkal, mint a kutyával

1. A tyúk sokkal olcsóbb, mint bármilyen kutya. Tyúkot már 2000 forint körül lehet vásárolni, kutyát még menhelyről sem kapsz meg ennyiért. 

2. A tyúk nem ugat. Ezzel nehéz vitatkozni, láttál te már ugató tyúkot?

3. A tyúk nemcsak szeret, hanem tojást is ad. Erre a kutya képtelen. 

4. A tyúk sokkal kisebb helyet foglal el, és nem túr le a kanapéról.

5. A tyúk nem akar az ágyadban aludni. 

6. A tyúk nem eszik húst, úgyhogy vegetáriánus és vegán emberek is tarthatják.

7. A tyúk után nem kell szart szedni a kertben.

8. A tyúkot nem kell sétálni vinni.

9. A tyúk nem hisztizik, ha egyedül hagyod.

10. A tyúk nem rágja meg a papucsaidat.

11. A tyúk már akkor boldog, ha kap egy szép kövér gilisztát. A kutya nem. 

12.  A tyúk este magától elvonul a házába.

13. A tyúk nem okoz allergiát.

14.  A tyúk nem támadja meg a szomszédot, és nem üvölt a kerítésnél.

15. A tyúkból remek levest lehet főzni. 

Zimre Zsuzsa

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/goodbishop