Mit lehet tudni a diagnózisról?

A Buckingham-palota január 17-én bejelentette, hogy a király jóindulatú prosztatamegnagyobbodás miatti beavatkozásra kórházba vonul (az elváltozásra egy a skóciai rezidenciájában történt kivizsgáláskor derült fény). Három napot töltött egy londoni magánklinikán, és amikor január 29-én hazamehetett, azt közölték, hogy a sikeres kezelés után jól van. Azóta tegnap árnyalódott a kép, mivel kiderült:

a korábbi beavatkozás nyomán a királynál rákos elváltozást fedeztek fel, ennek kezelését járóbeteg-ellátásban kezdték meg. A palota közlése szerint a király „továbbra is teljes mértékben pozitívan értékeli a kezelését, és alig várja, hogy a lehető leghamarabb visszatérjen a teljes közfeladataihoz”.

Itt olvasható a teljes közlemény:

A királyi család tagjainak egészségi állapota a palota álláspontja szerint a közalkalmazotti státuszuk ellenére egyfajta egészségügyi magánügy, a prosztataproblémát is csupán Károly király személyes döntése okán hozták nyilvánosságra, és nem azért, mert beszámolási kötelezettsége lenne. Más a helyzet abban az esetben, ha az egészségi probléma érinti a közfeladatait is. Ez az oka annak, hogy nyilatkozatot adtak ki a rákos megbetegedéséről, ugyanis emiatt a következő időszakban orvosai javaslatára visszavonul a nyilvánosság előtti feladatoktól. Az egyéb teendőit egyelőre zavartalanul el tudja látni, vagyis amíg másképp nem rendelkezik, ugyanúgy érkezik majd hozzá a napi piros doboz az állami ügyekkel, jelentésekkel, titkos iratokkal, ahogy eddig is. A CNN értesülései szerint a király várhatóan folytatja hetenkénti audienciáját is a miniszterelnökkel. Alternatív intézkedéseket akkor tesznek majd, ha orvosai azt tanácsolják, hogy minimalizálja a személyes érintkezést.

Hogy van Károly király?

A király még a közlemény előtt, de már a prosztatabeavatkozás után megjelent a nyilvánosság előtt vasárnap: Kamilla királynővel a norfolki Sandringham Szent Mária Magdolna-templomában részt vettek egy vasárnap reggeli istentiszteleten. Azóta 

a hírek szerint visszatért Londonba, és megkezdték a kezelését.

Ki veszi át a nyilvánosság előtti kötelezettségeket?

Nem Károly az egyetlen, akinek egészségi gondjai vannak a királyi családban, ami érinti azt a kérdést is, hogy a nyilvánosság előtti kötelezettségek teljesítésére kik vethetők be az ilyen szerepkört vállaló családtagok közül. Katalin hercegnét szintén a múlt hónapban operálták, erről annyit tudhatunk, hogy hasi műtét volt (ugyanabban a Regent’s Park közeli magánkórházban, ahol Károly prosztatabeavatkozását is végezték), ami nem rákos elváltozás miatt történt. A hercegné lábadozása miatt Vilmos herceg szabadságot vett ki, hogy részt vehessen a család ellátásában, de holnapról visszatér a közfeladatokhoz. Katalin viszont a műtét utáni lábadozás miatt valószínűleg csak húsvét után tér vissza a hivatalos feladataihoz. 

Bár 

az ember azt gondolná, nem olyan nagy ügy átvállalni Károlytól a nyilvánosság előtti feladatai egy részét, tavaly a királyi család 14 felnőtt tagja (a többiek nem vállalnak vagy nem vállalhatnak ilyesmit) 2710 nyilvános látogatáson és eseményen vett részt. 

A családtagok közül a sussexi hercegi pár önként mondott le ezekről a feladatokról, míg András herceg a vele összefüggésbe hozott pedofilbotrány miatt nem vállalhat nyilvános szereplést, így 11 „bevethető” családtag maradt, közülük néhány hónapig Katalin sem elérhető. Kamilla királynő eddig is helytállt a nyilvánosság előtti feladatokban.

A hírek szerint Harry herceg is beszélt a diagnózis óta az apjával, és a közeljövőben a felesége nélkül Angliába utazik.

Hogy pontosan miért, és ennek mennyire van köze Károly egészségi állapotához, azt nem tudni, mindenesetre a herceg nem járt az Egyesült Királyságban a májusi koronázás óta.

Mi történne, ha a király túl beteg lenne a munkához?

Bár a közlemény alapvetően pozitív, azért már több lap végigvette, hogy mit ír elő a törvény arra az esetre, ha a király nemcsak a nyilvánosság előtti munkavégzésről lenne kénytelen lemondani a kezelés miatt, hanem egyáltalán nem tudna munkába állni. 

Ha Károly átmenetileg nem tudja ellátni hivatali feladatait, az „állami tanácsadók” helyettesíthetik. Egészen pontosan két tanácsadót nevezhetnek ki, hogy az uralkodó nevében járjanak el, 

és segítsenek fenntartani az államot. A kinevezett tanácsadók felhatalmazást kapnának arra, hogy dokumentumokat írjanak alá, részt vegyenek a titkos tanács ülésein, és új nagyköveteket fogadjanak, de nem láthatják el a legfontosabb alkotmányos szerepeket, például a miniszterelnök kinevezését.

A királyi családtagok listája, akik tanácsadóként szóba jöhetnek: Kamilla királynő, Vilmos, Harry és András hercegek, Beatrix hercegnő, és 2022-ben a király kibővítette a listát a testvéreivel, Anna hercegnővel és Eduárd herceggel. Az előbbiek közül a legkevésbé valószínű, hogy Harry és András kapják a tanácsadói feladatkört, mivel ők jelenleg nem dolgoznak aktívan a királyi család tagjaként (ki önként, ki más okból). De a CNN cikke szerint jelenleg nem tervezik tanácsadók kinevezését.

Ha a király teljesen képtelenné válik alkotmányos kötelezettségeinek ellátására, és emiatt az állam már nem tud megfelelően működni, visszavonják a jogkörét, és egy régens veszi át a feladatait. 

Az 1937-es kormányzósági törvény értelmében a régens a következő trónra lépő örökös, jelen esetben Vilmos herceg lenne. De ahhoz, hogy ez megtörténjen, orvosi bizonyítékra van szükség, hogy az uralkodó „szellemi vagy testi fogyatékossága miatt pillanatnyilag képtelen a királyi feladatok ellátására”, vagy „valamilyen meghatározott okból nem áll rendelkezésre ezek ellátására”. Erről egy négytagú testületnek kell döntést hoznia (amelynek a királynő, az alsóház elnöke, Anglia főbírája és a kancelláriai törvényszék egyik bírája, az úgynevezett Master of the Rolls a tagja) az orvosi indoklást figyelembe véve. Illetve ők azok, akik arról is döntenek, hogy a király újra uralkodásra alkalmas állapotban van, és készen áll visszavenni a hivatalát. Ilyesmiről azonban egyelőre szó sincs, egy ilyen diagnózis azonban gyorsan beindítja a találgatásokat.

Kiemelt kép: Getty Images / Max Mumby / Indigo / Contributor

Tóth Flóra