Minek nevezzelek?

Az angol „testicle”, vagyis here kifejezés a latin „testis” vagyis tanúsítás, tanúskodás kifejezésből ered. A Biblia előtti időkben ugyanis megesett, hogy férfiak tanúskodás előtt úgy tettek esküt, hogy egy másik férfi heréire tették a kezüket, mert a herék a férfiasságról tesznek tanúbizonyságot. Nők nem is tanúskodhattak abban az időben. 

De nemcsak a herék elnevezésének eredete érdekes, hanem a folyományai is. 

Az avokádó elnevezése az azték here szóból ered (ahuácatl). 

Ha magad elé képzelsz egy félbevágott avokádót a magjával, máris egyértelmű az összefüggés.

via GIPHY

Van azonban még valami, amit a herékről neveztek el, noha ott a hasonlóság még inkább a felszín alatt rejlik. A görög eredetű orchidea szó ugyanis szintén a herékből ered (ami görögül orkhis), mivel a legtöbb orchidea gyökere egészen úgy néz ki, mint a herék. 

De mi történik a herékben?

A herék azért vannak a testen kívül herezacskóban, mert így a testtől függetlenül szabályozható a hőmérsékletük – a spermiumok ugyanis alacsonyabb hőmérsékleten termelődnek jobban. Ám

bizonyos emlősöknél a testen belül helyezkednek el, például az elefántoknál, a hangyászoknál vagy a földimalacoknál. 

Az emberi herezacskókban nagyjából öt fokkal hidegebb a hőmérséklet, mint a férfiak testének egészében. Éppen ezért egy hosszú, forró fürdő vagy éppen egy túl szoros (ezáltal a heréket a testhez passzírozó) alsónadrág csökkenti a spermatermelést. Igaz, a mennyiséggel alapesetben nincs gond, 

egy átlagos heregolyó 100 millió spermiumot termel egy nap. 

A fiatal spermiumok a herék kanyarulatos spermaképző csatornácskáiban található őssejtekből, az úgynevezett spermatogoniumból alakulnak ki. A spermatogonium kettéosztódik, a fele visszamarad, hogy majd újra továbbosztódjon, a másik fele pedig a Sertoli-sejtrétegbe vándorol. Ekkor még 23 pár kromoszómából áll, majd felezéssel osztódik, így megfeleződik a kromoszómaszám. A spermiumok ebben a sejtrétegben veszik fel a közismert ebihal formát.

via GIPHY

Ekkor a mellékherébe vándorolnak, és onnan az ondóvezetékben jutnak, ahol akár heteket is várakoznak. Itt keveredik hozzájuk a sperma többi, folyékony része. 

De 

nemcsak a spermiumok termelődnek itt, hanem a tesztoszteron is, amit a férfiasság külső jegyeiért is felelős hormon:

 a mély hang, a test- és arcszőrzet, és a külső nemi szervek megnövekedése is ennek köszönhető.  

 

Mit lehet kezdeni velük?

A herék általában aszimmetrikusan helyezkednek el – ennek van biológiai oka: ez is a hőmérséklettel függ össze, így külön szabályozhatja a test a hőjüket. Annak viszont semmi értelme, hogy általában a bal lóg lejjebb és a jobb nagyobb egy picit. A középkorban úgy tartották, hogy a fiú utódok a jobb heréből érkeznek, míg a lányok a balból, így a kétségbeesetten örökösre vágyó férfiak a balt levágatták.

Köztudott, hogy a herék roppantul fájdalomérzékenyek, de nagyon reaktívak is: 

ha a férfi veszélyben érzi őket, azonnak visszább húzódnak. Ez akár stressz vagy félelem hatására is megtörténhet. 

via GIPHY

Sőt, ejakuláció után is összébb húzzák magukat, viszont izgalmi állapotban, szex közben akár duplájukra nőhetnek.

Bár a fájdalomra maguk a heregolyók érzékenyek, az idegvégződések, amik szexuális érdeklődés tárgyává tehetik a golyókat, valójában a herezacskóban vannak.

Éppen ezért kifejezetten érdemes figyelmet szentelni neki, hiszen a teljes felülete egy hatalmas erogén zóna. A szakértők azt mondják, orgazmusig talán nem juttat egy férfit, ha csak a golyóival játszik valaki, de nagyon jó érzést okoz. 

 

Rendellenességek és problémák

A heregolyók egyébként még magzatkorban szállnak le, vagyis kerülnek be a herezacskóba, de az is megeshet, hogy ez mégsem történik meg a születésig. Négyhónapos korig ez még normálisnak számít, utána viszont általában sebészileg oldják meg a problémát. Ettől függetlenül 

felnőtt férfiaknál is normális, ha a heregolyók egy időre visszahúzódnak az ágyékba.

Csak akkor kell szakemberhez fordulni, ha hosszú időn keresztül nem szállnak le, akkor ugyanis már felszállt herének nevezhetők, és ahogy a kisbabáknál, felnőtteknél is sebészileg segítenek rajtuk.

via GIPHY

A hererákról is muszáj beszélni: nehéz felfedezni, pedig ha időben kiderül, nagyon jól gyógyítható.

Mivel a herezacskóban van hely a heregolyó mellett is, így a daganat észrevétlenül növekedhet anélkül, hogy nyomna bármit, ezzel fájdalmat okozva. Éppen ezért nagyon fontos az (ön)vizsgálat: ellenőrizni kell, hogy a golyó kerekded, kitüremkedéstől mentes, és sima felületű. 

Mivel a férfiak hajlamosak ezt kevésbé komolyan venni ezt, elárulom, hogy ezt nem kötelező nekik maguknak végezni, lehet segítő kezet is nyújtani.

 

További információkat találtok a herékről Az emberi test – Teljes áttekintés szervezetünk felépítéséről és működéséről (Medicina Könyvkiadó, 1993), illetve ITTITTITTITT és ITT

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images/Diy13

Tóth Flóra