Fiala Borcsa választása: Mautner Zsófi: A falusi konyhám – Szeretettel az Alföld szívéből (21. század kiadó)

Aki követi Mautner Zsófit az Instagramon, az tudhatja: az elmúlt tíz évben a nagyszüleitől örökölt kunmadarasi házba vonul el a világ zaja elől, illetve ez a gyönyörű helyszín a háttere és inspirálója több receptjének. A falusi konyhám – Szeretettel az Alföld szívéből a régi falusi hagyományokat, az ott tanult fortélyokat és a családi recepteket kínálja. Mintha Zsófi a megye határában hagyná a városi pörgéssel együtt a kedvenc egzotikus fűszereit és a Közel-Kelet inspirálta receptjeit, és engedné magát Madarason visszaandalodni a gyerekkorba, a családi emlékekbe, a vidék lassabb lüktetésébe.

főzés recept karácsony szakácskönyv
A kép Fiala Borcsa tulajdonában van

A csirkepörköltből nem hiányzik a láb sem, a galuskát kézzel szaggatja, a meggyet úgy főzi be, ahogy a nagymamája is csinálta, vagy mártás készít belőle a húsleveshez.

A szakácskönyv – ahogy az az utóbbi időben elterjedt, nagyon helyesen, hiszen a szezonalitás sok szempontból rendkívül fontos! – évszakokra van bontva, tavasztól haladunk télig, ám ami újszerű (én legalábbis még nem találkoztam ilyennel, aki igen, mondja kommentben), hogy az évszakokhoz kötődő ünnepek külön alfejezetet kaptak. Így a Tavasziban húsvéti receptek (közte töltött dagadó, és tiszaörsi répás rétes), a Nyáriban Vendégség a kertben alcím alatt többek között a habos, ribizlis nyári sütemény akar beszökkenni az olvasó szájába képzeletben, az Ősziben egy nagy családi húslevesebédhez kapunk több generáció által letesztelt tippeket, a Téliben pedig a karácsonyi desszertasztal jut nagyobb figyelemhez.

Közben megismerhetjük a vidéki konyhát egy kicsit bennfentesebb szemszögből, illetve az eszközein, a különlegesebb, legalábbis fővárosi szemmel nézve szokatlanabb alapanyagain keresztül – ezekből mindenképp kiemelném a kamillasziruppal áztatott omlós piskótát. De alázatra tanítja az embert egy-egy étel hagyományosabb leírása, mint például a csigatésztáé: „egy tojásból négy óra munkával 22 dkg csigatészta lesz – mindössze egy nagyobb család húslevesébe való mennyiség!” Egyúttal fontos megjegyezni: biztosan más ezt a babrás munkát elvégezni, ha az ember a százéves, a családja által használt csigatészta-készítő padon állhat neki, méghozzá egy ízig-vérig alföldi asszony, Fagyalné Szabó Olgi útmutatása alapján.

Hangulatosak nagyon a képek is, melyeket Erdőháti Áron készített a kötethez.

A szakácskönyvből én a Vendégváró hurkás rétesháromszögeket készítettem el. A recept abszolút jól érthető (nekem csak annyi hiányzott belőle, hogy a bőre lefejtése után mit csináljak a véreshurkákkal, de végül géppel ledaráltam, illetve a 20 perc sütési idő nekem túl soknak bizonyult, mert már 15 perc elteltével aranyszínre sültek a falatkáim. Az ötlet azonban príma, biztos, hogy fogom még készíteni ebben a verzióban is, de a lányomnak csináltam a hurkáson felül kacsakolbászosat, azt is felvettem a kedvencek listájára.

főzés recept karácsony szakácskönyv
A kép Fiala Borcsa tulajdonában van

Szeretem Mautner Zsófi szakácskönyveiben, hogy az ételrecepteken túl érzéseket is tud közvetíteni, ez is ilyen: egy kifejezetten megható, kedves kötet – az anyukájának és a nagyszülei emlékének ajánlva.

Kerepeczki Anna választása: A hivatalos Vaják szakácskönyv (Alexandra kiadó)

Amikor megláttam, hogy megjelent A hivatalos Vaják szakácskönyv, azonnal le akartam csapni rá, mert nagyon szeretem a Vaják világát (könyvben, játékban és sorozatban egyaránt) és rettentően kíváncsi voltam, hogy mégis milyen receptek lehetnek benne. A játékban ugyanis lehet készíteni (kraftolni) dolgokat, de inkább főzeteket, illetve életet adó ételek is inkább csak kenyér, sör, sajt és sült hús formájában vannak.

főzés recept karácsony szakácskönyv
A kép Kerepeczki Anna tulajdonában van

Egyébként mindig szkeptikusan nézem az adott fandomnak készített tematikus szakácskönyveket, mert néha túl erőltetett nekem, de ez a kötet nagyon szépen fel van építve. Az előszóban a Vaják megalkotója, Andrzej Sapkowski arról mesél, hogy mennyire szeret főzni, és a könyveiben található kulináris leírások mind az ő nosztalgikus élményein alapulnak. 

Ettől függetlenül nem az ő szemén keresztül olvashatjuk tovább könyvet, hanem egy gasztrobubus világjáró térképész mutatja be nekünk a kontinens különleges finomságait. Történeteivel teljesen meghozta nekem a Vaják hangulatát!

A receptek is rendben vannak és a képek is gyönyörűek a könyvben. Kaer Morhenből megismerhetjük, hogy milyen omlettet készített Geralt Yennefernek (nekem is hozhatna vasárnap reggelente az ágyba…), Skellige-szigetek skandináv ihletésű ízei nagyon különlegesek, remélem, lesz bátorságom megkóstolni őket, Toussaint francia konyhán alapuló finomságait viszont biztosan kipróbálom. Velenből származó A varázslónő marharaguját teszteltem le először (úgy éreztem, testhez álló feladat), aminek a különleges hozzávalója a fahéj és az aszalt sárgabarack, amit én elsőre nagyon merésznek gondoltam, de fantasztikus lett a végeredmény, mellé pedig maradék krumplis kenyeret készítettem tunkolni. 

A könyv végén vannak persze főzetreceptek is, amik inkább alkoholos koktélok, de nagyon imádtam, hogy ezeket is beletették. Összességében imádtam ezt a könyvet, és szerintem több mint a receptek felét bejelöltem, hogy elkészítem majd, a karácsonyi menübe is csempészek párat belőlük, az tuti!

Szabó Anna Eszter választása: Outlander – Az idegen konyhája (Alexandra kiadó)

Aki ismer valamennyire is, az tudhatja, hogy igazi feketeöves, keményvonalas Outlander-rajongó vagyok. Írtam már róla ITT is, nem tagadom, hogy már-már patológiás a megszállottságom, amit jól szemléltet, hogy idén még Skóciába is elutaztunk a barátnőimmel (erről is írtam) és a jövő évre is már ezerrel tervezzük a nagy visszatérést. 

Szóval nem volt kérdés, hogy a szakácskönyvet is ki kell próbálnom. A kenyérpuding hagyományosan a szegények maradékmentő eledele volt, és nyilván az eredeti verziókhoz nem kellett sem pekándió, sem juharszirup, mint abban a receptben, amit kipróbáltam (Jemmy kenyérpudingja vajkaramella szósszal).

Viszont megőrizve a maradékmentős, „outlanderes” hangulatot, juharszirup helyett mézet használtam, aszalt alma helyett sima almát, tejszín helyett tejbe kevertem egy kis kukoricakeményítőt és vajat.

Istenkém, olyan lett a végeredmény, hogy szinte csodálkoztam, hogy a tányérból feltekintve nem egy skót felföldi házikóban találtam magam.

főzés recept karácsony szakácskönyv
A kép Szabó Anna Eszter tulajdonában van

Jó, azt hiszem, tényleg túl sok Outlandert néztem… (Vagyis, ne finomkodjunk, NÉZEK.)

Deli Csenge választása: Szívek szállodája – A hivatalos szakácskönyv (21. Század kiadó)

Rajongásom a Szívek szállodája iránt fogalmam sincs, honnan datálható, de talán nem elhanyagolható tény, hogy Kormos Anett azt találta mondani a 16 éves énemnek, hogy kiköpött Rory vagyok: illedelmes, pedáns (stréber) kamasz, aki nem mellesleg wannabe újságíró. Aztán egyszer csak hagyománnyá vált, hogy amint elkezdenek sárgulni a falevelek és hűvösebb szelek fújnak, a laptopom segítségével én is beköltözöm minden ősszel Stars Hollow-ba, és hallgatom ezeknek a kedves, ismerős arcoknak a problémáit, a koffein utáni segélykiáltásukat vagy a világmegváltó terveiket akár főzök, takarítok, vagy csak elnyúlok a kanapén.

főzés recept karácsony szakácskönyv
A kép Deli Csenge tulajdonában van

Aki ismeri a sorozatot, annak nem kell elmagyarázni, hogy mennyire otthonos érzés akárcsak fél órát eltölteni az idilli kisvárosban, ahol az ételek és evés mint közösségformáló erő nagyon hangsúlyosan jelen van. A hozzám hasonló rendszeres visszatérőknek biztosan megfordult már a fejében, vajon milyen lehet Luke kávézójában egy brunch, Mrs. Kim tojásmentes tojássalátás szendvicse vagy Ceasar-salátája (ami nem összekeverendő a Ceaser-salátával), netán Emily és Richard házában egy fennkölt péntek esti vacsora.

Gasztronómia iránt érdeklődőként naná, hogy olyan profin szeretnék főzni, mint Sookie; a Gilmore-lányokra jellemző szenvedéllyel evést mondjuk szerencsére már elsajátítottam.

Szóval nem volt kérdés, hogy ezt a hivatalos szakácskönyvet szeretném ajánlani nektek idén! Szuper bepillantást kaphatunk belőle Stars Hollow majd’ összes konyhájába és még azon is túlra. Persze a kaják nagy része az írók képzelete nyomán született, de a sorozatból vett idézetekkel, a receptek és felvezetők közvetlen stílusával, na meg a kedves színekkel pont olyan hangulatot teremt, mintha ott ebédelnénk a Szitakötő Szállóban vagy Luke-nál a pult mellett könyörögnénk kávéért. 

Nem mondom, hogy minden receptet azonnal kipróbálnék (például Rory Deannek készített szörnyű zöld löttyéhez nem igazán jött meg a kedvem most sem), de rajongóként, azt hiszem, nem hiányozhat a kötet a polcról. Arra gondoltam, hogy megadom a módját, így legelőször Sookie zseniális rizottóját készítettem el: sáfránnyal, garnélával, annak rendje és módja szerint. Megérdemlünk egy kis luxust és színkavalkádot így év végén. Na meg még egy-két epizódot a vacsora mellé…

Kiemelt képünk forrása: WMN

WMN szerkesztőség