Ha a hőmérséklet nem is, a tanévkezdés vagy a tengerparti, medence mellett viselt ruhák elpakolása előbb-utóbb meghozza az érzést augusztus végén, hogy jó lenne rendet tenni a gardróbban, illetve átgondolni, mire lesz szükség a következő időszakban a hétköznapok során. A gyerekek szekrényeiből kikerülnek a kinőtt holmik, amelyeket továbbadunk vagy eladományozunk (ne feledjük, a szakadt és foltos ruhadarab, nem adomány), és a játszós, utazós holmik helyett behajtogatjuk az iskolában, óvodában viselt szereléseket. A kiskorúak gardróbrendezéséhez nem kell túl sok szabály: általában az marad, ami egyáltalán jó még rájuk, és épségben van.

A felnőttek esetében azonban érdemes többféle szempontot figyelembe venni, és ha eddig nem sikerült tudatosan vásárolni (ami egyébként nagyban lerövidíti a szekrényrendezés idejét), akkor a sohasem hordott, évek óta szekrényben lógó, előnytelennek érzett ruhákból következtetve, tanácsos felállítani egy szempontrendszert az elkövetkező vásárlásokhoz.

„Az őszi gardróbrendezés az eddig megszokottak alapján most lenne időszerű, azonban a globális felmelegedés miatt valószínűleg még hetekig kitart a nyári idő. Az évszakra való készülés már nem azt jelenti, hogy bemegyek a boltba és tíz-húsz őszi szettel térek haza” – magyarázza Gellért Éva személyi stylist.

gardrób ősz gardróbrendezés
Gellért Éva - A fotó Gellért Éva tulajdona

Nem minden áll jól, ami esztétikus számunkra

Bár a nyár még szó szerint a bőrünkön érezhető, a boltok polcain már megjelentek az őszi kollekciók darabjai. Ha pedig az időjárás miatt a szekrényrendezést még nem kezdtük el, Éva mindenképpen azt javasolja: csak akkor vegyünk bármi újat az őszi-téli szezonra, ha már átnéztük, mink van, és mi az, amire tényleg szükségünk lehet.

„Kellő tudatosság nélkül, könnyű belefutni az impulzusvásárlásba” – mondja a szakember, aki egy egyszerű példával szemlélteti a dolgot. – „Az üzletekben mindig az adott évszak színei vannak: a jelenlegi kínálatban szereplő rengeteg rozsdaszín azonban az ősz színtípusoknak kedvez elsősorban. Ezek az árnyalatok a többség szemében vonzók és gyönyörűek, de nem mindenkin állnak előnyösen” – fejti ki Éva, aki szerint épp ezért a vásárlás során fontos kapaszkodó lehet a színtípusunk ismerete, így elkerülhetjük a meggondolatlan döntéseket. 

A szakember azt javasolja, ha mindenképp vágyunk valamire az őszi kínálatból, inkább a kiegészítőkkel csempésszünk újdonságot vagy egyediséget az öltözködésünkbe. Egy kalap, egy sál, öv vagy kendő megfűszerezheti a megjelenésünket, de mégsem duzzasztjuk ‒ akár felesleges darabokkal ‒ túl nagyra a ruhatárat.

„Szokták mondani, hogy a válogatásnál vegyük ki a szekrényből, amit egy-két éve nem hordtunk, és adjuk tovább. Ezt akkor javaslom, ha az illető korábban nem ismerte a számára előnyös fazonokat vagy színeket, és ezért gyűltek össze nem hordott ruhái. Ha viszont alapvetően passzol hozzá az adott darab, és van helye a polcokon, nem feltétlenül kell megválnia tőle, hiszen a divat ciklikussága még visszahozhatja az igényt rá, így néhány év múlva újra felveheti az adott ruhát” – foglalja össze a személyi stylist.

Új kategóriák várnak ránk az évszakos csoportosítás helyett

Éva szerint, mivel az ősz eleje és a nyár vége egyre inkább összemosódik – tulajdonképpen a szeptember lett a negyedik nyári hónap –, az előző évszak darabjait nagyon jól lehet variálni még hosszabb időn át.

„Nagy divat volt például idén nyáron a mellényszerű felső, amelyet ősszel egy póló, hosszú ujjú vagy később garbó fölé nyugodtan fel lehet venni. A nyári ruhákat sem kell mind eltenni: a 16-18 fokokban nyugodtan lehet őket hordani még harisnya nélkül, egy bokacsizmával, lovaglócsizmával vagy bakanccsal.

Ősszel a legfőbb feladat a rétegzés, de mivel napközben sokszor nagyon meleg van, a hasonló nyári szettekre érdemes reggel egy farmer- vagy bőrkabátot venni” – sorolja a szakember.

Ahogy Éva mondja, az időjárás változása miatt az öltözködésben is új szakasz előtt állunk: lassan nem az évszakok szerint kell csoportosítani a ruháinkat, hanem amennyiben van rá helyünk, tanácsos egy szekrény a melegben hordott, egy pedig a hidegre való ruhákkal.

Emellett a vásárlás szempontjai is módosulnak: idén nyáron például már jól érzékelhetően sokkal nagyobb hangsúlyt kapott az anyagösszetétel, mint a szín vagy a fazon, mivel a kánikulában sokkal kevésbé viselünk el bármit magunkon. „A poliészter nem sok jövőt jósolhat magának. Ha ilyen nyaraink lesznek továbbra is, a len kerül majd fókuszba (minden mennyiségben), hiszen ebben lehet a legkönnyebben viselni a forróságot” – osztja meg a tapasztalatait Éva.

A divattal, öltözködéssel foglalkozó szakembereket sokat kérdezik alapdarabokról, de Éva szerint nem szerencsés ilyen kategóriákat kijelölni, annyira személyre szabott, kihez mi passzol leginkább.

Ha mégis muszáj mondani valamit:

egy előnyös és kényelmes farmer, illetve egy színben hozzánk passzoló bőrkabát mindenkinek jolly joker lehet az őszi mindennapokban. Ha nem vagyunk tisztában a színeinkkel a navy blue árnyaltú kékkel nem lőhetünk mellé, hiszen ez mindenkinek jól áll.

„Sokan szeretik a ballonkabátot, de ezzel érdemes vigyázni: vagyis alaposan körüljárni, melyik hossz, szín és kialakítás a nyerő. A bézs sokakat sápaszt, hozzájuk valószínűleg inkább a szürkés árnyalatok illenek. A duplasoros gombolás nem előnyös azoknak, akik erősebbek mellben, de a maxi vagy midi hossz sem feltétlenül áll jól mindenkinek. Éppen ezért ne sajnáljuk az időt arra, hogy több típust felpróbáljunk, mert gondos mérlegeléssel, tényleg hosszú éveken át hordható darabot vásárolhatunk” – foglalja össze Éva. 

Fontos az életmód és a gyerekek bevonása a témába

A szakember úgy véli, azért sem szerencsések az olyan listák, amelyek a mindenképpen szükséges őszi darabokról szólnak, mert a fazon, szín, esszencia mellett, az életmód is nagyban befolyásolja az öltözködésünket.

Teljesen mást kell figyelembe venni annak, aki autóval jár, mint aki tömegközlekedéssel vagy biciklivel megy a munkahelyére, vagy munka után még játszótérre is készül a gyerekkel. Így „az igazi nőnek ilyen a ruhatára” felütésű gondolatoknak semmiképpen se tulajdonítsunk jelentőséget, és ami a legfőbb, ne hagyjuk frusztrálni magunkat a hasonló hangzatos címek által.

„A gardróbrendezéseknél a rossz mérettől a leghasznosabb azonnal megválni. Lehet persze egy-két motivációs darab, de ne arra alapozzuk a ruhatárat, hogy majd X idő múlva jó lesz. Ha változtunk, alakultunk az évek során, akár a gyerekvállalás után, ne féljünk újra megismerkedni magunkkal, és kényelmesen, csinosan, magabiztosan felöltöztetni a nőt, akivé váltunk” – biztat Éva.

A stílus- és színtanácsadó emellett azt is fontosnak tartja, hogy a gyerekekkel – akik ma már sokkal inkább beleszólnak az öltözködésükbe, mint évtizedekkel ezelőtt –, idejében megismertessük a tudatos vásárlás jelentőségét az új és a second hand darabok kapcsán egyaránt. Ma már könnyű használt, jó minőségű darabokhoz jutni akár online is. 

„A lányaimmal például mi együtt nézzük végig az appot, és keresünk méretben megfelelő, jó állapotú pólókat nekik, ezeket teljesen felesleges lenne sokkal magasabb áron, újonnan megvenni. Ha lehet, egyetlen eladótól, csomagban vásárolunk, így a szállítás sem kerül sokba. A speciális darabokat, mint például rajongói felsők, ruhák – is érdemes ezeken a felületeken megnézni először. A másodkézből vett ruha nem ciki, a mértéket viszont velük is jó tartani, ehhez viszont azt is tudnunk kell, hogy kik vagyunk, és mit szeretnénk képviselni az öltözködésünkkel – az évszakoktól teljesen függetlenül” – foglalja össze a szakember.

Széles-Horváth Anna

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/ DMP