1.

Linn Strømsborg: Soha, soha, soha

(Libertine könyvkiadó, 2023, Fordította: Patat Bence)

A skandináv irodalom hódolójaként nagy kíváncsisággal vettem a kezembe a fiatal, kortárs norvég szerző munkáját, amely a hat regénye közül az ötödik, és elsőként jelenik meg magyar fordításban. A téma nagyon fontos nálunk is, ugyanakkor még mindig tabusított: mi van akkor, ha egy harmincöt éves nő úgy dönt, nem lesz gyereke. Lehetne, de nem lesz, mert nem vágyik az anyaságra. Akkor sem, ha emiatt elhagyja a társa, ha a saját anyja unokát követel, a legjobb barátnője pedig nemrég szült. Beszélhet-e a választásáról őszintén? Elfogadják-e mások a döntését véleményalkotás és ítélkezés nélkül? Milyen utat választ az, aki a tudatos gyerektelenség mellett dönt? Erről beszél Strømsborg humorral és játékosan, mégis felkavaróan.

2.

László Ferenc: Operettország

(Jaffa Kiadó, 2023)

Pályaképek a bécsi-budapesti operett történetéből, mondja a szikár alcím, de ez senkit se ijesszen el az olvasástól: László Ferenc történész könyve rendkívül élvezetes olvasmány is azon túl, hogy rengeteget lehet tanulni belőle mind a műfajról, mind a Monarchia koráról, mind a megidézett 15 művészről. Miként emelkedett a levegőbe az egyik legelső magyar operettprimadonna? Mit akart elénekelni Jókai Johann Straussnak? Hogyan készült a szocialista operett és a Honthy-kultusz? Mekkora volt Blaha Lujza derékbősége a fénykorában? Mi köze volt a Leányvásárnak Molnár Ferenc szerelmi életéhez? Efféle kérdésekre is választ kaphatunk a kötetből, amelyet nem csak operettrajongóknak ajánlok, hanem mindenkinek, aki szereti a kultúrtörténeti csemegéket.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jaffa Kiadó (@jaffakiado) által megosztott bejegyzés

 3.

Budapest Nagyregény

(Kiadta a Budapest Brand, 2023)

„Egy várost nem a téglák, hanem a benne lakók történetei építenek fel”, olvasom a kötet honlapján. E mottóhoz híven a Budapest Nagyregény közösségi alkotás révén született. 23 fejezetét 23 népszerű, kortárs szerző írta abból az alkalomból, hogy 150 évvel ezelőtt egyesült Pest, Buda és Óbuda. A kötet megszületését hónapokon át tartó kutatómunka és civil legendáriumgyűjtés előzte meg. A megtalált történetek inspirálták aztán az írókat az alkotásban. Ajánlom a kötetet mindenkinek, aki szeretné jobban megismerni a fővárost, a lakóit, a közös múltunkat – és ezáltal a jelenünket is.

könyvajánló Stefannson Paolo Giordano

4.

Paolo Giordano: Tasmania

(Park kiadó, 2023, fordította: Kürthy Ádám András)

Ha a fizikus-író Paolo Giordanónak megjelenik egy új könyve, én azonnal lecsapok rá. A prímszámok magánya volt az első regény, amit olvastam tőle, és a rajongásom nem múlt el a későbbiekben sem, az Ide nekünk a csillagokat is! című regényt szerettem talán eddig a leginkább. No de most itt az új mű, sorban az ötödik, tavaly jelent meg Olaszországban, idén magyarul. Főhőse egy érzékeny és kíváncsi fiatalember, aki a racionális magyarázatok híve, ám az élete egy pontján megválaszolhatatlan, mélyen emberi kérdések özönével találja magát szemben. A házassága például válságba kerül, papbarátja váratlanul szerelmes lesz, egy másik barátja pedig elveszíti a fiát. Mindenki keresi a kiutat élete nagy válságából, hősünk is, aki a regényírás által próbál eljutni a maga belső Tasmaniájába, ahol békére lelhet reményei szerint. Hogy sikerül-e a, vagy eleve kudarcra van ítélve a kísérlet? Kiderül.

 könyvajánló Stefannson Paolo Giordano

5.

Jón Kalman Stefánsson: Hiányod maga a sötétség

(Jelenkor, 2023, fordította: Egyed Veronika)

Stefánsson könyveinek több lelkes olvasója is van a WMN-nél, egy időben kézről-kézre jártak köztünk a regényei, ahogy erről Gyárfás Dorka is említést tett a szerzővel készült interjújában – mindenképpen érdemes elolvasni, ha még nem tettétek. A Hiányod maga a sötétség (akárcsak elődei) emberekről szól, akiket a gyengeségeik és a szenvedélyeik éppúgy uralnak, mint a boldogság utáni vágyuk. Jelentéktelen emberek ők is, mint mi mindannyian, mégis ők tartják össze a világot. Egy postára adott kisfiú, egy Kierkegaard-tudós halász és egy menthetetlenül szomorú rocksztár: útjaik keresztezik egymást ebben a családregényben. Róluk olvasva úgy ringatózunk Stefánsson mondatain, mintha a fjord vizén hajóznánk.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

jelenkor (@jelenkor) által megosztott bejegyzés

6.

Hatvany Helga: Viharos idők

(Libri Kiadó, 2023) 

A Hatvany családról sokszor hall az ember a tanulmányai során. Mégsem tud róluk szinte semmit. Pedig nagyon izgalmas a történetük, amelyet most leszármazottjuk, Hatvany Helga jóvoltából megismerhet az olvasó. A történet Deutsch Ábrahám aradi vegyesboltjából indul, amely három generáció alatt gabona- és cukoripari nagyvállalkozássá nőtte ki magát az Osztrák-Magyar Monarchia idején. A XX. század elején a Hatvany-Deutsch család tagjai már bárók voltak, és fényűző palotákban éltek. Volt köztük politikus, festő, író és híres mecénás is, aki többek között Ady Endrét, József Attilát támogatta – így került be később a középiskolai irodalomkönyvekbe. Az 1938-as zsidótörvények miatt a család több tagja Nyugatra menekült. A Magyarországon maradt Hatvanykra nehéz sors, bujkálás, üldöztetés és volt, akire halál várt. A szerző édesapját, Hatvany Józsefet börtönbe zárták a Rákosi-korszakban. A szabadulását követő évtizedekben nemzetközi hírnévre tett szert a számítógépes tervezés és gyártás egyik úttörőjeként. Lánya családtörténeti kutatómunkájából tanulságos és élvezetes olvasmány született.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Libri Könyvkiadó (@librikonyvkiado) által megosztott bejegyzés

Kiemelt képünk a szerző tulajdonában van. 

Kurucz Adrienn