Töltsd az estét legendás állatokkal és megfigyelésükkel

Bevallom, nem rajongok megveszekedetten a Harry Potter-sagáért (na de bezzeg a Star Warsért), az előzménytörténetek, a Legendás állatok és megfigyelésük-filmek mégis nagy kedvenceim.

Ha te is kiszakadnál a valóságból egy kis varázslat segítségével, akkor a Budapest Gardenben a helyed, amelynek kertmozijában augusztus 20-án a „Grindewald bűntettei” című részt vetítik.

A 2018-as alkotásban Dumbledore megpróbálja meghiúsítani Grindelwald tervét, hogy tiszta vérű varázslókat neveljen, akik uralkodni fognak minden nem mágikus lény felett. Hogy kicsit ismerős a helyzet? Kizárt! Minden valósággal való egyezés a véletlen műve… már csak azért is, mert a vásznon egy jól irányzott varázslattal minden gonoszt el lehet tüntetni, ami esetünkben nem mondható el. Bővebb infókat a vetítésről ITT találsz.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Budapest Garden (@bp_garden) által megosztott bejegyzés

Nézd meg a Capa Központ lenyűgöző Nicolás Muller-fotókiállítását

Az orosházi születésű Nicolás Muller, azaz Müller Miklós zsidó származása miatt a második világháború idején emigrációba kényszerült, hogy mentse az életét. Ezt követően beutazta Olaszországot, Franciaországot, Portugáliát, Marokkót, végül pedig Spanyolországban telepedett le, ahol új otthonra lelt. A Capában kiállított képei ezeken az utazásokon és új hazájában születtek, a lenyűgöző, hétköznapi életet megörökítő felvételek hol megkapóan líraiak és szívszorítók, hol élettel teliek. Kár lenne kihagyni ezt a tárlatot! A múzeum augusztus 20-án ugyan zárva tart, de pénteken vagy akár vasárnap a délutáni kávé után kitűnő programnak ígérkezik. Bővebb infókat ITT találsz róla.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Capa Center (@capacenter) által megosztott bejegyzés

Barangolj a hold fényénél a Badacsony-hegyen

Amikor néhány évvel ezelőtt az akkor még nem férjem romantikus éjszakai sétára hívott a holdfényes pilisi erdőbe, gondolhattam volna, hogy ez az én nyelvezetemre lefordítva azt fogja jelenteni: lószart se fogok majd látni, és minden lépésnél össze fogom csinálni magam a félelemtől (erről az „élményről” korábban ITT írtam). Ennek ellenére be kell valljam: két instant szívinfarktus között azért én is beláttam, hogy

van valami megkapó romantika a holdfényes túrákban.

Épp ezért ajánlom neked jó szívvel az augusztus 19-i badacsonyi holdfénytúrát, amelynek során a jó hangulat garantált lesz, a kilátás pedig pazar. Arról nem is beszélve, hogy augusztus a csillaghullás hónapja, így biztosan lesz alkalmad megcsodálni egy-egy égi tüneményt a hegytetőről. És miközben jólesően megmozgatod az izmaidat, rengeteg érdekességet tudhatsz meg a hegyről is, amelynek titkaiba szakképzett túravezetők avatnak be. Bővebb információkat ITT olvashatsz. 

 

Bulizz egy hatalmasat az ingyenes Margaret Island koncerten a bánki víziszínpadon

Az egyik legkedvesebb helyem az országban Bánki-tó, nyáron szinte hetente lógatom ott a lábam, süttetem a hasam, sodortatom magam a vízen. Tényleg túlzás nélkül: lassan hazajárunk a férjemmel Bánkra. És bár az éves fesztiválon még sosem voltam (amiről amúgy sokáig azt hittem, hogy a tisztes neve Bánkító Fesztívál – így, hosszú „i”-vel –, és valami mexikói fiesztára utal, no comment…), de vannak sejtéseim arról, milyen eszméletlen érzés lehet a víziszínpadon koncertet hallgatni. Most itt a remek alkalom, hogy te is megmerítkezz ebben az élményben, augusztus 20-án ugyanis a Margaret Island ingyenes, másfél órás koncertet ad Bánkon, a Víziszínpadon. Bővebb infókat ITT találsz a koncertről. 

És ha mégis buzog benned az államalapítási láz, ha mindennél jobban szeretnéd, hogy a történelem szele dús hajadba tépjen, akkor ez a program neked való

Bámulatos Bazilika címmel augusztus 21-re egy különleges sétát szerveznek történelemmel, építészettel és zenével átitatva.

A lenyűgöző templom a magyar szentek panteonja, a magyar államiság legfontosabb ereklyéit itt őrzik – amellett, hogy lerántják a leplet a hozzájuk kapcsolódó misztikus legendákról, ezen az egyedi sétán megismertetik magát az épületet is.

Elemzik annak építészeti részleteit, valamint olyan híres művészek alkotásait, mint Benczúr Gyula, Lotz Károly, Than Mór, Róth Miksa, Stróbl Alajos vagy Fadrusz János. Az eseményt pedig Virágh András Gábor orgonaművész 15 perces orgonakoncertje koronázza meg, amelyet Magyarország egyik legszebb hangú orgonáján ad elő. Részletek ITT.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Korzózz Velünk (@korzozzvelunk) által megosztott bejegyzés

Filákovity Radojka