Egyik szemem sírt, a másik nevetett (pedig mindkettőnek sírnia kellett volna, na mindegy), amikor megláttam a minap egy cikket, amiben az utca emberét kérdezik arról, melyik a kedvenc sírós dala. Mindig is hittem benne, hogy létezik olyan, hogy sírós dal, és az internetnek hála, most megerősítést kaptam.
Úgyhogy nem is kellett több, bedobtam a témát szerzőinknek: melyek a kedvenc sírós dalaik. Lenyúltunk magunkba mélyre, hogy kitépjük a szívünket és elétek tegyük, ami benne van.
Dalok, melyekre szakít az ember, melyekre a párnáját telesírja, amelyikre az esőben sétálva klisésen bőg, meg... meg csak úgy indokolatlan síráshoz. Én pillanatnyilag a kánikulától tudnék egy könnycseppet elmorzsolni, de nem teszem, mert legalább a szívem jégből van és lehűt. Ezektől a daloktól viszont nincs olyan jégkirálynő, aki ne olvadna meg.
Top sírós dalaink, egy listán, összetört szív, küldi összetört szívnek.

Filmes/sorozatos sírós – Somewhere over the rainbow – Israel „IZ” Kamakawiwo'ole

Tegye fel a kezét, aki nézte a Vészhelyzetet! Most, tegye fel a kezét, aki bőgött akkor, amikor Greene doktor meghal a sorozatban. A mai napig emlékszem, hogy a Somewhere over the rainbow című dal ment, alatta ukulele-kísérettel. Persze Judy Garland előadásában is zseniális, de valamiért az ukulelés verziója világszerte elterjedt, s azóta is filmek, sorozatok kedvenc sírós betétdala. És akkor még ott van Elvis Costellótól a She is, amire Hugh Grant és Julia Roberts is szerelembe esett már – ezen egyszerűen képtelenség nem bőgni.

Nosztalgiázós sírós – Kovács Kati – A régi ház körül

Kárpáti Juditot a hetvenes évek eme remekműve ríkatja meg. Ahogy fogalmazott, számára ez a dal tökéletesen visszaadja azt az érzést, amit átél az ember az anyja öregedése kapcsán. Kovács Katin túl ott vannak még olyan zenészlegendák, mint Cseh Tamás és Presser Gábor is, akiknek a dalai képesek fénysebességgel könnyeket csalni az ember szemébe. Kalapos Éva írónk is egy Presser Gábor–Adamis Anna-szerzeményt emelt ki kedvencei közül, a Locomotiv GT előadásában. Méghozzá a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról musicalnek a Nem akarom látni című dalát.

Felsírós – Cserháti Zsuzsa – Édes kisfiam

Az egyik leguniverzálisabb dal, amelynél szülő–gyerek szeme könnybe lábad, így van ezzel Judit is, aki Kovács Kati mellett Cserháti dalát emelte ki a legszebb és legkedvesebb sírós dalaként. Ezzel pedig maximálisan egyetértek, sőt Cserháti-összest ide lehetne akár tenni, mert a hangjával annyira tudott játszani az emberek érzelmein.

Úgyhogy Cserháti > minden más.

Pocsék randi utáni sírós – Patti Smith – Smells like teen spirit
Erre a számra egy nagyon balfaszul sikerült randi után kattantam rá – mondja Fiala Borcsa. Saját bevallása szerint a karcos és minden bizonnyal sok vihart megélt, kiélt Patti Smith meg egy nagy pohár füstös whiskey a legfelborzolódottabb hátszőrt is visszasimogatja. Hát, akkor csiríó, hölgyeim!

Y generációs sírós – Oroszlánkirály/Eltohn John – Can you feel the love tonight
Akik hozzám hasonlóan a kilencvenes években nőttek fel, azok tutira érzik, hogy miről beszélek. Nincs olyan harmincas felnőtt, akinek ne szorulna össze a szíve, amikor meghallja ezt az örökbecsű dalt. Nekem mindig az a jelenet jut eszembe, amikor meghal a mesében a király, Mufasa (ejtsd: Mufasza – nem röhög), egyszerűen képtelen vagyok nem bőgni rajta.

Alternatív sírós – Glen Hansard, Marketa Irglova – Falling slowly 
Sírni, amikor egy művészfilm Oscar-jelölést kap és önhibáján kívül mainstreemmé válik. Az értelmiség pedig bőg. Én mondjuk nem ezért sírtam, akkor még azt sem tudtam, mi fán terem a Cirko Gejzír. Egész egyszerűen szívbe markoló, első találkozás a minőségi filmekkel, és főként a kamaszodással: Glen Hansard, Marketa Irglova – Falling slowly című dala kötelező hallgatni való egy szép nyári este.

Megasztáros sírós – Rúzsa Magdi – Végső vallomás
Szentesi Éva coming outolt, az ő kedvenc sírós dala (dobpergés) egy Rúzsa Magdi-dal. Méghozzá az énekesnő karrierjének egy kezdeti szakaszából, amikor még a Megasztár versenyzője volt és a TV2 nem öntött még az emberekre annyi mocskot, mint most. Az akkor tizenkilenc éves Rúzsa Magdi a színpadon törökülésben adta elő a Unitedtől a Végső vallomás című szerzeményt, amiről Szentesi csak annyi mondott, a „szívembe bele”.

Kormos Anett-es sírós – Adam Levine - Purple Rain

Igen, még Kormos Anett is sír. Ez a kőkemény, karcos humorú nő, aki szerintem simán egy nézéssel képes elkussoltatni tömegeket (ha úgy akarja), aztán meg megnevettetni őket (ha úgy akarja). De ki az, aki őt képes könnyekre fakasztani? Maroon 5 dögös énekese Adam Levine, még hozzá egy Purple Rain feldolgozásával. Halgassátok és sírjatok.

Világmegváltósra sírós  James Vincent McMorrow  Wicked Game

Vannak dalok, melyektől Fiala Borcsa annyira átszellemült civillé válik, hogy nemcsak a kollégáinak, hanem minden éhezőnek a szájat betömné (nem, nem a We are the world, ha hirtelen erre gondolnátok). „Nem vagyok már sajnos egy romantikus darab, de ettől a feldolgozástól azonnal pocsolyává folyok, azonnal szerelmes leszek bármibe, miközben legszívesebben sugárzó keblemre ölelném a világot, árva kiscicákat simogatnék zokogva és AIDS-es afrikai árvákat mentenék ki megáradt folyókból.” Ez a feldolgozás pedig nem más, mint a Wicked Game – James Vincent McMorrow előadásában. 

Introvertáltra sírós  Chet Baker  Almost blue

Borcsa pléjlisztjének ékszerköve, dugi csokija, üvegbura alatt őrizgetett szirmait hullató rózsája. Amit csak úgy definiált, hogy azon alkalmakra, hogy ha „ki akarod szabadítani szíved sötét szellemét". Hát engedjük ki a szellemet a palackból! Hallgassd meg Chet Bakertől, az Almost blue-t. „Egyszerűen képtelen vagyok megunni, vagy betelni vele. Ha nagyon be vagyok fordulva, fülhallgatóval, sötétben, csukott szemmel tolom, és hiába vagyok egy szőrös szívű dög, a végére valahogy csak belecsorog a könny a fülembe.”

Szakítós sírós  Leonard Cohen – Take this waltz

„...hogy elhidd, te vagy a legszebb és legszerethetőbb lény a földön” – Zimre Zsuzsa

Istenem, Zsuzsa, ne játssz a szívemmel, te nő! A cinikus humorú kolléga ezúttal nagyon komolyan beszélt. Leonard Cohen dala az, amire minden generáció minden nője vagy sírt, vagy szerelembe esett, és aztán sírt. Zsuzsa Cohen mellett, Eric Claptontól a Wonderful tonightot, míg Prónay-Zakar Gina Didótól a Here with me-t, Sinéad O'Connor-tól a Nothing compares to yout küldi minden összetört szívű lánynak.

...ha pedig bőgve akarsz dugni, akkor csakis Tom Waits jöhet szóba – tette hozzá Zsuzsa, hogy megmaradjon a kőkemény imidzse.

Szőcs Lilla

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/file404