Immáron tíz éve élek külföldön, de ha augusztus, akkor irány Magyarország: vár anyukám lecsója, a hideg tökfőzeléke, a lángos, a Balaton vagy a Dunapart, az esti fröccsözés a barátokkal, a küzdelem a szúnyogokkal, a kánikulával, és igen, vár néhány tűszúrás is, valamint a fogorvos és a nőgyógyász.

Ahogy a családi és baráti találkozókat, esetleg egy-egy éttermi asztalfoglalást, úgy a szűrővizsgálatok időpontjait is már jóval az érkezésünk előtt elkezdem megszervezni és befoglalni. Ez már évek óta rutinná vált, még azelőtt, hogy kiköltöztünk volna Angliába.

Voltaképpen az éves laborvizsgálatok, fogorvosi látogatás és méhnyakrákszűrés köré kerültek koncentráltan, néhány napba vagy hétbe besűrítve a baráti összejövetelek.

Ez a fajta egészségtudatosság visszavezethető az élsportolói múltamra, ahol évente egyszer a Sportkórházba jártunk teljes körű kivizsgálásra, az volt a mi „menedzserszűrésünk”. Kamaszkoromtól az életem részévé vált, hogy rendszeresen kapok egy képet a testem alapállapotáról és működéséről. Ehhez azért társul egy kis versenyszellem is, ugyanis erre néha úgy tekintek, mint egyfajta éves megmérettetés, hogy az egészségem megőrzéséért tett idő- és energiabefektetés megtérült-e, jók-e az értékeim.

Egy pillanatnyi állapot, mégis irányt ad és megnyugtat.

Ezeket a vizsgálatokat ma már magánúton végeztetem, mert fontos számomra, hogy miként az éttermek, kávézók szolgáltatásai közül is választhatok, az egészségügyben is megtehessem ezt. (Igen, tisztában vagyok az állami egészségügy problémáival, és azzal is, hány honfitársam nem engedheti meg magának az éttermi élményt vagy a magánegészségügyet.) Szeretem, hogy magam dönthetem el, a szolgáltatás ára arányos-e a minőséggel, és ki tudom választani, ellenőrizni tudom a szakembereket. Ezáltal azt érzem, hogy én hozok döntést a saját testemmel kapcsolatban, és nem vagyok kiszolgáltatva a rendszernek.

Hogy miért itthon végeztetem el ezeket a vizsgálatokat? Nem elsősorban anyagi okokból, inkább a személyes kapcsolódás miatt. Egy egészségügyi helyzetben még mindig komfortosabb vagyok az anyanyelvemen. Jó pár orvossal olyan mély, bizalmi kapcsolat alakult ki köztünk az évek alatt, hogy el sem tudom képzelni, hogy máshoz forduljak. Nagyon örülök, hogy az ő szakértelmük elérhető számomra akkor is, ha a társadalombiztosítást már nem itt fizetem, és az állami egészségügyhöz már nem tartozom.

Azért kezdtem el járni hozzájuk és azért maradtam hűséges éveken át, mert folyamatosan bizonyítják szakértelmüket, mindig alaposak és figyelmesek. Ezek emberekhez és nem országokhoz köthető értékek.

A másik fontos szempont, hogy a nyaralás ideje alatt tudom legkönnyebben megoldani ezeket a látogatásokat. 

Idén, amikor a laborvizsgálatot csináltattam, három perc sétára volt a szállásom a vérvételi helyszíntől. Az időpontot egyszerűen és gyorsan online lefoglaltam, aznap csak odasétáltam, és tíz perc alatt végeztem is. Ráadásul a vérvételt végző szakember abba az általános iskolába járt, mint én, csak két évvel felettem, így a rövid ottlétem alatt még személyessé is vált az a néhány perc. Ilyen csak Magyarországon fordulhat elő velem, és nagyon szeretem ezeket a váratlan, de jó érzéssel járó helyzeteket.

A laboreredményt egyébként úgy várom, mint egy sportoló az eredményjelzőn felvillanó időeredményt a futama végén. Ez az én éves nagydíjam, ott az izgalom, hogy lesz-e kereszt vagy csillag a számok mellett. Ezért vagyok híve a szűréseknek: sokkal jobb úgy járni vizsgálatra, hogy nem az a kérdés, mekkora a baj, hanem csak az, hogy még mindig egészséges vagyok-e.

Erre érdemes figyelni, amikor a szűrést tervezed
Bár hajlamosak lehetünk csak a panaszaink megjelenésekor orvoshoz fordulni, a rendszeres szűrővizsgálatokkal számos probléma megelőzhető, illetve korán, még a tünetek súlyosbodása előtt felismerhető. Érdemes szakemberektől tanácsot kérni, hogy az életkorunknak, egészségi állapotunknak, a minket érintő kockázati tényezőknek megfelelően milyen szűrővizsgálatokat és milyen gyakorisággal fontos elvégeztetnünk, melyik vizsgálati csomagot érdemes választanunk.

Ma már vérvizsgálatokkal számos probléma feltárható, köztük a ColonAiQ-teszt segítségével a vastagbéldaganat kockázata is. Ez azért is lényeges, mert a kolorektális rák Magyarországon az egyik leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés, ami – mivel sokáig fájdalom- és tünetmentes –, hosszú időn át észrevétlen maradhat. A SYNLAB országos lefedettségű vérvételi hálózattal rendelkezik, munkatársaik pedig a vizsgálatok kiválasztásához és a leletek kiértékeléséhez is segítséget nyújtanak.

Mi családon belül is ajándékozunk szűrővizsgálatokat egymásnak karácsonyra, szülinapra, hisz megkapva a megfelelő figyelmet, a normális rendelői körülményeket, a szűrések nem olyan ijesztők azoknak sem, akik amúgy tartanak az egészségügyi vizsgálatoktól.

Nekem az átláthatóság, kiszámíthatóság, a nyugat-európai színvonalú szolgáltatás felkészült, kedves, figyelmes szakemberekkel hatalmas élmény. Nem kell ismerősöknek telefonálgatni, időpontért kuncsorogni, hanem ahogy egy szállást lefoglalok, úgy egy labor időpontot is szerezhetek.  

Ahogy a jó éttermeket, cukrászdákat, kedvenc helyeket, úgy a nekem bevált intézményeket vagy szakembereket is jó szívvel tudom ajánlani külföldi barátaimnak is, akik Magyarországra látogatnak. Ahogy a világszínvonalú művészekre, séfekre, sportolókra, úgy az orvosainkra is büszke vagyok, és örülök, hogy ilyen módon ki tudom fejezni a megbecsülésemet és elismerésemet a szakértelmük iránt.

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/ demaerre

Pásztory Dóra