A praktikus

Nem hagy semmit az utolsó percre. Nála a karácsonyi szezon nem vízkeresztkor ér véget, hanem akkor kezdődik – a következő etap. Nem vásárolgat viszont l’art pour l’art soha, csakis célzattal: pompás lesz e holmi karácsonyra (vagy születésnapra, ballagási ajándéknak stb.) felkiáltással. A szekrénye év közben szépen megtelik a rokonok csomagjaival, így decemberben már csak a pulykát kell levadásznia az ünnepi asztalra, ha csak nem fagyasztott lazacot vesz inkább kellő időben, hogy elkerülje a tülekedést a boltokban.

via GIPHY

A perfekcionista

Minden karácsonykor úgy érzi, leszerepelt. Mert a vacsora nem elég gazdag. A szósz nem elég selymes. A leves nem elég fűszeres. A hús nem elég omlós. A sütemény meg lehetne krémesebb. De az ételnél sokkal összetettebb problémakör a csomagolás. Hiába tölt órákat a dekorációval, elégedetlen önmagával. Próbálgatja a nagy origami könyvből a hajtogatási stílusokat, biggyeszt ide-oda különféle szalagokat és díszítő csecsebecséket, de az eredmény csalódást okoz neki minden évben. Ha mégis túllendül az akadályokon, akkor a kísérőkártyák miatt fő a feje. Hiába tanulta meg a kalligrafikus írást az ünnep kedvéért, hiába járta le a lábát a vásárban a megfelelő papír és vágott hegyű tollkészlet után, valahogy a Pinteresten – amelyen hetekig keresgélte a megfelelő mintát – máshogy nézett ki az eredmény.

Az örök késő

Őt látod a boltokban listával ténferegni december 24-én, zárás előtt fél órával. (És ha találkoztok, az azt jelenti, te is e tábort hizlalod.)

A Bögregyártók Országos Szövetsége rá alapozva küld még egy combos szállítmányt az üzletekbe 23-án. A parfümkereskedők is tudják, nem kell aggódni, utolsó pillanatban úgyis lesöprik a polcokat a későn ébredők, bármit tegyenek is ki: kölnit vagy légfrissítőt kis kiszerelésben.

via GIPHY

A tetriszező

Ha kap egy ajándékot év közben, máris azon jár az esze, kinek lehetne továbbpasszolni, ha jönnek az ünnepek. Addig is kicsit örül neki, gyönyörködik benne, haladó változatban kicsit használja is esetleg a tárgyat – egy szemcerkát példát simán újra lehet hegyezni, nemdebár?! A tárgyak vándorlása jó érzéssel tölti el, hiszen az újrahasznosítás nemes ügyének támogatásán felül saját pénztárcájához is kegyes volt. Időnként hiba csúszik a gépezetbe, és különösen akkor, ha több tetriszező is van egy családban, nagy eséllyel visszakerül az eredeti ajándékozóhoz egy-egy tárgy, vagy pedig a továbbajándékozás ténye érint rosszul valakit a famíliában lebukás esetén, de a tetriszező egyáltalán nem bánja, ha sértődés okán valakitől nem kap többé ajándékot. Így ő is megszabadul egy fárasztó és költséges kötelezettségtől.

A hatásvadász

Mindig ő bontogat utoljára a fa alatt, ugyanis fél, hogy lemarad a többiek reakcióiról. Márpedig őt elsősorban a hatás érdekli.

Kedvenc kérdése: Na? Esetleg: Na, tetszik?

Árgus szemmel figyeli a megajándékozottat, mit szól az ajándékához. Ha csak visszafogottan örvendezik, csalódott. Titkon ugyanis ovációra, örömkönnyekre és indiántáncra számított, ha már óráig tipródott télikabátban a plázában, hogy megtalálja a legmegfelelőbb ajándékot. A karácsony neki megméretés, verseny önmagával (esetleg másokkal is), mekkora meglepetést és örömet tud szerezni.

via GIPHY

A DIY-guru

Minden évben saját vállalkozásba kezd karácsony előtt. Hol a nemezelés mellett kötelezi el magát, hol az agyagozásra kap rá. De jókora energiát fektet a csokoládékészítésbe, a szappanfőzésbe, a mézeskalácssütésbe, illetve a kézimunka valamely formájába. Gyönyörű kötött zoknik, díszek és csetreszek kerülnek ki decemberben műhellyé alakított nappalijából, amik igazán jól mutatnak majd jövőre a megajándékozott kamrájának legfelső polcán, a molycsapda társaságában.

A mozgalmár

Neki jut eszébe december elején az osztályfőnök. Máris lendületbe jön, és lite verzióban indítványozza a szülői levelezőlistán haladéktalanul a tantestület valamennyi tagjának és/vagy az óvónők és dadusok hadának karácsonyi ajándékozását, pro kiadásban pedig azt javasolja, húzzanak a szülők is neveket a kalapból egymás közt, ne csak a gyerekek. A szervezést a karácsony Che Guevarája torpedóként bonyolítja le, de azért előszeretettel mozgat meg másokat is. A régi fonók újragondolt vízióját valósítja meg, amikor aktivitásra buzdítja szülőtársait – a DIY-guruk tapsikolnak, a többiek magukban szitkozódnak, amikor nekilátnak odahaza ollóval, illetve ragasztóval bénázni bíbelődni.

A könyvelő

Pontosan emlékszik, kitől mit kapott az elmúlt karácsonyokra, és ennek megfelelően választ ő is ajándékot, fő, hogy a mérleg: bevétel, kiadás stimmeljen, nehogy kínos helyzetbe kerüljön valaki, mert alá vagy fölé lő.

A megvásárolt ajándékokról pontos listát vezet, a számlákat gondosan elteszi (ez a januári össznépi becserélési felvonulás időszakában nagyon jól jön mindenkinek). A karácsonyi menü alkatrészeinek vételárát is iktatja a háztartási füzetek őskori, illetve applikációs újkori verziójába természetesen, így évekre visszamenően pontosan tudja, hogyan alakult a dió ára.

via GIPHY

A megúszós

Ötlettelenségre, időhiányra vagy mindkettőre hivatkozva lelkesen szövetkezik. Kooperációkban vásárol ajándékokat, pontosabban csendestársként asszisztál (a távolból) a választott partnerek vásárlásaihoz, és az átadáskor zavartan bazsalyog, mert már nem emlékszik pontosan, mit rejtenek idén a csomagok, de így legalább neki is meglepetést szereznek.

A Mikulás

Nem bír magával. Alig várja, hogy kinyissanak a karácsonyi vásárok november végén, azonnal turnézni kezd. Szenvedélyesen turkál, válogat, mazsoláz, és lelkes kis sikkantásokkal csap le azokra a dolgokra, amikről tudja, örülni fog nekik, aki kapja. Nála sosem zárul le a lista, csak a karácsony érkezik meg és vet véget a portyának. Nem is baj, már úgysem férne több csomag a fa alá, és hősünk a kigondolt keretet is régen túllépte.

Te vajon melyik típusba tartozol?

Kurucz Adrienn

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/Betsie Van Der Meer