Benkő Dániel – Istenes Lacinak csak Dani – betöltötte a hetvenet és a Mokka, jó szokásához híven, behívta őt és huszon-páréves kedvesét beszélgetni. Eleve nem értem, minek kell ezt a vén, perverz faszjankót szerepeltetni a tévében, mikor az ég egy adta világon semmilyen értéket nem képvisel, semmilyen értelmes dologról nem beszél, semmilyen jó ügyet nem szolgál. De hogy egy országosan elérhető, majdnem minden háztartásban jelen lévő csatorna reggeli műsorában ennyire tömény és okádék szexizmus lemenjen az ő közvetítésében, ráadásul őt percen keresztül, az már komolyan mondom, történelem. 

Ha nem hisztek annak, amit leírok, nézzétek meg ITT a videót. Az történik, hogy amíg az egyébként rettenetesen irritáló és bántóan tehetségtelen Istenes László kérdezgeti Mádai Viviennel együtt a szülinapost, addig a barátnője, bizonyos Bazsa Rózsa, a háttérben lévő medencében piruettezik fejjel lefelé egy szál bikiniben. Majd amikor Dániel elmeséli, hogy ő a lány nemi szervét meglátván adta a Bazsa Rózsa nevet, mert hát ugye a nyíló rózsa az a pina asszociációja, akkor azt a megjegyzést teszi, hogy amúgy meg fogynia kell még másfél kilót, mert borzasztóan kövér a gyakorlatilag csontsovány lány. És nem áll meg, hanem tovább csavarja, sőt meg is magyarázza: szerinte a nőnek úgy kell kinéznie, ahogy Isten megteremtette: kilógó arccsonttal és kitüremkedő csípőcsonttal. Kvázi az nem is nő, aki nem annyira vékony, hogy látszódjanak a csontjai. Laci pedig úgy hívja oda Bazsát, mint egy aranyos, cuki-muki kiskutyát, mire a lány odajön (a szemsminkje úgy van lefolyva, mint egy keményebb mélytorok után Michelle Wildnak anno), és belerötyög a kamerába, hogy ő igenis kövér, és miért akarna bárki is úgy kinézni, mint ő.

Majd azt mondja, hogy Dániel tesz engem nővé.

Ó, hogyne. Egy gatyába élvezős, lógó orrszőrű vén marha nem tesz nővé senkit, legfeljebb címeres bolonddá. Ennél jobban nem lehet leégetni magad, de nagyjából azt tudom elképzelni erről a szegény, jobb sorsra érdemes lányról – még akkor is, ha szabad akaratából csinálja, amit csinál –, hogy vagy súlyos szexuális bántalmazás érte korábban, vagy nagyon szigorúan fogták odahaza. Az egész Mokka helyett, úgy cakompakk pedig én szégyellem magam, mert hatszor néztem meg a videót, de még mindig képtelen vagyok elhinni, hogy ez lement élő adásban. A végén pedig úgy köszönti fel őket a két műsorvezető, mintha valami nagy dicsőség lenne perverz, szexista agyalágyult baromnak lenni. 

Andy Vajna tévéje ma az a platform, ahol nyilvános teret adnak a szexizmusnak, a body shamingnek, a nő tárgyiasításának, az ostobaságnak, a gyalázatos álhíreknek, a mélyről felböfögő gyűlöletnek, az uszításnak, és – több nem jut hirtelen eszembe – a nyílt kormánypropagandának (de ez tényleg csak az utolsó a sorban). Hogy mellé még szakmaiatlan, otromba és tagadhatatlanul ostoba is, az már csak hab a tortán. Istenes Laci meg, akinek több hímsovén megnyilvánulására is rácsodálkoztam már (a múltkor azt ecsetelte Galambos Lajos lányának, hogy miért választott olyan férfias szakmát, mint a festészet, mert köztudott, hogy a nők sehol sincsenek ebben a művészeti ágban), pedig konkrétan ennek az egész ocsmány önparódiának a nevetséges udvari bohóca. Szinte látom a fején a csörgős bohócsipkát, ahogy a lelküket rég eladó vezetőség fütyül neki, ő meg vihogva táncol hozzá. Nem csodálom egy percig sem, hogy Demcsák annyiszor kapott tőle sikítófrászt.

Behányok. Konkrétan.

Anyukátok és apukátok helyettetek ég odahaza, és lesütött szemmel iszkol a szomszéd elől, hogy ne kelljen magyarázkodniuk ezek után.

Szentesi Éva

Kiemelt kép: TV2