Ingyenes klasszikus zenei koncert páratlan panoráma mellett – kell ennél több?

Kevés jobb dolog van annál, mint szép környezetben csodás dallamokat hallgatni – ha ezzel te is egyetértesz, ez a program épp neked való.

A magyar klasszikus zene kiemelkedő műveivel és a Filozófusok kertje lenyűgöző panorámájával várja ugyanis augusztus 20-án a látogatókat az ingyenes Panorama Classical.

Huppanj le egy puha babzsákra, vagy helyezd magad kényelembe egy pokrócon a lámpafüzérek meghitt fénye alatt, és merülj el az andalító zenében, amihez a díszletet a Budai Várra, a Parlamentre és a Bazilikára való kilátás szolgálja. Ha pedig megéheznél, finom falatokkal és szomjoltó italokkal is készülnek a helyszínen.

programajánló Kimenő Radival
Kép forrása: Szent István Nap hivatalos Facebook-oldala

Bővebb információt ITT találsz a programról.

Csak autentikusan: töltsd az ünnepet István, a királlyal

Aki egy valódi klasszikussal ünnepelne, az meg se álljon a festői Dunabogdányig, ahol a Duna-parttól egy karnyújtásnyira, csodás, zöld környezetben vár a Hosszú Toll Büfé. Itt fogják augusztus 20-án az ünnep alkalmából levetíteni a negyvenéves István, a királyt.

programajánló Kimenő Radival
Kép forrása: Hosszú Toll Vízitúrák és Sport Büfé hivatalos Facebook-oldala

Az 1983-as alkotás főhősei az első magyar király, István, aki az országot a keresztény Európába integrálta, és a törzsi-nemzetségi kötelékekhez ragaszkodó, az ősi tradíciókat őrző-védelmező Koppány. Ha még nem láttad, itt az ideje megnézni, igazi kultfilm, ilyen és ehhez hasonló (ma is aktuális) ütős strófákkal:

„Kard által vész mind, ki kardot ragad.
Légy bölcs vezér, és űzd el az ős átkokat,
Békét keress, hisz volt már elég áldozat!”

Jó, még egy, aztán abbahagyom:

„Szánalmas kis lény az ember, önnön sorsán túl nem lát,
Könnyen megtéveszti néhány jól irányzott hazugság.”

Bővebb információkat az ingyenes vetítésről ITT találsz.

De ha nem tudod elhagyni Budapestet, akkor se csüggedj, mert a Bem Mozi is műsorára tűzte az alkotást, amire  találod a jegyeket.

Ki mondta, hogy augusztus 20-a ne lehetne romantikus?

A gyömrőiek biztosan nem, hiszen immár tizenegyedik alkalommal rendezik meg a Romantika Ünnepet augusztus 18. és 20. között.

Aki ebben az időszakban nem a nemzeti öntudat felélesztésére vágyik, hanem inkább meghittségre, szerelmes andalgásra, az meg se álljon Gyömrőig – csodás élményben lesz majd része.

A városközpontban lévő, gyönyörű tórendszer ilyenkor hangulatos koncerteknek ad otthont, esténként pedig – fő attrakcióként – több ezer színes lámpást engednek a Gyömrői Tófürdő vízére.

Az esti gyertyaúsztatásban – amelynek párja nincsen – a tórendszert körbeölelő, fákkal övezett sétányról gyönyörködhetnek a látogatók. De a szerelmesek mellett a családokról sem feledkeznek meg: Caramel ingyenes koncertet ad, lesz vidámpark, kirakodóvásár, bor- és sonkakóstoló is.

programajánló Kimenő Radival
Kép forrása: Romantika Ünnep Gyömrőn hivatalos Facebook-oldala

Bővebb információkat a programról ITT és ITT találsz. 

Esztergomban egész hétvégén zenével, színházzal és kertmozival várnak 

Az esztergomiak nem aprózzák el, egész hétvégén ünnepelni fognak. Persze jó okuk van rá: az államalapításon túl ugyanis  a város alapításának 1050 éves jubileumát is ünneplik. A Szent István Napokon már péntektől izgalmas programokkal: koncertekkel, színházi előadásokkal és kertmozival várják az érdeklődőket.

Az első napon például a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház előadásában kerül színpadra Igor Stravinsky játékra és táncra írott elbeszélése, „A katona története”. Ezt követően a világ klasszikus zenei hangversenytermeit is ámulatba ejtő hegedűvirtuóz, Roby Lakatos lép fel a veszprémi Mendelssohn Kamarazenekarral.

A parádés nap még parádésabb zárásaként pedig az egyik legismertebb magyar filmet, az Üvegtigrist vetítik.

A többi nap programját ITT találjátok.

programajánló Kimenő Radival
Kép forrása: Esztergomi Szent István Napok hivatalos Facebook-oldala

A borok szerelmesei sem fognak unatkozni

Balatonalmádiban legalábbis biztosan nem, ahol augusztus 16. és 20. között minden a zamatos magyar borokról, Magyarország történelmi borvidékeinek csodáiról szól.

Az Almádi Bormustra azonban nem hagyományos borfesztivál – a múlt tiszteletéről, a borkultúra jövőjéről szól, és egy belülről fakadó, folyamatosan fejleszthető polgári életstílusról ad számot. A szervezők azt vallják: a bornak történelme van, nemcsak anyagi, hanem szellemi értékei is, amelyeket az Almádi Bormustrán be is mutatnak a vendégeknek.

Így nem csupán kóstolni lehet majd, hanem izgalmas előadásokat is hallgatni: a rendezvény szakmai házigazdája, Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus beszélgetésekre hívja majd a magyar bor reprezentánsait, akikkel a hazai bor helyzetéről és lehetőségeiről folytatnak eszmecserét. 

programajánló Kimenő Radival
Kép forrása: Almádi Bormustra hivatalos Facebook oldala

Bővebb infókat a programról ITT találsz.

Kiemelt képek forrása: Almádi Bormustra hivatalos Facebook oldala; Esztergomi Szent István Napok hivatalos Facebook-oldala; Romantika Ünnep Gyömrőn hivatalos Facebook-oldala; Hosszú Toll Vízitúrák és Sport Büfé hivatalos Facebook-oldala

Filákovity Radojka