Színház a levegőben – Egy előadás, amitől tátva marad a szád

Ha azon tűnődsz, miben erős még a Sziget a felejthetetlen koncertek és a totális szabadságérzés mellett, elárulom: az utcaszínházban. 

Más választ vártál? Pedig ha láttál már legalább egy előadást az elmúlt években, akkor tudod, miről beszélek.

Idén is a műfaj nagyjai örvendeztetik meg a közönséget a koncertek között. Érkezik például Barcelonából a Sacude társulat, Euforia című előadásuktól garantáltan tátva marad a szád.

A zenés-táncos produkciót ugyanis légi akrobaták mutatják be – méghozzá egy vertikális „színpadon” –, különleges előadásukat pedig elektronikus zene és fényshow kíséri.

Minden este az utolsó nagyszínpados fellépő után lépnek színre, és én mondom, mindenképp érdemes kivárni az előadásukat, mert olyat fogsz látni, amit előtte soha! Bővebb infók ITT.

A cirkuszból sosem elég!

Ebben az esetben persze a művészeti produktumra gondolok, nem valami nagy csetepatéra. Szerencsére a műfaj szerelmeseinek ezúttal sem kell unatkozniuk a Szigeten, a Cirque du Sziget ugyanis a megszokott helyén, színes nemzetközi programmal és ezer férőhellyel vár mindenkit.

Te, aki ide belépsz, felejts el mindent, amit gyerekkorodban a cirkuszról tapasztaltál, ebben a csodavilágban ugyanis nincsenek kiégetten kóválygó vadállatok, sem cigiző kakas (egy megtörtént esetről van szó, olyan hatéves lehetettem, amikor a láttam a „produkciót”), van viszont valódi művészet, megfeszülő izmok, akrobatika, ámulatba ejtő látványvilág, és izgalmas, olykor elgondolkodtató, máskor humorral teli történetek. Ilyen kimagasló művészi produkcióval vár a kanadai Barcode Circus Company, amelynek tagjai Sweat & Ink című előadásukban az emlékezés és a kapcsolatok témakörét járják körbe akrobatikus metaforákon keresztül. Bővebb infókat az előadásról ITT, a Cirque du Sziget teljes programkínálatát pedig ITT találod.

Vérpezsdítő világzene, amire nem lehet nem táncolni

Én mondom, a világzene az egyik legizgalmasabb zenei műfaj, amelynek jeles képviselőit ezúttal is hazánkban üdvözölhetjük. Közülük is kiemelkedik az idén 25 éves Amsterdam Klezmer Band – micsoda muzsika az, amit ők a színpadra varázsolnak!

Nemcsak a zsidó zenei tradíció elevenedik meg az előadásukban, hanem a balkáni és roma népzene vérpezsdítő dallamai is.

Annyi más tradicionális zenekarral ellentétben pedig még az elektronikus és a dzsesszhangzásoktól sem határolódnak el. Előre szólok, augusztus 14-i koncertjüket nem lehet egy helyben állva végighallgatni, a lábadnak a ritmus fog majd parancsolni! Bővebb információt ITT találsz.

Ahol egy varázsvilágba csöppenhetsz

Imádom a Magic Mirror programjait! Ez az a hely, ahol egy bámulatosan sokszínű és elfogadó közegben találhatod magad – nem beszélve arról, micsoda programokkal várnak! A világzenei színpad mellett ez az egyik abszolút kedvencem a Szigeten, világsztárok ide vagy oda, engem általában ezeken a helyeken lehet megtalálni. Ebbe a varázslatos világba tér vissza például az elmúlt évek abszolút kedvence, Scott Maidment, aki annak idején fergeteges Limbo című show-jával kápráztatott el mindenkit. Most viszont egy külön a fesztivál számára készített produkcióval tér vissza, ami a Can’t stop, won’t stop címet viseli. Az biztos, hogy ha ők színpadra lépnek, akkor ott nem lesz megállás!

Hogy mire számíthatsz? Elbűvölő dekadenciára, dinamikus előadásmódra, magával ragadó lendületre és lélegzetelállító, a cirkusz műfajába hajló show-elemekre.

Az előadás pontos dátumait ITT találod.

Ízelítőnek pedig itt egy részlet a korábbi, Limbo című produkcióból:

Ne csak szórakozz, hallgass inspiráló beszélgetéseket is!

A felhőtlen szórakozás mellett remek gondolatébresztő beszélgetéseket is hallhatsz a Szigeten, amely tehát nemcsak a fergeteges buli, hanem az építő eszmecserék helyszíne is. A sok közül most Nyolczas Krisztina local-food aktivista, ember és természet kapcsolati tréner beszélgetéssorozatát ajánlom figyelmedbe, amelyen fontos tapasztalatcserét hallhatsz arról, hogyan vesztette el és nyerheti vissza a kapcsolatot az emberi természet a bolygó természetével. A rövid utazás során kitekintenek majd az elszigetelődésre, a klímaszorongásra, az emberi hatások feltérképezésére és a bőség érzetének kérdésére is. Bővebb infókat ITT találsz. 

Jó szigetelést!

Filákovity Radojka

Kiemelt kép: Facebook/Sziget Festival Official