„Színkódok” esküvőre készülőknek

A nőknek a fehér akkor is tilos, ha tudod, hogy a menyasszony nem fehéret fog viselni, mert olyan helyzetet teremthet, mintha te lennél a menyasszony. Viszont ha tudod, hogy a menyasszony egy bézs vagy ekrü ruhát választ, akkor kedves dolog azt is kerülni, de ez már nem szigorú elvárás.

A piros alapvetően a menyecskeruha miatt nem ajánlott, de más oka is van: elvileg egy esküvőn érdemes kerülni a feltűnő színeket, hogy a násznép ne ragyogja túl a menyasszonyt.

A fekete azért tilos, mert az a gyász színe, de ez csak a női vendégekre vonatkozik, és leginkább az egyszínű fekete ruhadarabokra, vagyis a fekete mintás holmik beleférnek, ahogy a fekete kiegészítők is. A lényeg, hogy ne a fekete domináljon.

A sárgáról sokan nem tudják, hogy az esküvőre nem ajánlott színek között szerepel, méghozzá azért, mert az irigységet szimbolizálja. Persze ezt azért nem mindenki tudja és tartja, inkább csak ajánlás.

Képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/Thomas Barwick

De a négy tiltólistás szín mellett elvileg nem lenne szabad feltűnő színeket és mintákat, túl csillogó, flitteres és strasszos holmikat választani, hogy a menyasszony egyedül ragyoghasson ki a násznépből. Szóval majdnem az összes színre vonatkozó tiltás miatta van.

Viszont, ha a pár külön jelzi akár a meghívón, akár az átadáskor, hogy valamilyen színt (például white party) vagy témát (mondjuk, tengerész) jelöltek ki a násznép számára, akkor mindez tökéletesen semmisnek tekinthető, és az ő kérésüknek megfelelően kell felöltözni.

Elvileg a koszorúslányok színét sem szerencsés viselni, de ezt csak olyan esetben szükséges figyelembe venni, ha közeli hozzátartozó vagy, aki egyébként is képben van ezzel kapcsolatban, vagy ha úgy érezd, hogy a pár nagyszabású esküvőben gondolkozik, és nagyon fontos számukra az, hogy minden tökéletes legyen.

(Ez a szofisztikált megfogalmazása annak, amit sokan csak úgy neveznek: „menyasszörny”. Ha ennek a gyanúja felmerül, inkább kérdezz rá minden főszereplő színre, és kerüld el őket.)

Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash/Katelyn Macmillan

Anyagok és stílusok

Bár ezt általában nem mondja ki semmilyen írott szabály (csak ha van konkrét dress code, de erről később), általában elmondható, hogy nem illik túl szexin felöltözni egy esküvőre. Sem a túl mély dekoltázs, sem az áttetsző, fehérneműt megmutató ruha, sem pedig a combközépnél rövidebb szoknya nem ajánlott.

 

Ha pedig hivatalosak vagyunk a templomi szertartásra, akkor a megengedett szoknyahossz a térd fölé érő, és a vállakat is el kell takarni, akár egy ideiglenesen felvett, a szetthez illő blézerrel vagy kendővel. (Szerencsére a templomok általában hűvösek.)

Ha a meghívóban nincs külön jelzés az elvárt öltözködésre vonatkozóan, akkor a helyszín lehet irányadó. Egy lovastanyán tartott esküvőre nem érdemes tűsarkúban tipegni, és ha a grillparti szó is feltűnik, akkor semmiképp ne földig érő nagyestélyiben gondolkozz. Ha semmilyen támpontot nem kapsz, akkor érdemes már a meghívók remélhetőleg személyes átadásakor rákérdezni, hogy mennyire laza eseményt terveznek. Ha azt mondják, hogy nem kell kiöltözni, az sem jelenti azt, hogy farmerban és strandszandiban lehet menni, sokkal inkább azt, hogy belefér egy lazább szett, ami csak néhány kiegészítővel vagy aprósággal tér el egy hétköznap is viselhető elegáns öltözéktől. Ilyenkor könnyebb valami kényelmeset választani, mint amikor hivatalosabb, elegánsabb az esemény.

Képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/Thomas Barwick

A férfiak jobban jártak

A férfi vendégekre kevesebb korlátozás vonatkozik, ráadásul az egyik legfontosabb ma már sokszor nem állja meg a helyét: elvileg kötelező a hosszúnadrág. De amióta készülnek elegáns, vászon rövidnadrágok, azóta egyre többször fordul elő, hogy egy mokaszinnal és egy alkalomhoz illő inggel, illetve vászonzakóval mégis találunk rövidnadrágos férfit egy esküvőn. Amikor negyven fok van árnyékban, és tényleg nem egy kiemelkedően elegáns lakodalomról van szó, hiába tiltott elvben, ma már belefér.

A másik fő iránymutatás a férfiak számára, hogy ne nézzenek ki úgy, mint egy vőlegény, vagyis ne viseljenek mellényt a zakó alatt (ez alól csak az képez kivételt, ha a dress code éppen ezt írja elő). 

A túl élénk és feltűnő színekre vonatkozó megkötés őket is érinti, de ők nyugodtan viselhetnek feketét és fehéret is.

Melyik dress code mit takar egy esküvői meghívón?

Az esküvők csak nagyon különleges esetben esnek a „white tie” kategóriába, ami a nőknek nagyestélyit, a férfiaknak frakkot jelent.

A „black tie” szintén nem túl gyakori, itt a nők kisestélyiben, esetleg koktélruhában jelenhetnek meg, a férfiak pedig szmokingban és csokornyakkendőben.

A „formal” vagy „black tie optional” már megengedőbb mindkét nem számára: nem annyira elegáns kisestélyi, koktélruha a nőknek és sötét öltöny fehér inggel nyakkendővel a férfiaknak.

A „coctail” vagy „semi formal”, esetleg „creative black tie” az átlagos esküvői viselet, a nőknek lazább koktélruha, kosztüm is belefér, a férfiaknak világos öltöny, akár nyakkendő nélkül.

Ha semmi nincs feltüntetve a meghívón, az általában az átlagos esküvői viseletet jelenti, tehát a fentiekhez képest belefér egy elegáns nadrág egy csinos inggel mindkét nem számára, a nők viselhetnek elegáns, inkább fényes anyagú overallt, de nagy melegben akár vászonruhát is elegáns kiegészítőkkel.

Bár a legtöbben azt gondolják, hogy a nőknek csak a magas sarkú cipő vagy szandál lehet megfelelő viselet egy esküvőre, ez nem igaz.

Ha a helyszín nem teszi lehetővé a tűsarkút, vagy ha életünkben nem viseltünk ilyesmit, akkor ne egy ilyen alkalommal álljunk neki „gyakorolni” a magas sarkakon tipegést. Ilyen helyzetekben egy elegáns papucscipő vagy egy női mokaszin is szóba jöhet, a lényeg, hogy stílusban és színben is passzoljon a ruhához.

  

Néhány érdekes „szabály”

A gyerekek számára alapvetően nincs színbeli előírás, ők fehéret is viselhetnek – érthető okokból.

Ha az esküvő hivatalos szabályait szeretnénk betartani, akkor a menyasszony után a menyasszony édesanyja választ ruhát, és utána a vőlegény édesanyja. Ennek persze általában nincs különösebb jelentősége, de ez az íratlan szabály.

Képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/FG Trade

Ennél sokkal gyakoribb probléma, hogy a násznép úgy érzi, azonnal meg szeretné osztani a szertartáson vagy a bulin készült csodás képeket – az ifjú párról is. Ez azért nem ajánlott az engedélyük nélkül, mert meg kell hagyni nekik a lehetőséget, hogy azokat a képeket posztolják az életük fontos pillanatáról, amiket ők szeretnének megosztani, és akkor, amikor ők szeretnék. Vannak, akik megvárják a hivatalos fotókat, mások úgy tartják, hogy ami a lagziban történt, az a résztvevők közös offline élménye marad. Szóval legalább kérdezzük meg, mielőtt bármit posztolunk.

Ti tudtátok és tartjátok ezeket az ajánlásokat?

Tóth Borbála és Tóth Flóra

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/Halfpoint