Tanulás

Mesterkurzusok

Sajnos a tanuláshoz sokszor az iskolapadban átélt szorongás emléke társul, és a küzdelmes házifeladat-írások meg magolások a másnapi TZ-re. Pedig tanulni csodálatos dolog, és tanulást ajándékozni is. Szerencsére már magyarul is elérhetők olyan online elvégezhető kurzusok, amelyeket egy adott terület megbecsült és elismert szakembere prezentál. Ennek angol nyelven már jókora hagyománya van, és Serena Williamstől Carlos Santanáig tényleg olyan szakembergárdát sorakoztatnak fel, hogy az ember azt se tudja, hova kattintson.

Személyes kedvencem magyarul (nyilván nem vagyok elfogult) DTK kurzusa az álomötlet megvalósításáról

Angolul (szinte látom, Borcsa, hogy itt hagyod abba a szerkesztést, és kezdted el írni a levelet a Jézuskának) nálam a favorit Yotam Ottolenghi séf főzős tanfolyama.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Yotam Ottolenghi (@ottolenghi) által megosztott bejegyzés

Nyelvtanulás

Ha pedig valakinek mégis nehézséget jelentene az angol, de nagyon szeretne Alicia Keystől dalszövegírást tanulni vagy néhány színésztrükköt ellesni Helen Mirrentől, esetleg Natalie Portmantől, akkor nyugodtan meglephetjük első körben egy online nyelvtanfolyammal. Ma már erre is számtalan helyen van lehetőség, és kiváló minőségű nyelvórákon lehet részt venni virtuálisan is. Akár egy nyelvtanulást segítő applikáció előfizetésével vagy egy komplett kurzuséval. Nagy kedvencem a British Council tanfolyama. 

Kultúrát ajándékozni mindig jó, most pedig különösen nagy szüksége van a szektornak a támogatásokra

Színház

Alkalmazkodva a helyzethez több színház is elkezdett jegyeket árulni kiváló minőségben felvett előadásokra, amiket általában élőben nézhetünk meg, így megadva az autentikus színházélményt, vagy egy behatárolt időszakban elérhető a darab, így a saját időbeosztásunkhoz igazíthatjuk a színházi estét.

Ez egyébként azért nagyon jól működő ajándék, mert a virtuális térben akár közösen is „mehetünk” színházba még akkor is, ha történetesen nem egy országban élünk. Az előadás után pedig egy pohár bor mellett kibeszélhetjük az élményt Skype-on.

Számunkra, akik külföldről nagyon nehezen jutunk el magyarországi előadásokra, igazi ajándék ez a lehetőség, és csodás élményt kínálnak a kanapéról ülve is. És persze itthon is simán kirittyenthetjük magunkat a színházi estekre.

Személyes kedvencem EZ és EZ.

Ha pedig külföldi darabokba néznél bele, akkor ITT mehetsz a Broadwayre.

ITT pedig a londoni musicelek és operadarabok közül válogathatunk.

Múzeumok

Nemcsak színházba mehetünk virtuálisan, de most akár több világhírű kiállítás is megtekinthető, és bepillanthatunk a legnagyobb múzeumok tárlatába. Vannak aktuálisan futó kiállítások is, amikre lehet jegyet venni, és a monitort nézve körbejárhatjuk a termeket. Emellett az aktuális gyűjteményhez kapcsolódó izgalmas szakmai beszélgetések is követhetők online. Az én egyik kedvenc londoni múzeumom a Design Museum, amelyben minden évben megtekinthető a Design of the Year című gyűjtemény, amely az adott év legizgalmasabb ötleteit, kreatív munkáit gyűjti össze különböző területekről. Ezért most nem kell Londonba utazni, mert a múzeum oldalán jegyet vásárolhatunk a virtuális bejárásra.

Itt jegyezném meg, hogy a másik időszakos kiállítás témája az Elektronikus zene története és fejlődése, amelyért a férjem a kiállítás meghirdetése óta ütemes bólogatással lelkesedik, és amelynek kapcsán szintén hirdetnek virtuális túrát és a témához kapcsolódó beszélgetést.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

The Design Museum (@designmuseum) által megosztott bejegyzés

Zene

Természetesen zenei koncertek között is válogathatunk kedvünkre, és azért megvan annak is az előnye, hogy nem csapódik az ember izzadt idegen testekhez, miközben épp minden porcikáját átjárja a zene. Elő az otthoni stroboszkópot meg diszkógömböt, aztán mehet a csapatás!

Én egy jó kis Culture Club-koncertet választottam a Wembley-ből Boy George-dzsal az élen (tudjátok, Do You Really Want to Hurt Me, Karma Chameleon), de Justin Bieber újévi koncertstreamjére is lehet online jegyet vásárolni.

EZ meg a Márton személyes kedvence, és azt hiszem, ezzel mindent el is mondtam a zenei ízlésünk közti különbségről.

Akik pedig nem feltétlenül pörögnének az arcukon a szoba közepén, azok a Művészetek Palotája oldalán csemegézhetnek, ha elsősorban közös virtuális élményt szeretnének ajándékozni, és ezek a koncertek ingyenesen elérhetők. A dzsessz kedvelői az eSzínház oldalán találnak jegyet Sárik Péter Trio feat. Szőke Nikoletta előadására.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Müpa Budapest (@mupabudapest) által megosztott bejegyzés

Mozgás karantén idején

Az edzésvásárlás előtt azért alaposan gondoljuk végig, milyen az illető személyisége, és vajon miként reagál egy ilyen meglepetésre, mert a decemberi zabálás közepén nem mindenki veszi jó néven, ha a mozgás fontosságára hívják fel a figyelmét. Ha viszont olyan kapcsolatban vagyunk az ajándékozottal, hogy fel sem vetődik, miszerint ez a gesztus egyfajta kritika is lehet a másik külsejét illetően, sokkal inkább a gondoskodást fejezi ki az ajándék, akkor nyugodtan „becsomagolhatunk” egy online edzéslehetőséget is a párunknak, családtagunknak, kedves barátunknak, főleg, ha tudjuk róla, hogy már egy ideje keresi a motivációt és a lehetőséget a rendszeres edzésre. A Suhanj! Alapítvány edzéseivel még egy jó ügyet is támogatunk, a Gyerünk anyukám-programokkal pedig kisgyerekes barátnőinket, anyukatársainkat, rokonunkat is meglephetjük, mert a programokat kifejezetten rájuk szabták.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

wmnmagazin (@wmnmagazin) által megosztott bejegyzés

Ajándék gyerekeknek

Bábszínház

Nálunk a kanapé-bábszínház igazi jolly joker ajándék lett, így jó szívvel ajánlom mindenkinek a kedveskedés e formáját.

Míg Barni az élő darabokon néha félt kicsit a sötétben, itthon nagyon magabiztosan válogat az előadások között, és igazi bábszínházrajongó lett.

Vannak olyan bábszínházak, amelyek ingyen előadásokat kínálnak, de én nagyon szívesen támogatok valamilyen társulatot azzal, hogy jegyet vásárolok az online darabra is.

A mi kedvencünk a Fabula Bábszínház.

  

Rajzkurzus

Azoknak, akik kicsit interaktívabb ajándékban gondolkodnak vagy olyan megoldást keresnek, amivel kis időre le lehet kötni a gyereket, miközben a kreativitása is fejlődik, ezt a rajztanfolyamot ajánlom. Olyan 9–13 éves alkotóknak ajánlják, akik szívesen rajzolnak, szívesen fejlődnének, vagy egy kis önbizalom-erősítésre van szükségük ezen a területen.

Egy ráadás

Ha a fentiek nem keltették fel az érdeklődéseteket, akkor itt az aduász a végére, a karanténidőszak slágere, online növényápolási tanácsadás és oktatás. Hát kire ne férne rá ilyesmi?

Pásztory Dóri

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images