A The New York Timesban jelent meg egy cikk, amelyben neves művészek, étteremtulajdonosok, rendezvényszervezők szedték pontokba az otthoni vendéglátás legfontosabb szabályait. A lista nyomán elszabadultak a közösségi médiában az indulatok, különösen az ominózus cipőlevétel kapcsán. De a többi ponton is bőven van mit megvitatni, nézzétek csak!

A New York Times szakértői szerint, ha vendég vagy, ezekre a dolgokra figyelj:

1.

Ha elfogadsz egy meghívást, ne érkezz üres kézzel! És most nem feltétlenül az ajándékba vitt üveg borról van szó, vagy a virágcsokorról. Lehetsz az a személy, aki a humorával dobja fel az estet. Vagy az, aki jó történeteket mesél. De olyan emberre is szükség van, aki felkarolja azokat, akik nehezen illeszkednek be a társaságba. A lényeg, hogy hozzá kell tenni mindenkinek valamit a parti sikeréhez.

2.

Ha az van a fejedben, hogy el kell menni, de korán lelépsz majd, épp csak megmutatod magad, akkor inkább maradj otthon.

3.

Ha kapsz egy meghívást, ne kérdezd meg, hogy ki lesz még ott! Ez udvariatlanság.

4.

Egyél valamit a buli előtt! Így marad energiád az emberekkel foglalkozni, nem csak azt lesed majd, hol a szendvicsekkel megrakott tálca.

5.

Ne kérdezd a buli előtt: „Mit vigyek?” Ehelyett mondd azt: „Hozok pezsgőt és egy kis süteményt. Mit hozzak még?” Vagy ne is kérdezz semmit, csak improvizálj!

6.

Ne vigyél hívatlan vendéget magaddal. Akkor sem, ha csodálatos ember, és imádnák. A buli előtt 20 perccel „hozhatom a barátomat?” kérdéssel felhívott vendéglátó valószínűleg csak udvarias akar lenni, ha igent mond.

7.

Ugyanez vonatkozik a háziállatodra is. Ne állíts be vele anélkül, hogy megkérdeznéd, viheted-e, és már a kérdést is mérlegeld. Ha nem vagy benne biztos, hogy örömmel fogadnák (legfeljebb eltűrnék az irántad való szeretetből), akkor inkább hagyd otthon, amennyiben ez megoldható.  

8.

Ne vigyél ajándékba gyertyát! Vagy olyan ajándékot, amelyről mindenki tudja, hogy ezek tipikusan azok a cuccok, amiket az ember továbbpasszol.

9.

Introvertáltak, figyelem! Nem kell mindenkivel csevegned egy buliban, de ismerkedj meg legalább három emberrel. 

10.

Ha nincs erőd megszólítani embereket, próbálj mosolyogni legalább! Senki sem akar majd azon erőlködni, hogy kihúzzon valakit a szomorkás védőburokból.

11.

Ne tapadj a partneredre, váljatok szét, beszélgessetek, ismerkedjetek! Úgyis állandóan együtt vagytok amúgy, nem?  

12.

Ne csörtess be a konyhába hívatlanul! Szép dolog, hogy segíteni akarsz, de mielőtt kikapod a lábast a kezükből, kérdezz!

13.

Ha rossz benyomást akarsz kelteni, a legjobb módszer a panaszkodás. Lehet, hogy úgy érzed, a sopánkodás révén gyorsan egy hullámhosszra kerülsz a másikkal – magyar szokás szerint –, és empatizálni fog veled. Ez azonban valójában álkötődés. Semmit sem ad hozzá az estéhez, ha azon rugóztok egy sort, mekkora dugó van állandóan a városban, és taxit sem lehet kapni.

14.

Ha rossz napod van, érthető, hogy nincs kedved szórakoztatni a többieket. De ha az egész vacsorapartin a házfelújítás lesz a beszédtéma, akkor esélyes, nem hívnak meg többé.

15.

Fontos figyelni arra, hogy ne csak nyomjuk a sódert, hanem meg is hallgassunk másokat, és kérdéseket is tegyünk fel, bizonyítva, hogy érdekel, amiről beszél. Ez evidenciának tűnik, de gondoljunk bele, hányan tesznek így valóban egy-egy bulin, és milyen sokan vannak, akik állandóan a figyelmet keresik, minden közlésben csak a végszót látják a saját újabb monológjukhoz. Halálosan unalmasak.

16.

Nincs lehangolóbb egy folyamatosan a telefonját nyomkodó vendégnél.

17.

Soha ne posztolj vendégségből, más otthonából, pláne ne kérdés nélkül. Más gyerekét nem fotózzuk, csak ha a szülők engedélyezik. És ha engedik is, akkor se kerüljenek a képek a közösségi oldalra.

18.

Ne idd magad részegre mások otthonában, akkor sem, ha nagy a kísértés. Egy kocsmatúrán megteheted persze a legjobb haverjaiddal, ha akarod, de vendégségben inkább maradj eszednél. Az ember csak hiszi, hogy nagyon szórakoztató, amikor be van rúgva, de valójában inkább kínos általában a viselkedése.

19.

Nyugodtan távozz angolosan, kerülve a feltűnő búcsúzkodást (ez lehűti a hangulatot), de mindenképpen jelezz vissza a házigazdának a buli után egy üzenetben vagy levélben, arról, hogy milyen szép volt az este (akkor is, ha tőle elköszöntél).

Ha pedig a vendéglátó vagy, erre figyelj!

20.

Amikor a vendéglistán gondolkodsz, érdemes úgy kiválogatni az embereket, hogy legyenek vérbeli partiarcok és csendesebb partilelkek is. Előbbiek hangulatba hozzák, utóbbiak összetartják a társaságot. Ha nincs egyensúly, a partiarcok versengenek a figyelemért, vagy unalomba fullad a buli a partilelkek hallgatása nyomán. A jó vendéglista majdnem olyan fontos, mint egy film szereposztása. 

21.

Ha embereket hívsz az otthonodba, el kell lazulnod, akkor is, ha nehéz. A saját dolgodat nehezíted meg, ha felügyelői szerepkörbe helyezkedsz, és kikapdosol tárgyakat a vendégek kezéből (inkább pakold el előre, amit nem akarsz, hogy megérintsen bárki), vagy épp figyelmeztetsz mindenkit, hogy vegyék le a cipőjüket, és ne tegyék a poharukat az asztalra alátét nélkül. A vendéglátás azt jelenti, hogy hagyod, hogy a vendégeid jól érezzék magukat. 

22.

Ma már alap, hogy előre tájékozódjunk, van-e valamelyik vendégnek allergiája. Akár egy megbontott mogyorós zacskó is vészhelyzetet okozhat! Azt is érdemes tudni, van-e a vendégek közt vegetáriánus, vegán vagy cukorbeteg, speciális diétát tartó, vagy olyan, aki nem bírja az erős, fűszeres ételt, esetleg már a hal szagától is öklendezik. Nagyon nem jó senkinek azzal szembesülni egy vacsorán, hogy a vendégek egy része a salátaleveleket rágcsálja a terülj-terülj asztalkám felett, míg mások boldogan tömik a fejüket.

23.

Nem udvariatlanság, sőt, talán a legjobb döntés a buli kezdetén javasolni a vendégeknek, hogy tegyék el a telefonjaikat.

24.

Ha a vendégek nem veszik a lapot, hogy ideje lenni távozni, nyugodtan add a tudtukra, hogy vége a bulinak. Nem udvariatlanság összeszedni a poharakat, elfújni a gyertyákat. Ha pedig valaki ott ragad, és nem veszi észre magát, akkor meg lehet kérdezni tőle nyugodtan: hívjak neked egy taxit?  

Kurucz Adrienn

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/ ferrantraite