Rókus és Rézi megmenti az erdőt – és közben számos meglepetéssel vár

Kezdjük az őszi moziajánlót rögtön a legkisebbekkel, számukra sajnos korántsem akkora a minőségi kínálat, mint a felnőtteket illetően. Emiatt viszont mind inkább felértékelődik egy-egy nekik szóló izgalmas premier. Hát még ha az igényesen megalkotott, szívmelengető történet mellé valami mást, valami pluszt is kapnak!

Márpedig erre lehet számítani Rókus és Rézi esetében, a világhírű tévésorozat főszereplői ugyanis most mozifilmben kínálnak önfeledt kikapcsolódást az egész családnak, életkortól függetlenül.

A népszerű mesehősök és barátaik boldog mindennapjaikat élik az erdőben, amíg Bagoly váratlanul el nem tűnik. A keresésére indulva nem sejtik, hogy hamarosan nemcsak őt, de az egész erdőt is meg kell menteniük.

A Rókus és Rézi megmenti az erdőt című film játékosan és kedvesen mesél a barátság és a természetvédelem fontosságáról. A kalandjaikat azonban kicsik és nagyok nemcsak egy egész estés animációs filmben kísérhetik végig, de az október 5-i különleges, premier előtti vetítésen még hozzá kapcsolódó, az egész családnak élményt adó animációs játszóházzal is készülnek nekik a MOM Parkban. A mókához azonban már előbb is csatlakozhatnak a kreatívabb gyerekek, Rókus és Rézi ugyanis nyereményjátékot hirdet.

Aki a filmelőzetes alapján október 5-ig rajzban, más kézműves alkotásban vagy akár hangüzenetben elküldi, hogy szerinte mi fog történni Rókusékkal, az értékes nyereményekkel gazdagodhat.

Az első 20 beküldő egy-egy filcállatka gazdájává válik. Emellett a Mozinet honlapjára és Facebook-oldalára feltöltött alkotások közül szavazással választják ki a nyertes alkotást. A győztesek privát vetítést, Primanima animációs játszóház bérletet, Primanima Fesztivál pólót, illetve a Sugár moziba szóló tiszteletjegyeket kapnak nyereményként.

Az alkotásokat tehát névvel ellátva, október 5-ig várják a [email protected] e-mail-címre vagy személyesen a Sugár moziba. De az október 5-i játszóházzal egybekötött premier előtti vetítésén is leadhatják a kreatív gyerekek az alkotásaikat.

Bővebb információkat itt és itt találsz az eseményről és a játékról.

Nehéz női sorsok a vásznon – idén is erős filmekkel jön a Verzió Filmfesztivál

A dokumentumfilm nehéz műfaj, a nézőtől érzékenységet és sok esetben lelkierőt is igényel. Szerintem mégis a legfontosabb az összes közül: szembesít a valóság olyan részeivel, aminek kapcsán a többség elfordítja a fejét. Segít, hogy a látszat mögé pillantsunk, felfejtsük a sokszor hamis felszín mögött húzódó problémákat, és közelebb jussunk a valósághoz. És emberekhez is.

Idén is különleges, sokszor elképesztően nehéz sorsokat ismerhetsz meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál programján, amely a legjobb hazai és nemzetközi dokumentumfilmeket hozza el, amelyek emberi jogi témában készültek.

Fesztiválnyertes alkotások és ismeretlen csemegék is szerepelnek a kínálatban november 6–13. között; 60 film lesz látható 4 versenykategóriában és 8 tematikus szekcióban.

programajánló Kimenő Radival
Jelenet a KIX című filmből – Forrás: www.verzio.org

A Verzión idén külön szekciót szentelnek a dekolonizáció és a dezinformáció témáknak, de a női sorsok ábrázolását illetően is lehengerlő alkotásokkal készülnek.

Most ezek közül ajánlom figyelmedbe Petra Seliškar Body című megrendítő alkotását, amely a barátnője, az egykor divatmodellként, ma hivatásos zongoraművészként dolgozó Urška ritka autoimmun betegségekkel való küzdelmét mutatja be. A filmben – ami két évtizedet ölel fel – bensőséges beszélgetések, személyes archívumok és kreatív vizuális elemek keverednek, hogy feltárják az emberi test rejtelmeit, valamint a művészet és a barátság erejét. Urška viharos utazását a gyógyulás és az önelfogadás felé.

A fesztivál teljes programja október elején lesz elérhető, figyeld az oldalukat itt.

Hamarosan jön a Yellowstone folytatása – de amíg vársz, mi lenne, ha újra végignéznéd?

A Trónok harca óta nem rajongtam így sorozatért, de a Yellowstone rászolgált az őt övező hype-ra, mindent hoz ugyanis, amit egy modern kori westerntől várunk: keménykötésű, de izgalmas karaktereket, hatalomért folytatott harcot, szívós ellenséget, meghökkentő fordulatokat, vért és verejtéket – no, meg remek színészgárdát. Hát és Kevin Costnert – ó, Kevin… Mondjuk, őt a folytatásban épp hiába várjuk.

Ennek ellenére mindenki tűkön ülve várja, hogy kiderüljön, hogyan alakul a Dutton család sorsa. A Yellowstone ötödik évadát két részre bontották, az első nyolc epizód már tavaly novemberben megjelent, azóta várunk a többire.

De már nem kell olyan sokat, a második felvonás november 14-én érkezik a SkyShowtime-ra, addig viszont még épp van időd újranézni az elejétől az egészet – csak hogy felfrissítsd az emlékezeted.

programajánló Kimenő Radival
Forrás: Netflix

Dobd fel az őszt fesztiválnyertes filmekkel!

A világ legfrissebb és legizgalmasabb fesztiválfilm-kínálatát hozza el a budapesti Corvin moziba a BIFF – Budapest International Film Festival.

Október 29. és november 3. között a magyar nézők elsőként láthatják moziban az írek aktuális kultfilmjét (Kneecap); a cannes-i nagydíjas iráni családi drámát (The Seed of the Sacred Fig) vagy az A24 idei misztikus dobását (I Saw The TV Glow).

programajánló Kimenő Radival
Jelenet a The Seed of the Sacred Fig című filmből – Forrás: Cirko Film

De női történeteknek sem leszünk híján: a The Devil’s Bath az 1750-es évek Ausztriájába repít vissza. Egy halastóban tükröződik a szürkülő égbolt. Egy mély, sötét erdő elnyeli a napfényt. A dombtetőn egy nyilvánosan kivégzett nő holtteste. Agnes, aki mélyen vallásos és rendkívül érzékeny, szánakozva nézi őt, de valahol csodálja és irigyli is, hiszen idegennek érzi magát ebben a világban, amelyen Wolffal, a férjével osztozik.

A The Devil’s Bath megszólaltatja a tizennyolcadik századi Európa peremvidékein élő láthatatlan és elfeledett asszonyokat; bemutatja mindennapi életük keménységét, amelyet a vallási dogmák és tabuk határoztak meg, és amely még mindig visszhangot ver. A eredeti bírósági jegyzőkönyvek alapján készült film az európai történelem egy megrázó, eddig elfeledett fejezetét tárja fel Anja Plaschg sokkoló alakításával és Martin Gschlacht Ezüst Medve-díjas operatőri munkájával. Ausztria ezt az alkotást nevezi a 2025-ös Oscar-gálára.

Bővebb információkat a fesztivál kínálatáról itt találsz. 

A favela lakóit senki sem írhatja le végérvényesen

Isten városa Rio de Janeiro legkeményebb és legszegényebb városnegyede (favela), ahol mindennaposak a gyilkosságok, rablások, összetűzések és bandaháborúk. A szálakat javarészt a drog és a túlélés iránti vágy mozgatja.

Ebbe a kilátástalanságba születik bele két srác, akik mindketten más utat választanak: egyikük bűnöző lesz, másikuk fotós. 

Az Isten városa című brazil film az ő sorsukat követi végig egészen lehengerlő módon, miközben hiteles képet fest Rio de Janeiro brutális alvilágáról és a szegénynegyedekben élők sorsáról, akikről mindenki lemondott, elfeledkezett. 2002-es megjelenésekor a film akkorát robbant, hogy négy Oscarra is jelölték.

Ezt a történetet folytatja a Max 2024-es minisorozata, ami 20 évvel a film cselekménye után tárja elénk, hogyan változott a főszereplők sorsa, hol tart az örök háború a rendőrök és a szegények, a korrupt politikusok és a bűnözők között. A hiteles folytatás egyik zálogaként az eredeti készítők producerként vesznek részt a projektben, és több színész is visszatért a régi, még gyerekként játszott szerepéhez. A végeredmény egy iszonyúan izgalmas, lehengerlő sorozat – de mielőtt belevágnál, először a filmet nézd meg. 

Filákovity Radojka

Kiemelt képek: Mozinet; www.verzio.org; Netflix; Cirko Film