Például azért, mert a szilveszteri időszak, a tél, mindenki számára stresszesebb, így nem érdemes terhelnem magam plusz, általában hamvába haló, fogadalmakkal. Mert mi lesz belőle? Hát igen, csak újabb stresszforrás a többi mellé.

Ráadásul az esetleges kudarccal megspékelve rosszabbat tesz, mintha csak simán átcsúsznék egy másik évbe, csupán annyit gondolva, hogy „ez is rendben lesz, ezt is megcsinálom, ebben az évben is jön minden” – jó, rossz, öröm, szomorúság –, ahogy eddig is, de majd megoldom, mert a sok fogadalom nélküli évem során azért egyre rutinosabb, edzettebb versenyzővé váltam, ami az élet élését jelenti.

A Statistic Brain Kutatóintézet statisztikái alapján általában a lakosság fele tesz bárhol a világban újévi fogadalmat. Azok, akik eljutnak idáig, majdnem 49 százalékban teljes sikertelenséget könyvelhetnek el. Akad olyan, aki hosszú távon úgy érzi, hogy sikeresen csúszott át a másik évbe, és meg is tudta tartani, amit célként kitűzött, ők kilenc százalékot tesznek ki. A fogadalomtevők fennmaradó része meg maximum egy-két hétig tudja tartani magát az elhatározásához.

Na, tessék, tisztán látható, hogy ilyen fogadalmakat az év bármelyik más napján ugyanannyi eséllyel tehetünk, mint újévkor, általában teljesen benyomva…

Meggyőződésem, hogy az igazi változáshoz nem egyetlen fogadalom kell, az egy hosszú, vagy rövid, de intenzív folyamat, azaz felkészülés valamire, amire igazán vágyik az ember, és az igazi fogadalom az, ami munkál, utat tör, egyszer csak átkattint valamit az agyban. Az év bármelyik napján lehet változtatni, ha tényleg ezt érzi belülről az ember. Kényszeríteni magunkat, egyenlő az önmegerőszakolással (ami – ha más teszi – egyenesen büntetendő, ugyebár?!).

Bár nem a „híres” brit tudósok, de a Harvard professzorai is pont ezeket az elgondolásaimat erősítették meg egy tanulmányukban, amiben kifejezetten felszólítanak mindenkit arra, hogy ne tegyen újévi fogadalmakat, ha nem akar kudarccal indulni a következő évben!

Megjegyzem, Ausztráliában például engem nem zavarna a kudarc, ha napozhatnék rá egy jó nagyot… Egy ízben például Vietnám egyik szigetén, a tengerparton (tudom, mázlista vagyok) töltöttem a szilveszteréjszakát, eszembe sem jutott semmilyen fogadalom, csak egy biztos tudás, hogy így nem kezdődhet rossz év, majd ledobtam magamról mindent, és átúsztam a következő esztendőbe, aztán pedig minden jól alakult fogadalom nélkül is.

Most pedig mindenféle kutatók listája alapján végigveszem, hogy mit NEM fogadok meg ezúttal sem:

  1. Hogy január elsején leszokom a cigiről.

  The Sopranos Smoking GIF - Find & Share on GIPHY

  2. Hogy lefogyok, meghízom, vagy bármilyen módon sanyargatom a testem.

  3. Ugyanez a lelkemmel, fogyás nélkül (az hízhat még nyugodtan).

  4. Hogy mindennap mozgok (amúgy is mindennap mozgok).

 

via GIPHY

  5. Hogy befogom a szám, amikor senki nem mer megszólalni, vagy kiállni valaki mellett, aki rászorulna segítségre.

  6. Hogy megpróbálok kevesebbet beszélni – jó, ezt még felülvizsgálom.

Bored Blah Blah Blah GIF - Find & Share on GIPHY

  7. Hogy nem figyelek továbbra is úgy az emberekre, ahogy eddig tettem, hiába okoztak sokan és sokféleképpen csalódást… A többség amúgy extra jó fej, meghálálja, nekem lesz jó.

  8. Hogy lefutom az idén a maratont (jövőre sem!).

Angry Track And Field GIF - Find & Share on GIPHY

  9. Egy hét alatt mindent rendbe teszek az életemben… meg a cuccaim között.

10. Mindent idejében befizetek.

11. Soha többé nem eszem egészségtelen ételt. (Ennek ellenére szeretem az egészséges ételeket, de a csoki…)

Mom Cooking GIF - Find & Share on GIPHY

12. Soha semmit nem halasztok holnapra! (Dehogynem, meg egy hónap múlvára is.)

13. Nagyon odafigyelek a pénzre!  Tudom, ciki, de engem nem igazán izgat a pénz meg a halmozás, ha van, tök jó, ha nincs, akkor meg ahhoz alkalmazkodom. (Mielőtt bárki nekem esik, igen, megtehetem, és igen, látom, hogy mekkora rohadt nagy különbség van a valódi és az átmeneti nélkülözés között. Amennyire a lehetőségeim engedik, segítek is, ahol csak tudok.)

Funny Cat GIF - Find & Share on GIPHY

14. Hogy elhanyagolom a barátokat! (Soha nem tettem, ők az életem nagyon kiemelkedő alappillérei.)

via GIPHY

15. Hogy több szeretetet adok a családomnak – így is megfulladnak tőlem.

16. Hogy megtanulok minimum két nyelvet ebben az évben is.

17. Követem a példaképem utasításait. (Szuper, mert ilyen nincs, ezzel sem kell vesződni.)

18. Fejlesztem az önbecsülésemet. Ez mekkora baromság? Január 1-jén elkezdem magam dicsérgetni a tükör előtt, amikor délben felkelek pandamacira aludt sminkben?!

19. Nem iszom többet, csakis ünnepi alkalmakkor éppen csak egy pohárkával. 

20. Megtalálom a nagy Ő-t! (A billentyűzeten már sikerült is!)

Marossy Kriszta