-

Gondolom, a Valentin nap című film sok mindenkinek megvan... Igen, arról beszélek, amiben majdnem az egész szereplőgárda A és B kategóriás színészekből lett összeválogatva. Azt leszámítva, hogy egyébként nálam az egész mozi nagy favorit, mégiscsak a Jessica Biel által megformált karakter nagyon antibulija a legkedvencebb részem. El is mondom, hogy miért:

1. Nem Valentin, hanem Bálint!

Először is, ha nagyon magyar akarnék lenni, pampoghatnék, hogy nem is Valentin-nap ez, hanem a Bálintok napja, még ezt sem tudjátok? Elamerikanizálódott népség, azok vagytok ti mind! Meg miért pont a szerelmesek napját ünnepeljük február 14-én? Akár a lelki betegek és az epilepsziával élők világnapja is lehetne ez a mai, hiszen Szent Bálint az ő védőszentjük is, kérem szépen.

Viszont, ha nem akarnék nagyon magyarkodni, akkor is ez a tényállás. Meg az, hogy volt ám nekünk egy csomó hagyományunk ezen jeles nap alkalmából. Például, ha valaki a Bálint napot megelőző éjjel a temetőben császkált, nagy eséllyel megláthatta a jövendőbelijét. Ezek a hiedelmek viszont ma már a feledés homályába merültek. Pedig milyen para királylányos lenne most kibaktatni éjnek évadján a keresztfák sűrűjébe, térdig érő sárban és várni az igazit, az egyetlent, a nagy Ő-t. Ezek után mondja nekem valaki, hogy soha nem ünnepeltünk Halloweent…

2. Nem szerelem, hanem szeretet!

A másik, ami a nyugatizálódásunkat illeti az, hogy nem vettük át teljes valójában ezt az egész hóbelevancot. Az amerikai kontinensen ugyanis a Valentine’s Day nem a szerelem, hanem a szeretet ünnepe. Tehát ilyenkor nemcsak a gerlepárok gondolnak egymásra édes meghatottságban, fátyolos tekintettel, hanem a kollégák is kedveskednek a másiknak, szintúgy a barátok, néha még a családtagok is. Valami jópofa képeslap kedves szöveggel, és az ember lánya máris odáig van. Tudod, szív küldi szívnek szívesen…

3. Nem érzelmes, hanem ócska reklámfogás!

Egyébként is mindenki azt hiszi, hogy ez a nap a szerelemről meg a szeretetről, az odafigyelésről, gyengédségről és a túlfűtött romantikáról szól, holott egy hatalmas PR-fogás az egész. A barátodat, barátnődet, férjedet, feleségedet az év 365 napján kell szeretni, nem csak ezen az egy kitűzött napon. Az apró meglepetések, az aranyos megjegyzések, az egy szál rózsa és masnis bonbonok, a tejben-vajban fürösztés, valamint a finom homlokpuszik egy csúf, undok hétfő reggelen talán még sokkal jobban tudnak esni.

4. Nem romantikus, hanem giccses!

Továbbá azért sem szívem csücske február 14-e, mert minden olyan rózsaszín, csillogó, csillámpónis, szivárványos és tömény, hogy hányni tudnék tőle. A pici szívet szorongató mackók hada, a hatásvadász nyálzenék a nagy multikban... Eredendően semmi bajom nincs a pinkkel, vagy a strasszköveket pukizó unikornisokkal, de ekkora dózisban ez már nekem is sok(k). Talán még durvább, mint az október elején megjelenő csokimikik, ezeknél tényleg kevés durvább dolog van a világon. Van, akit a karácsonnyal lehet elüldözni az Északi-sarkra, engem a Valentin-nap giccsesebbnél giccsesebb hozadékaival. Hihetetlen, hogy mindenféle kacatot el lehet adni ilyenkor, ha az szívecskés vagy „Áj láv jú" feliratos, de legalább rózsaszín vagy piros színben pompázik. Virág-ajándék üzletek előnyben!

5. Senki nem gondol a szingli Bálintokra?!

Végül, de nem utolsósorban szegény, szerencsétlen szinglitársainkról sem szabad megfeledkeznünk, hogy nekik mennyire rossz lehet ez az egész. Mármint nem úgy kell ezt érteni, hogy irigylik a másik boldogságát, mert mi sohaaaaaa nem szoktunk majd’ meghalni a sárga irigységtől, igaz? Csupán fájó ilyenkor száz szál vörös rózsából álló csokorba botlani szinte az összes utcasarkon, minden második csokis dobozon látni a szeretlek szót, miközben tudod, idén is te leszel az, aki megajándékozza magát eggyel. Az meg már csak természetes, hogy február 14-én megsokszorozódik az egy négyzetméterre jutó szerelmesen andalgó tubicák száma, és szinte meg lehet fulladni a rózsaszín köd okozta szmogtól. Azért szegény Bálintokról se feledkezzünk el; a szerelmesek pofátlanul ellopták a nevük napját. Jaj, bele sem merek gondolni, hogy milyen vacak lehet az egyedülálló Bálintoknak…

Amúgy pedig, akár hiszed, akár nem, én igenis romantikus alkat vagyok. Szóval éljenek a szerelmesek, meg a még nem szerelmesek... és a szerelemből kiábrándultak is, písz, láv... meg boldog Valentin-nap. Vagy mi.

Deli Csenge

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Unspalsh/Kelly Sikkema