A kutyák vitathatatlanul egyik legjobb mozgatási lehetősége az úsztatás. Több izomcsoportot is erősít egyszerre, de kíméli az ízületeket, sőt ortopédiai problémáknál hasznos rehabilitációs módszer. Ráadásul mentálisan is jó hatású: a kutyák láthatóan jó kedélyűek, kiegyensúlyozottabbak, könnyebben kezelhetők fürdés után.

Csakhogy nem alapvetés, hogy minden kutya tud és szeret úszni, noha az emberek többsége ezt hiszi. (Hiszen még külön emberi úszásstílus is létezik kutyaúszás néven.) De ez mítosz:

a valóságban, habár ösztön vezérli a mozgásukat a vízben, nem minden kutya tud úszni, és nem is szereti mindegyik a vizet

– tudom meg Sugár Pétertől, a Városi Kutyák Iskolájának vezetőjétől.

Vannak fajták (retrieverek, vizslák, spánielek, ír szetterek, újfundlandik stb.), amelyeknek erősek a végtagjaik, genetikai örökségük okán általában nem okoz gondot a vízhez szoktatásuk. De egy apró kutya, mondjuk, egy tacskó, egy csivava vagy éppen egy buldog, anatómiai felépítésénél, izomzatánál fogva nem biztos, hogy fennmarad a vízen, hiába próbálkozik úszó mozdulatokkal, mégis elsüllyed. Ettől megijedhet, pánikba eshet, elmehet a kedve teljesen a fürdéstől. Pedig idővel, amikor megerősödnek az izmai, éretté válhatna a biztonságos úszásra.

fürdés strandolás kutyastrand kutyával

Hasznos eszköz lehet ezeknek a kutyáknak az esetében (IS!) az úszómellény, amelynek használata kölyökkorban feltétlenül ajánlatos, de felnőtt kutyáknak is biztonságérzetet adhat. Jól jöhet olyan kutyáknál is, akik fizikailag képesek az úszásra, de valamiért félnek a víztől, hajlamosak pánikba esni, kapálózni, ezért hamarabb kifáradnak, és elmerülhetnek.

Hova viheted úszni a kutyádat?

Ha van kutyád, nyilván már tudod: nem akárhová.

„Semmi akadálya annak, hogy a kutyák a természetes vizek – tavak, folyók – azon részein ússzanak, ahol nincs fürdésre kijelölt hely és tábla sem tiltja a bemenetelt. A strandokkal azonban más a helyzet: itt számos szabálynak kell megfelelni, és az embereknek fenntartott strandokra nem is szabad kutyát bevinni – mondja Hornyák-Schmidt Zsófia, a kutyabarathelyek.hu társalapítója. – Bár az egyes fürdetőhelyek előírásai némileg eltérhetnek egymástól, néhány általános szabályt mindenhol be kell tartani. Így például csak féregtelenített, a megfelelő oltásokkal és chippel ellátott kutya használhatja a vízpartot. Beteg, sérült vagy tüzelő állattal ezek a területek nem látogathatók. A kutyák másokat nem zavarhatnak, és ahogy az élet más területein, úgy a strandokon is a gazdi felel értük.”

fürdés strandolás kutyastrand kutyával

Aranyszabályok kutyának és embernek

„Csak jól szocializált kutyákat vigyünk strandra, ez az első és talán legfontosabb szabály

– mondja Sugár Péter.

– Ez egyebek közt azt jelenti, hogy a kutya behívható legyen (máskülönben csak pórázon vezethető, ami egy standon nem biztos, hogy komfortos), és megférjen más kutyákkal.

Egyébként ugyanaz a strandetikett mint a kutyafuttatóé. Például: nem labdázunk a strandon – és nem labdázunk a kutyafuttatóban –, mert az ingerelheti a többi kutyát. Alapvető illemszabály továbbá, hogy ha behívom a kutyámat, és kérem, hogy a másik kutyás is tegyen így, akkor ne legyen apelláta, ne legyen alkudozás. Van olyan kutya, amelyik szeret a másik kutyával játszani, van, amelyik meg azt szereti, ha békén hagyják. És a gazdák közt is van, aki bírja, ha a strandon ugrál körülötte egy rakás kutya, és van, aki nyugtot szeretne. Legyünk kölcsönösen tekintettel kell egymás eltérő karakterére!”

fürdés strandolás kutyastrand kutyával

Így szoktasd vízhez a kutyát

Már kölyökkortól lehet próbálkozni egy megfelelő méretű, kutyáknak készült mentőmellény segítségével. Sugár Péter azt mondja, kis termetű kutyát akár a kádban is szoktathatunk vízhez.

A kutya úsztatása NEM kezdődhet úgy, hogy belökjük a vízbe a stégről. Fokozatosan csalogassuk be, érezze, hogy ez közös móka, nem feladat. Beválhat félénkebb kutyák esetében, ha a gazdi gázol be először.

Először mindenképpen egészen sekély vízben kezdjük a fürdést. Ha más kutyák is vannak a közelben, akkor bátorságot meríthet a kutya abból, hogy látja a társakat úszás, játék közben.

Érdemes hagyni, hogy saját tempójában fedezze fel a vízben való játék örömét. Ha azt tapasztaljuk, hogy nincs kedve a strandoláshoz, reszket, nyüszít, akkor ne erőltessük a dolgot!

Ha nem szeretne vízbe menni, nem szabad rángatni, kiabálni vele, fegyelmezni. Az sem oké, ha ölben beviszed, majd hirtelen elengeded, „hiszen egy kutya úgyis tud úszni”. Vannak kutyák, akik nem szeretik a vizet, és kész, ezt tudomásul kell venni. (Spoiler: olyan is van, hogy csak később szeretik meg. Türelem!)

A jól és szívesen úszó kutyák is kifáradnak a vízben egy idő után. Egy rövidebb úsztatás után már csak sekélyebb területen engedjük be őket a vízbe, ahol leér a lábuk! Meg kell győződni róla, hogy ki tudnak jönni a vízből, ha elfáradnak! (Egy stégről könnyedén beugranak, de kijönni, már nem biztos, hogy képesek.)

fürdés strandolás kutyastrand kutyával

„Folyóvizes úsztatásnál mérettől és kortól függetlenül javaslom a hosszú vezetőpóráz használatát, ebből létezik húszméteres is. Az úszást nem zavarja, és ha bármi baj lenne, ki tudjuk húzni a kutyát a partra. Egyébként a legjobb olyan helyre vinni, ahol nagyon sekély a víz, és lassan mélyül, ott biztonságosabban el lehet engedni” – mondja Sugár Péter.

Vannak kutyák, akikre még mentőmellényt is kell adni, ahogy arról már szó esett.

Felhevült testtel a kutyának vízbe csobbanni ugyanolyan veszélyes, mint nekünk, embereknek!

Sokan nem tudják azt sem, hogy bizonyos típusú kutyák hajlamosak a leégésre (főként a fehér és világos színű, valamint a szőrtelen fajták), ezért őket mindenképpen be kell kenni a strandon kimondottan kutyáknak készült naptejjel. A fürdés után pedig hasznos lehet egy törülköző, és valamilyen árnyékoló is – őket is védeni kell a hőgutától.

A kutyabarát strandok listáját ITT találod.

Forrás: ITT, ITT és ITT

Képek forrása: kutyabarathelyek.hu

Kurucz Adrienn