Tulajdonképpen rövidre is zárhatnánk a kérdést ekképpen: az úszás kifejezetten javallott terhes nők számára, akár szabad vízben, akár medencében történik – nem kell félni a fertőzéstől, és nem lesz nagyobb a születési rendellenesség esélye, ahogy azt a szakmai ajánlások megfogalmazzák. De ennél azért menjünk mélyebbre, és térjünk ki pár részletre, amik lényegesek lehetnek.

Az Up to date nevű orvosi portál, ami a legfrissebb szakmai ajánlásokat tartalmazza, azt írja, hogy azért ne essünk túlzásokba: a forró fürdő és a szauna kerülendő, különösen az első trimeszterben, mert hipertermiához vezethet (amikor a testhőmérséklet hirtelen nagyon magasra szökik), ami megnöveli az idegcső- és más születési rendellenesség kockázatát. Ha valaki mégis ellenállhatatlan késztetést érezne az előbbi tevékenységekre, akkor csak nagyon rövid időre hódoljon nekik.

Az úszás viszont egészséges, még akkor is, ha a medencék mikrobákat és vegyszereket tartalmaznak, az eddigi tanulmányok szerint ugyanis ezek semmilyen káros hatással nincsenek az állapotos szervezetére. Ezt erősíti meg dr. Csermely Gyula szülész-nőgyógyász is, aki azt mondja, harmincéves szakmai praxisában még sosem fordult elő, hogy valaki terhesen a strandolástól kapott volna a szülést vagy a magzat egészségét veszélyeztető fertőzést. Maximum gombát, ez azonban könnyen kikezelhető. Nyilván a fertőzött tavakat kerülni kell, de az terhesség nélkül is javallott.

Ahogy a nap ellen is mindenkinek fontos védekeznie, de állapotos nőknek a már említett hipertermia miatt különösen (hogy ne hevüljön fel a szervezetük nagymértékben), meg azért, mert a bőrüket is fokozottan kell védeni – a napsütés tehát szerinte nagyobb veszélyforrás.

Ugyanígy vélekedik dr. Pohl Ákos szülész-nőgyógyász is, aki még hozzáteszi, a terhességi pigmentáció elkerülésére is érdemes figyelni, ezért se tegye ki magát a várandós nő direkt napsütésnek, viszont igyon sok vizet, mert azáltal elkerülhető a méhizom kontraktilitása, vagyis összehúzódása és a keményedés.

Ha valaki – hozzám hasonlóan – egy medencében vagy szabad vízben hűsítené a testét, akkor az alábbi dolgokra érdemes még odafigyelni:

  1. A terhesség alatt a hüvely védekezőképessége csökken, így a lehető legkevesebb időt töltsük vizes fürdőruhában. Fürdés után váltsunk pamut fehérneműre és jól szellőző ruhára.

  2. Fürdés előtt és után egy-egy lactobacillustartalmú hüvelykúp sokat segíthet a hüvelyflóra fenntartásában.

  3. Érdemes a strandolás előtt kezelőorvossal egyeztetni, hiszen ő kíséri a várandósságot és ő van tisztában az esetleges személyes ellenjavallatokkal.

  4. Az aggódók számára a családi medence és az aqua natal foglalkozás a legbiztonságosabb – az előbbi esetben pontosan tudhatjuk, kik mártóztak meg a vízben, az utóbbin pedig még szigorúbban ellenőrzik a víz tisztaságát.

  5. De biztonságosnak tekinthetők az óceánok, a tengerek és a nagyobb tavak is.

Csermely Gyula szerint nincs meghatározott ideje annak, hogy meddig lehet nyilvános helyen fürdeni terhesen, bár sokszor elhangzik, hogy minél kevésbé nyitott a méhszáj, annál biztonságosabb.

Szerinte még a kilencedik hónapban is nyugodtan lehet – normális lefolyású terhesség esetén. Pohl Ákos szerint éppen ezért (a méhszáj állapota kérdésében) érdemes konzultálni az orvosunkkal, illetve akkor sem árt az óvatosság, ha a kismama hüvelyi folyást tapasztal. 

Utánanéztünk még az amerikai nőgyógyászok szaklapjában is (American Journal of Obstetrics and Gynecology), hogy mit javasolnak, és az e téren végzett vizsgálatokat összevetve itt is arra jutottak, hogy „a rendszeres medencehasználat és a születési rendellenességek bármely típusa között nincs pozitív összefüggés”, mindegy, hogy a terhes nő melyik etnikumhoz, korcsoporthoz tartozik, milyen testalkatú, szült-e korábban vagy ez az első várandóssága, hogy dohányzik-e, hogy milyen társadalmi osztályba tartozik, mennyire tájékozott, vagy mikor esett teherbe. Nincs, és kész – fürödjetek nyugodtan, nemcsak a közérzetetek szempontjából előnyös, hanem mert az esetleges ödéma ellen is jót tesz.

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / Maximiliano Neira

Gyárfás Dorka