1. „Egy a jelszónk”...

Akár ki akarod fordítani az otthonodat a négy sarkából, akár csak az egyik falat szeretnéd lefesteni, minden átalakítás legfontosabb eleme: a tervezés. Nem elegendő izgalmas enteriőrfotókat nézegetni, majd rögvest fejben kitalálni és elképzelni, hogyan lehetne az egyébként többnyire agyonstylingolt fényképeken látott ötleteket a saját környezetedben megvalósítani. Nincs mese, mérni kell, majd papírra vetni az adatokat. A legkisebb változtatás is komoly számításokat igényel. A feladat mértékét érdemes a lehetőségeidhez és a nyitottságodhoz passzítani, nehogy a meló negyedénél elund a dolgot, esetleg kiábrándulj az ötleteidből. Az sem egy istentől elrugaszkodott ötlet, ha már a kezdeteknél konzultálsz egy belső terek kialakításában jártas szakemberrel.

2. Legyen világosság!

Alapos tervezéssel sok kényelmetlenségtől és kompromisszumtól megóvhatod magad, már egy olyan egyszerűnek tűnő helyzetben is, mint a világítás. A lakberendezési magazinban megtekintett tökéletes lámpa minden bizonnyal más arcát mutatná a te – kisebb/nagyobb belmagasságú – nappalidban. Arról nem is beszélve, hogy hiába költöd rá inged-gatyád, az még önmagában fabatkát sem ér. Össze sem lehet hasonlítani, milyen sokat jelent, mennyire támogatja életviteledet, hogyan növeli az esti hangulatot a többféle kiegészítő fényforrás. Ezzel szemben egyetlen, a mennyezet közepéről belógó csillár édes kevés – még akkor is, ha nagyon szép és nagyon drága. Ha a szobád fókusza ráadásul nem a helyiség középpontjában található, akkor még csúnya is lesz a belógó lámpa. Az életminőséged javul attól, ha az adott világítóeszköz éppen a megfelelő helyre, magasságra kerül, ezért szánj időt azok pontos kijelölésére, a rusnya hosszabbítók helyett pedig inkább több konnektor legyen a sarokban. Ha pedig mindezt még a festés előtt sikerül kialakíttatni a villanyszerelővel, akár vállon is veregetheted magad.

3. Meglátni és azonnal beleszeretni

Minden tisztességes fészekrakó legalább egyszer belekerül az impulzív vásárlás bűvkörébe. A diadalittas öröm azonban tiszavirág-életű, otthon jön a nagy szembesítés: az üzletben megfelelő méretűnek vélt szőnyeg pont annyira kicsi, mint az A kosaras melltartó a C helyett. Mutat is, meg szép is, de itt-ott kikandikál a parketta... Ráadásul a megfelelő méretű szőnyeg nemcsak szép, a teret is növeli, és segítségével befejezettnek érezheted a helyiség látványát. Ne spórolj a pontos méretek felmérésével, sem az idővel, és ezúttal a pénztárcádat is sűrűn kell majd nyitogatnod míg megleled az ideális, hosszú távra tervezett padlókárpitot. A tökéletes méretű szőnyegre ráhelyezhető a kanapé és a fotelek lába is.

4. A te házad, a te várad

Ne hagyd magad befolyásolni, és ne hallgass másokra! Mindig lesznek trendi darabok, a kérdés azonban az, hogy hozzád passzol-e jobban, vagy a tökéletesen kifotózott, bemutatott lakás tulajdonosához. Csak azt a bútort fogadd be az otthonodba, csak olyan színekkel, mintákkal vedd körül magad, amelyekben jól érzed magad. Ne cseréld le a bevált és kényelmes fotelt csak azért, mert azt mondta a barátnőd, hogy ódivatú! Inkább kárpitoztasd át, és fesd le lábait.

5. A puding próbája

Vásárlás előtt mindenképp próbáld ki a bútort, erre már mindenhol van lehetőség. Ülj a fotelbe, heveredj el a kanapén az üzletben. Sokkal jobban jársz, ha még ott, és nem az otthonodban szembesülsz vele, mennyire kényelmetlen. Ne feledd, a pontos méretek a bútorok esetében is kiemelkedően fontosak, a cefetül nagy kanapé egy kis szobában, a túl széles könyvszekrény (ami nálad belógna az ablak elé) számos kellemetlenséget okozhat, és darabokra töri az otthonos tér megteremtésre vonatkozó ábrándjaidat.

6. Öltöztess!

A csupasz kanapék ideje lejárt. Bátran használd a textíliákat, puhaságot, hangulatot kapsz cserébe. Évszakonként cserélheted a díszpárnahuzatot, ilyen egyszerűen csempészheted a lakótered legszebb részeibe az aktuális divatot vagy a tematikus ünnepet. 

7. A kevesebb a több

Gyakran látok olyan lakásbelsőket bemutató fotókat, ahol elbillen az egyensúly a bútorok irányába. Teljesen felesleges, sőt hibás lépés telerakni a nappalit mindenféle komóddal, ülőalkalmatossággal, asztallal, puffal, babzsákkal. Egyáltalán nem azt javasolom, hogy ne keverd a stílusokat, sőt így lehet igazán izgalmas tereket kialakítani. Na, de minek az a sok bútor?! Inkább törekedj a praktikumra, ha hirtelen betoppan egy baráti társaság, akkor használd fel a dolgozósarok, ebédlőasztal székeit, több kisebb asztal helyett válaszd az egymásba tolható asztalokat, amelyeket a megnövekedett létszámhoz igazíthatsz. Ha pedig nem tudsz megszabadulni bútorgyűjtő szenvedélyedtől, részesítsd előnyben a kecsesebb formát, átlátszó anyagot, fémhálós szerkezetet, polcot, így szellősebbé teheted a teret.

Ne halogasd, vágj bele a tervezésbe még ma! 

Csáky-Nagy Krisztina

 

Képek: ITTITT, ITT, ITT, ITT, ITT

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: iStock by Getty Images/efetova