Mészöly Ágnes: Ez egy ilyen nap

ez egy ilyen

Ez az elmúlt évek egyik legfontosabb könyve, ami valójában nem is mese, mégis minden gyereknek el kellene olvasnia. A kötet 12 mai magyar iskolás egy napját írja le reggeltől estig. Van közöttük olyan, aki a szüleivel él. Olyan is, aki csak az anyukájával. Vagy csak az apukájával. Vagy gyerekotthonban. Van köztük szegény és gazdag, olyan, akinek a szülei közmunkások, és olyan is, aki amiatt szomorkodik, hogy a budai villában nincs saját uszodájuk, mint az Ausztráliai házukban, csak egy közös, amiben „idegenek" is fürödnek. És egy olyan kisfiú is, aki az iskolai feladatot nem tudja megoldani, mert fogalma sincs arról, hogy hány éves az apukája. Semmit nem tud róla. Ezért inkább befeketíti azt a rubrikát, amibe az életkornak kellett volna kerülnie. Szívfájdító, megrendítő, felemelő könyv! Mészöly Ágnes írta meg a  gyerekek interjúi alapján a szövegeket. Soha nem lehetünk neki elég hálásak azért, amiért ennyire tökéletesen megtalálta azt a hangot, amit ez a kötet kíván. És még a humorral sem maradt adós. Paulovkin Boglárka is rendkívül érzékenyen reagált illusztrációival az adott történetre. Az ilyen könyvekben van a jövőnk záloga. Reméljük, hogy azok a gyerekek, akik elolvassák, felnőttkorukban is tisztában lesznek azzal, hogy mindannyian egyek vagyunk, semmi szükség nincs a gyűlölködésre. E remek kezdeményezés mellé a mi Gyurkó Szilvink is odaállt. Menjetek el a bemutatóra holnap! Nem bánjátok meg! Ezt életkortól függetlenül mindenkinek ajánlja a Naphegy Kiadó.

jelen

Igazán belemenős szöveggyűjtemény, mely a fiatal felnőtteket célozta meg, akik sajnos nincsenek túlságosan elkényeztetve színvonalas kortárs szövegekkel. A Móra épp ilyeneket keresett egy pályázat keretein belül, melyben az ismert nevek mellett azok a fiatalok is megmutathatják magukat, akiknek még nem jelent meg önálló kötetük, de már elég sokat tudnak ahhoz, hogy egy igazi irodalmi antológiában is megjelenhessenek. Garantáltan nem unalmas és poros szöveggyűjtemény a Jelen!, hanem kifejezetten a mai kor kihívásaira reflektáló, izgalmas novellákat gyűjtött egybe kiváló érzékkel a két szerkesztő, Dávid Ádám és Gáborják Ádám. Az írók természetesen ismert nevek is vannak, többek között Kalapos Éva Veronika, aki a mi szerzői gárdánkat erősíti. Nagyon sok íróval találkozhattok a könyvbemutatón, maradjatok ott a dedikálásra is! Tizennégy éven felülieknek ajánlja a Móra Kiadó.

Simon Réka Zsuzsanna: Majdnem egy tucat királylány

majdnem

Pimasz, szemtelen, önálló, akaratos királylányokat ismerhetünk meg Simon Réka Zsuzsanna bűbájos könyvéből. Van közöttük olyan, aki mindent összegyűjt, és a végén már mozdulni sem tud a sok limlomtól, van, aki mindenhonnan elkésik, ő a „későkása", és olyan is, aki ilyeneket olvas: Hogyan ne társalogjunk egy békával, aki akár királyfi is lehet? Ja, és persze olyan is, aki néhanapján elrabol egy-egy sárkányt. Igen, nem tévedés. Ő rabolja el a sárkányokat. Remek humor, fantasztikus nyelvi találmányok, feszes történetek, sok-sok utalás Lázár Ervinre és más kortárs meseírókra. Egri Mónika méltó társa az írónak, akinek mindig sikerült megjelenítenie rajzaiban a karakterek lényegét. Ha kíváncsiak vagytok az alkotókra, menjetek el a dedikálásra is. Ötéves kortól ajánlja a Manó Könyvek.

Elekes Dóra: Dettikéről és más istenekről

dettike

Ez az elementáris erejű szöveg biztosan odaszögezi a székhez vagy a kanapéhoz nemcsak a felnőtteket, de a tíz év körüli gyerekeket is. Az írónőnek ez már a második kötete, ami ha lehet, még jobb, mint az első. Az elbeszélő egy képzelt barát, aki nem sokat ért a világból, ezért teljesen másképp látja a dolgokat, nem ítélkezik, egyszerűen közvetít. Istenségeknek látja az embereket, többek között Dettikét is, akinek nagyon sok konfliktusa van a szüleivel csupán azért, mert ő másképp gondolkodik a világról. Kicsit rendetlen, szétszórt, ám nagyon mély gondolatai vannak. A Balambérnak nevezett kulcslyukban lakó lény, Dettike láthatatlan barátja elképesztően fontos dolgokat mond ki. Olyan ritmusa, svungja és fájdalmasságában is elsöprő humora van a szövegnek, amit csak a legjobbak tudnak. Treszner Barbarának ez az első megjelent munkája, ő még egy kicsit keresi magát, de az már most is látható, hogy nagy reményekre jogosítja fel a kötet. Friss hír, hogy az Év gyerekkönyve egyik díját Dóra kapta A muter meg a dzsinnek című könyvéért, amiért már lelkendeztem egy sort korábban. Alighanem az új kötet is erős versenyben lesz a következő évben! Tíz éven felülieknek ajánlja a Csimota Kiadó.

Lackfi János: Robban az iskola

robban

Ha vicces, de mégis tartalmas könyvet szeretnél venni a ballagó általános iskolásodnak, akkor semmiképp ne hagyd ki ezt a kötetet, melynek első felében gyakorlatilag csak az iskoláról van szó. De arra is nagyon jó, ha humoros verset szeretne választani valamelyik nebuló egy olyan alkalomra, ahol nem feltétlenül a komolyság a téma. Van benne olyan vers, melyben „reppelésből" feleltetik a diákot, van „Tanári ária", „Lógósok dala", „Szívszaggató szerelmi sztori", „Ballagók baromi búbánatos balladája", „Mese a drogról"... szóval a költő a valóságról versel, de nem didaktikusan, hanem nyitottan és humorral. A „Fehér indiánok" című fejezet talán egy kicsit kisebbeknek szól, de a téma itt is a valóság. Molnár Jacqueline szinte már állandó illusztrátorává vált Lackfi köteteinek, de ezt senki nem bánja, mert nagyon jó vizuális poénokat tesz hozzá az amúgy sem ingerszegény kötethez. Tízen túliaknak ajánlja a Móra Kiadó. A kiadó programjait is érdemes megnézned a könyvhéten.

Dunajcsik Mátyás: A szemüveges szirén

szemuveg

Az első néhány sor után azt gondoltam, ez inkább fiatal felnőtteknek szóló könyv, nem pedig ifjúsági, de minél tovább olvastam, annál inkább rájöttem, hogy a kiskamaszok ugyanúgy élvezhetik akkor is, ha nem ismerős számukra az a sok kulturális utalás, amit a szerző olyan természetes módon helyezett el ebben a varázslatos, zárt világú történetben, amelyben például a tenger is különböző jazz-dalok ritmusára „muzsikál". Szerepel benne egy világítótorony, egy kísértethajó, valamint egy legenda, melynek nyomába ered egy félig árva kislány, Atlanta. Gilicze Gergő rajzai tökéletesen tükrözik azt a zordságában is megejtő világot, ami írás közben megjelent az Izlandon élő Dunajcsik Mátyás képzeletében. Biztosan nagy élményt nyújt majd a szép kiállítású kötet a tíz éven túli gyerekeknek a Kolibri Kiadó jóvoltából. Könyvbemutató és dedikálás a Katona József Színházban.

Kertész Erzsi: Göröngyös úti iskola – Helló, felség!

goronygyos

Csuda Gábor egy csuda helyes kisfiú, aki év közeben érkezik a 2/b osztályba. Papírkoronát hord és palástot, vastag szemüveget, amiért csúfolják az osztálytársai, de minden sértés és csúfolódás lepereg róla. Ő királynak érzi magát, és ennek megfelelően mindent méltósággal tesz. A környezete először értetlenül figyeli, ám később őket is magukkal ragadja ennek a különös, tanulási nehézségekkel küzdő, de szorgalmas, kedves és jó magaviseletű fiúnak a világa. Az iskolának nem sikerül őt megváltoztatni még akkor sem, amikor hatalmi szóval leparancsolják róla a koronát és a palástot, ezért aztán nem tehetnek mást, mint lassan „behódolnak" neki, és elfogadják őt olyannak, amilyen. Nagyon király könyv, de tényleg. Nem didaktikus, de mégis érthetően és világosan taglalja a tolerancia kérdését. Metzing Eszter részletgazdag, színes rajzai pedig hozzásegítik az olvasókat ahhoz, hogy számukra is megelevenedjen a történet. Kertész Erzsinek ez már a sokadik könyve, ám mindig más hangon szólalt meg, ez is jó kis meglepetés. A dedikálásra is érdemes elmenni! Remélem, lesz folytatás! (Cerkabella kiadó)

Annie M. G. Smidt: Viplala

vipAz Andersen-díjas holland írónő régi meséjéhez Dániel András készített szellemes új illusztrációkat. Ebből is látszik, hogy a történet milyen időtálló, és mennyire időszerűek azok a gondolatok és értékek, melyeket évtizedekkel ezelőtt írt egy olyan író, aki a gyermeki lélek nagy-nagy ismerője. Most épp Viplala, a radírnagyságú manóféleség a főhőse. A kiközösített Viplala sorsát követhetjük a kötetben, akit azért nem viselnek el a társai, mert nem tud eléggé pittyenteni, azaz varázsolni. Pedig bárkit kővé pittyent egy pillanat alatt, de a visszapittyentésben sajnos nem elég sikeres. A befogadó családját is elpittyenti, amikor ki akarja őket húzni a csávából, és akkorára varázsolja őket, mint ő. Megismerkedünk a kőköltővel is, és megszeretjük ezt a szeleburdi, csupaszív családot. Csak úgy árad a könyvből a humor, az emberség és a segítőkészség. A Pagony Kiadó Varga Orsolya kiváló fordításában a hat éven felülieknek ajánlja ezt a szívmelengető könyvet.

Berg Judit: Rumini kapitány

ruminiAz idén tízéves Rumini-sorozat első kötetéből már több mint százezer példányt eladtak Magyarországon. Ennek a hatalmas sikernek pedig az a titka, hogy Berg Judit tudja azt, amit csak a legjobb kalandregényírók. Méltán kedvelt sorozata, a Rumini nyolcadik kötete talán még több izgalmat tartogat, mint az eddigiek. Mind a meseszövés, mind a cselekménybonyolítás letehetetlenné teszi a fordulatokban gazdag történetet, amelyben egy veszedelmes ellenfél bukkan fel, a gonosz Vipera, aki ellen közösen veszi fel a harcot Rumini, Galléros Fecó, a jól ismert társak és új barátok is: Kákompilli, a kuvik, Udinka, a béka, Molli, a prizmanó és Cetli, az opálbálna… Aki kíváncsi arra, mi lesz a Szélkirálynő hőseivel, járjon utánuk a Kartács-tengeren! Elképesztően sok programmal vár benneteket a Pagony a könyvhéten. Lesz dedikálás is!

Lakatos István: A mosómedve, aki ki akarta mosni a világot (Emma és Tesla-sorozat)

moso

Az Emma és Tesla sorozat második kötetében a vagány, önálló és semmitől sem félő Emma ismét hihetetlen kalandokba keveredik. Az egyik kedvenc zárójeles idézetemet szeretném idemásolni: (Ha anyuka vagy, és épp felolvasod ezt a szép mesét, akkor ezt mély hangon mondd! Olyan baljósan meg sejtelmesen. Ha apuka vagy, akkor még höröghetsz is mellé.) A kétszeres IBBY-díjas író-illusztrátor elemében van, rettentő vicces, nem különösebben lineáris története a világ megmentése körül forog, van benne űrcsata, sok-sok utalás a Csillagok háborújára, de most először Rejtő Jenő neve is felmerült bennem, mint olyan klasszikusé, aki hatott az illusztrátor-szerzőre. Neil Gaiman: Szerencsére a tej című műve is fellelhető az ihletforrások között, ám az egész mégis annyira Lakatos saját világa, amit tényleg semmivel és senkivel nem lehet összehasonlítani. Rengeteg nevetés és hosszas böngészés várható a nyolc éven felüli gyerekektől. (Kolibri Kiadó) Menjetek el a könyvbemutatóra is a Katona József Színházba!

Rob Harbell: Zarf élete-sorozat

zarf1zarf2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha már az író-illusztrátoroknál tartunk, akkor mindenképpen a sorba illik Rob Harrel Zarf-sorozata is. A troll főhős iskolába jár, de ebben a világban megjelennek a nagy klasszikus mesehősök is, a Kismalac és a farkasokból a legjobb barátja, Kismalac Károly, az egykori Borsószem királykisasszony, aki ma már konyhás néni az iskolában, Jancsi és Juliska is feltűnik, sőt még egy ogre is. Zarfnak és barátainak most a rettenetes vérmenyéteket kell legyőzniük, és talán nem árulok el túl nagy titkot, ha elmondom, hogy ez sikerül is, hiszen a következő kötetben farkast kiáltott Zarf. Igen, a mesebeli Nagy Csúnya farkasról van szó, aki elrabolja Zarf legeslegjobb barátját, Kismalac Károlyt. A végkimenetelt nem kötöm az orrotokra, de azt igen, hogy tényleg szellemes, eredeti és kedves könyveket adhattok a nyolc éven felüli gyerekeitek kezébe a Babilon kiadó jóvoltából.

Abby Hanlon: Dory-sorozat

 dori2dori1

 

 

 

 

 

 

Dory túl kicsi. Legalábbis a testvérei szerint, akik soha nem akarnak vele játszani. De ő ezt nem veszi zokon, hiszen van saját képzeletbeli barátja, Mary, akivel remekül szórakozik. A történetben feltűnik Szipircsók is, tőle bizony félni lehet, de Dory mindent megold. Ez a kötet is teljes mértékben szerzői mű, hiszen a mesét és a rendkívül alaposan megmunkált, csak grafittal készült, mégis igen sokrétű és változatos rajzokat is Abby Hanlon készítette. Színvonalas, első olvasók számára is ajánlható mozgalmas, de jól követhető könyvecske, rengeteg szerethető figurával. A második kötet, amelyben Dory fantáziája elszabadul talán még jobb, mint az első. Cseppet sem unjuk meg ezt a vagány kislányt és az ő barátait. A könyvet hatéves kortól ajánlja a Babilon Kiadó.

Egy szónak is száz a vége, az a lényeg, hogy olvassatok sokat!

Both Gabi