A magyar diákok későn kezdhetik el a melót

A gyerekeim még egyáltalán nem munkaképes korúak, mégis dolgoznak: a kötelező házimunkában való részvételen túl pénzért vállalhatnak otthoni extra feladatokat (ha az „ingyen” kért dolgok rendben vannak), és éppen arra készülnek, hogy „szolgáltatásaikat” (viráglocsolás, állatgondozás vakáció idején) kiajánlják a szomszédoknak is. A pénzügyi edukációt nem lehet elég korán kezdeni, részben ezért is nagy gond, hogy Magyarországon nincs igazán kultúrája a gyerekek pénzkeresésének, nincs szervezett sütivásár, és a bébiszitterkedésre sincs lehetőség 15 éves kor előtt (és akkor is csak nyári szünetben). Az már önmagában nagyon furcsa, hogy 

a diákmunka minimum korosztálya 16, nyári szünetben 15 év, miközben ha végigvesszük, milyen konkrét munkák tartozhatnak a kategóriába, egyértelmű, hogy sokat közülük egy fiatalabb kamasz is képes elvégezni.

Az Amerikai Egyesült Államokban például a bébiszitterkedést sokan akár 11-12 éves korban kezdik, és noha ez jelenleg jogilag ingoványos – ugyanis hivatalosan gyerekre nem bízunk gyereket –, mégis létező jelenség. A lányaim például kimondottan készülnek arra, hogy az ismerősi körünk kisgyerekeit majd zsebpénz-kiegészítésért terelgetik, és létezik is erre vonatkozó kategória, de a NAV által kiadott információs füzet szerint ezt is csak 15 éves koruktól tehetik, és 18 év alatt kell hozzá a törvényes képviselő hozzájárulása. Emellett adóazonosító jel kell a legális diákmunkához, akinek még nincs, annak kell szerezni, de a gyerekeim születésükkor kaptak adókártyát, szóval jó eséllyel ez már megvan (ha nincs, a NAV-nál kell igényelni).

Milyen formában dolgozhatnak a gyerekek legálisan?

Amellett, hogy iskolaszövetkezeten keresztül működik a diákmunka, meglepően sok egyéb lehetőség is rendelkezésre áll. Dolgozhatnak a diákok például…

  • munkaviszonyban;
  • munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban, például megbízási szerződéssel;
  • egyszerűsített foglalkoztatottként;
  • háztartási alkalmazottként.

Ezek különböző adózási formákat jelentenek, de ami nagyon fontos: a diákoknak a legtöbb munka után, a különböző kedvezményeknek köszönhetően, nem kell adót fizetniük.

A 25 év alattiaknak munkaviszonyban 576 601 forint jövedelemig az adókedvezményt kihasználva nem kell személyi jövedelemadót fizetniük, de társadalombiztosítási járulékot igen (ezt a munkáltató vagy iskolaszövetkezet vonja le: a bevallást és befizetést is ők intézik).

A diák önálló munkavégzéssel megbízottként is dolgozhat, ez esetben ugyanúgy élhet a személyi jövedelemadónál a 25 év alattiak kedvezményével, viszont az önálló munkavégzés esetében tételes elszámolással vagy tízszázalékos bizonylat nélküli költséghányaddal kell számolnia (ez utóbbi az egyszerűbb), és ennek megfelelően kell adóznia. Társadalombiztosítási járulékot akkor kell fizetnie, ha a jövedelme eléri a napi 2668 forintot, ebben az esetben biztosítottá válik. 

Akár munkaviszonyból, akár önálló tevékenységből származik a jövedelem, kell adóbevallást készíteni (vagy jóváhagyni az automatikusan elkészültet), a foglalkoztatás éve utáni év május 20-ig!

Viszont nagyon fontos, hogy a bevallás benyújtását, kezelését, jóváhagyását a gyerek 18 éves koráig a törvényes képviselője intézheti, neki csak utána lehet saját ügyfélkapus hozzáférése. 

Vannak még egyszerűbb opciók, amikhez adóbevallás sem kell

Egyszerűsített foglalkoztatottként mezőgazdasági vagy turisztikai idénymunkát, illetve alkalmi munkát is lehet végezni. Az utóbbi feltételei:

  • összesen legfeljebb öt egymást követő naptári napig; 
  • egy naptári hónapon belül összesen legfeljebb 15 naptári napig;
  • egy naptári éven belül összesen legfeljebb 90 naptári napig tarthat, ekkor számít alkalminak.

Ezeknél az eseteknél akkor kell adóbevallást benyújtani és személyi jövedelemadót fizetni, ha elérik a kedvezményes adózási keret maximumát (ami, lássuk be, ritkán esik meg alkalmi diákmunkákkal).

Ez pedig a legjobb az összes közül:

A korrepetálás vagy gyerekfelügyelet is háztartási munkának tekinthető, ahogy a takarítás, főzés, mosás, vasalás, otthoni gondozás és ápolás, házvezetés és kertgondozás is. 

Bár nem térnek ki rá, de szerintem a nem mezőgazdasági célú állatgondozás is. Ugyanis ez akkor működik, ha a természetes személy és háztartásában vele együtt élő személyek, továbbá közeli hozzátartozói mindennapi életéhez szükséges feltételek biztosítását szolgálják, tehát 

nem süthetsz sütiket valakinek háztartási munka keretében, ha ő aztán a kávézójában eladja őket, de ha maga eszi meg, akkor minden további nélkül. 

E munkák után nem kell adót fizetni, nem válik senki biztosítottá (de diákként egyébként is biztosított az ember, szóval én eleve nem értem, hogy a fenti kategóriákban miért merül fel a tb-járulék, de mindegy, nem kérdeztek meg), és adóbevallást sem kell készíteni. Szóval amellett, hogy törvényesen csak 15 (iskolai szünetben) vagy 16 éves kortól lehet ezeket csinálni, valójában nem kell bejelenteni, adózni, adóbevallást készíteni róla. 

Így tehát, nem akarok súgni, de szerintem 14 (sőt akár 12-13) éves korban is el lehet kezdeni. Igazi szülői humorként ide linkelem, hogy mennyibe kerül egy gyerek, szóval dolgozzanak csak a kis drágaságok. De egyébként viccet félretéve, szerintem 12 évesen is nagyon szuper és fontos tapasztalat pénzt kapni a munkádért, szóval én biztatok szülőket, munkaadókat, szomszédokat és mindenkit, hogy éljen a „gyerekmunka” csodás lehetőségeivel.

További információkat ITT találtok.

Ti mit dolgoztatok diákként?

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / Emma Kim

Tóth Flóra