-

Kiszámoló

Először is: a híres omega-3. Másodszor: D-, B2-, B6-, B12-vitamin. Harmadszor: sok fehérje. Negyedszer: kevés koleszterin. És még ott az ötödször, hatodszor és a többi. Például a telítetlen zsírsavak. Még a zsírosabb halak (lazac, makréla, szardínia, hering) is kifejezetten jót tesznek az érrendszernek. A statisztikákból egyértelműen kiderül, hogy a nagyobb mennyiségű halat fogyasztó országokban kevesebb a szív- és érrendszeri megbetegedés, és a mellrák kockázata is alacsonyabb.

Hogyan vásárolj?

Olyan, hogy „a halas”, már szinte alig van, úgy kell mesterségesen lélegeztetni az iparágat, hogy életben maradjon. De azért van néhány hely, ahova hetente kétszer érkeznek a friss tengeri halak, herkentyűk. Ha ilyen helyen vásárolsz, akkor

érdemes a halak szemét megnézni: ha szép fényes, akkor nincs baj. A húsuk legyen tömör, nem málló, és ez a tengeri herkentyűkre is érvényes. Ahogyan a szag is meghatározó.

Vagyis egy friss tengeri állat nem lehet büdös, erőteljesen halszagú, inkább kellemesen tengerillatú.

Jó, ha tudod...

...hogy sok hal ki van téve a környezetszennyezésnek. A vízbe beszivárgó nehézfémeket és egyéb vegyi maradványokat a vizek lakói nem tudják lebontani, ezek az anyagok beépülnek a szervezetükbe. Különösen a gyerekeknek és a várandós nőknek kell vigyázniuk ezekkel a halakkal. Nekik a sushi fogyasztásánál is érdemes odafigyelniük. A legtöbb szennyeződésnek a tonhal és az egyéb ragadozó halak vannak kitéve.

A másik árnyoldal a túlhalászás, ami leginkább a tengeri halakat érinti. A tőkehal több fajtája, a tonhal, a laposhalak egy része és a garnélák, languszták, mind veszélyesen fogynak a túlhalászás miatt. Sokszor a halászás módja sem környezetkímélő, ami tovább akadályozza a halak és egyéb tengeri élőlények fejlődését, ami az egész táplálékláncra hatással van.

Szóval nem egyszerű és egyértelmű ez a halügy. Én mégis azt mondom, hogy körültekintő beszerzéssel, de mindenképpen együnk halat. Mert tápanyagok szempontjából verhetetlen.

A mai recept egy vadlazacfilé a környezetbarát fajtából – de természetesen átlagos lazaccal is készíthető. A máz és egyben pác a clean eating jegyében készült (igen, még mindig, és a lendületem töretlen!) juharsziruppal, de kész boltival is helyettesíthető. A zöld teás rizs pedig egy japán étel változata. Japánban a sushi rizst megfőzik, és spenóttal, szezámmaggal, friss újhagymával, esetleg mizópasztával, de tulajdonképpen bármilyen feltéttel tálakba szedik, majd leöntik zöld teával: ez az ochazuke, a japán comfort food.

Édes thai chiliszószos lazacfilé zöld teás rizzsel

A páchoz:

125 ml juharszirup

65 ml víz

2 evőkanál háztartási ecet

1 evőkanál kukoricakeményítő

1 kisebb gerezd fokhagyma összezúzva

1 teáskanál só

½ teáskanál chilipehely

A lazachoz:

6 szelet kb. 15-20 dkg-os lazacfilé

125 ml édes chiliszósz

2-3 evőkanál felkarikázott újhagyma

A rizshez (személyenként):

1 teáskanál fekete szezámmag

15 dkg főtt rizs

2 ½ dl zöld tea

A szószhoz az összes hozzávalót tedd egy lábosba, hevítsd forrásig, majd gyöngyöztesd addig, míg sziruposan sűrű nem lesz. Akkor használd, ha már kihűlt. Ekkor minden lazacszeletet papírtörölközővel törölj szárazra, majd szórd meg egy csipet sóval és locsold meg egy kanál páccal. Alaposan dörzsöld bele a halszeletekbe, majd legalább 2 órát, de akár egy éjszakát is hagyhatod a hűtőben pácolódni.

Melegítsd elő a sütőt grill fokozaton, majd egy tepsit bélelj ki sütőpapírral és fektesd rá a szeleteket. A pácolóedényben, -zacskóban maradt pácot kend a filékre, majd a grilltől kb 12 centire tedd a sütőbe a tepsit. Körülbelül nyolc perc alatt elkészül a hal, belül még opálos, kívül pedig karamellesen pirult lesz.

Amíg a lazac sül, készítsd elő a rizst. Ha minden meleg (rizs, tea), akkor a rizst halmozd egy tálba, és szórd meg a fekete szezámmaggal, majd öntsd le a zöld teával. A kész lazacot helyezd a tetejére, majd szórd meg az újhagymával. Kész.

Horvát Sára receptje és fotói