-

Okosodj!

Még mindig javában tél van, bár ez a február hozott már meleg meglepetést. Viszont pont ez az a változékony idő, amit a vírusok is imádnak, úgyhogy még mindig érdemes a vitaminok pótlásán dolgozni. És erre például tökéletesen megfelel ez a fura, henger alakú, szúrós gyümölcs, amelyet már itthon is könnyűszerrel, és viszonylag olcsón beszerezhetsz. Nagyon magas arányban található benne C-vitamin, bár emellett csak a mangántartalma nagy, ezen kívül érdemes réz, B1-, és B6-vitamin tartalmát megemlíteni.

Nagyon érdekes szerzet! Egy bokor tetején nő, és tulajdonképpen sok virág egybenőtt gyümölcse a sárga, édes-savanyú hús. Ezek a virágok azok a kemény kis pikkelyszerű izék, amiket néha egy nem megfelelően tisztított darabon is megtalálunk. Emellett már volt róla szó, hogy húsok pácolásakor is jó ötlet bevetni, de nem sokáig, mert olyan enzimet tartalmaz, amely gyakorlatilag péppé roncsolja a hús szerkezetét, viszont rövid ideig pácolva pont tökéletes állagú húst produkál, amelyben semennyire nem érezni a nagyon édes ízt. Ez az ez enzim felelős a zselatin csomagolások feliratáért is, mely szerint néhány gyümölcs leve, köztük az ananász zselésítésére nem alkalmas. Nemhogy nem alkalmas, ez az enzim konkrétan nem engedi kocsonyásodni a levet, zselatin ide vagy oda.

De nem is a zseléért szeretjük. Én imádom, de sosem én vagyok a fontos, hanem az, hogy más is megismerje azokat az ételeket, amelyekről itt hosszabban-rövidebben dumálok. Úgyhogy előveszem a modorosabb énemet, és te, kedves olvasó, te vagy a fontos, úgyhogy szeresd meg te is légy szíves, mert ha egyszer megtanulod meghámozni, egy új ízvilág nyílik meg előtted. Itt látható erről egy jól követhető videó annak is, aki nem ért angolul:

Hámozás után

Edd meg nyersen!

Kockázd, karikázd (ha van ananász-közepe-kiszedő-akármid), szeleteld! Mindegy csak az a lényeg, hogy edd meg, mert relatíve alacsony kalóriatartalma miatt – 100 grammban 50 kcal – és egész felhasználóbarát szénhidráttartalma miatt – 100 grammban 13 gramm – ezért diétázóknak is ajánlott. Kockákra vágva fagyaszd meg, majd turmixold: kész is a szorbé! Salsának is jó. Hagymával, magokkal, próbáld ki például halakhoz. Egy egyszerű gyümölcssalátát is érdekesebbé tesz, és csokis fondüben igazán különleges – jó, mondjuk, ez nem annyira diétás...

Idd meg a levét!

A kevésbé ehető, nagyon rostos közepét, amit hámozásnál kivágsz, különösen akkor ne dobd el, ha van gyümölcscentrifugád! Iszonyú lédús gyümölcs. Önmagában, koktélokba, limonádékba, de akár édesítőnek is passzol.

Főzd és süsd meg!

A karibi konyha imádja, de az indiai-, és számos távol-keleti konyha is használja. Currykben, halakhoz, húsokhoz, és persze desszertnek is jó. És ha a hawaii pizza térhódítására gondolsz (no comment), akkor látod, hogy Európa és Amerika is szereti nem csak desszertként fogyasztani. Grillezve istenien karamellizálódik a külseje, és még édesebb lesz, amitől a savanykás íz is jobban elkülönül.

A mai recept is ezt a tulajdonságát használja ki, sőt, egy páccal rá is erősít. Öt hozzávaló kell a páchoz, garnéla, a kisebb, olcsóbb fajtából, de használhatsz nagyobbat, sőt az ananásszal egyforma kockákra vágott csirkehúst is, leginkább combfilét. Akkor viszont figyelj arra, hogy a húst legalább egy órán keresztül pácold, és az ananászt csak az utolsó 20 percben add hozzá.

ananansz1

Karibi nyársacskák

A páchoz:

4 evőkanál szójaszósz

4 evőkanál balzsamecet

4 evőkanál méz

1 teáskanál aprított fokhagyma

őrölt bors

A nyársakhoz:

½ kg garnéla (mirelit koktél rák)

1 kisebb (baby) ananász fele felkockázva

A pác hozzávalóit keverd össze egy tálban, de még jobb egy zárható zacskóban. Dobd bele a rákot és az ananászkockákat, majd hagyd körülbelül 20 percig pácolódni. Ezután húzd nyársakra, akár felváltva – egy rák, egy ananász – , akár úgy, hogy az egyik nyársra csak ananászt, a másikra csak rákot teszel. Egy grillserpenyőt kenj ki olajjal, majd hevítsd forróra. Közepesen magas lángon a nyársak egyik, majd másik oldalát is pirítsd meg néhány perc alatt: a rák gyorsan átsül, az ananásznak pedig nem kell főnie, épp, csak karamellizálódnia.

Ezt a mennyiséget inkább előételnek tudom elképzelni. Ha olyan szerencsés vagy, és a nagyobb rákok beszerzése sem jelent gondot, akkor természetesen főételként is megfelel. A pác viszont akkor is bőven elég lesz.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Horvát Sára

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/MSPT