A Szegénységről Méltósággal Sajtódíjakat nyolcadik alkalommal osztotta ki tegnap a Lumen kávéházban az Esély Labor Egyesület. A zsűritagok minden évben olyan emberek, akik a szegénységet maguk is megélték, illetve az érintettek helyzetét hivatásuknál fogva jól ismerik, és több oldalról rálátnak az ábrázolt helyzetekre. A díj célja, hogy a „nyomorpornó” helyett a szegénységben élők helyzetét árnyaltan bemutató újságírói munkák kerüljenek fókuszba.

Mit jelent ez?

Azt például, hogy ezek a cikkek-videók a szegénységben és társadalmi kirekesztésben élő emberek helyzetét empátiával, odafigyeléssel, és perspektívát mutatva ábrázolják. A tények és a háttér megfelelő ismeretében, a változtatásra irányuló erőfeszítésekre koncentrálnak.

Megtörik a sztereotípiákat, a hamis képet egy-egy téma kapcsán, ami olyan értelemben is megvalósul, hogy nem gyártanak torz mítoszokat,

nemcsak a szuperhősgyártásban érdekeltek, és figyelmükre érdemes az is, aki nem a hajánál fogva húzza ki magát a nehézségek közül, hanem egy mindennapi ember a maga nehézségeivel, apró lépteivel, amelyek hol előbbre juttatják, hol inkább visszafelé: ahogy ez mindannyiunkkal megesik.

A Szegénységről Méltósággal Sajtódíj zsűrije minden évben magyarországi sajtóorgánumokban, magyar nyelven megjelent pályaműveket értékel, köztük cikkeket, riportokat, interjúkat.

A WMN alkotói csapatának tavaly is volt oka örömre és büszkeségre: a print/online kategória 2023-as különdíjasa Csepelyi Adrienn, Chripkó Lili és Szöllősi Mátyás „Halló! Itt a sírásközpont!” – Helyszíni riport a határ menti menekülthelyzetről című megrendítő riportja lett, amely az ukrán-magyar határon készült.  

Idén a print/online kategória első díját hozta el munkatársunk, lliás-Nagy Katalin, „A felnőtt lét szabadsága nem más, mint a kaja kurva sok sajttal” című interjújával, amelyet Lakatos István illusztrátor-íróval készített, aki a 2012-es év gyerekkönyvének választott Dobozváros című könyv szerzője. A cikk, ahogy Kovács Annamária, az Esély Labor Egyesület munkatársa is kiemelte, rámutat, hogy a szegénységnek ezerféle arca lehetséges, és bár viszonylag kevés szó esik erről, de egy népszerű művészt is keményen érinthet.

Fábián Tamás
Iliás-Nagy Katalin

Lakatos István megrázó őszinteséggel, púdermentesen tárta fel a helyzetét, az alkotói és könyvkiadói lét egzisztenciális nehézségeit, a megalázó helyzeteket, amelyekkel szembesül, a megélhetési problémákat és a bipoláris zavarát, ami sokszor akadályozza a munkában.

Lakatos István Dobozváros 2024 Szegénységről Méltósággal Sajtódíj Iliás-Nagy Katalin

A további díjazottak, akiknek ezúton gratulál a WMN.hu:

 

Lakatos István Dobozváros 2024 Szegénységről Méltósággal Sajtódíj Iliás-Nagy Katalin
Báthory Róbert, Iliás-Nagy Katalin, Serdült Viktória és Fábián Tamás

Képek: Kerepeczki Anna/WMN

Kurucz Adrienn