Önkéntelen emlékezés vs. PTSD-s emlékbetörés

Az emlékbetörés leginkább a PTSD-vel (poszttraumás stresszel), traumákkal összekapcsolt fogalommá vált. Az ártalmatlan, de váratlanul érkező emlékeket ezért inkább „akaratlanul érkező életút emlékeknek” nevezik, (involuntary autobiographical memories). A traumák okozta fájdalmas emlékbetörés ugyanannak az agyi működésnek a diszfunkcionális változata

A váratlanul felbukkanó, pozitív, vagy semleges, esetleg negatív, de nem traumatizáló emlékek a normál agyműködés részei. Ha viszont egy traumatikus emlék újra és újra felbukkan látszólag oda nem kapcsolódó helyzetekben, intenzív fizikai és érzelmi tüneteket okozva – az viszont már egy poszttraumásstressz-reakció.

Mitől robban be a tudatba egy emlék?

A friss kutatás szerint sokféle oka lehet ennek: és gyakorta nem tudatosítható az összefüggés. Az illatokat, ízeket egyértelműen össze tudjuk kapcsolni egy-egy felbukkanó emlékkel, de az elemzés alapján bármilyen változással összefüggő tapasztalás (az időjárástól kezdve a rádióban hallott dalig) beindíthatja a folyamatot. Viszont a „statikus” dolgok (sokszor látott épületek, közlekedési táblák) nincsenek ilyen hatással az agyunkra. Vagyis valamiféle újdonság hatására ugranak be a régi emlékek: mindössze 2 másodpercnyi impulzus is elég hozzá.

Ez a megfigyelés különbözik az eddigiektől

Andrew Laughland egyetemi oktató sokat dolgozik home office-ban, vagyis az említett, 22 végignarrált utat több mint egy év alatt abszolválta. A munkát úgy kell elképzelni, hogy vezetés közben végig beszélt, és kimondta a gondolatokat, amik átsuhantak a fejében – a korábbi, hasonló vizsgálatok inkább írásban naplózott váratlan emlékeket gyűjtöttek, ezért lehetett belőlük sokkal kevesebb. (A felvételeket egy motorikus tevékenység – autóvezetés – közben készítette, de mivel a vizsgálat kezdetekor 54 éves volt, és 17 évesen szerzett jogosítványt, a vezetési rutin hozzásegítette ahhoz, hogy a környezetére és a gondolataira tudjon koncentrálni.) A folyamatos narrációból kiderült, hogy 

azok az emlékeknek, amikről korábban azt hitte, „spontán” bukkantak fel, valójában nem a semmiből érkeztek, hanem mindig volt valamilyen előzmény, ami kiváltotta őket.

Memórialáncok

De a kiváltó ok időnként nem valamilyen külső körülmény volt, hanem egy saját emlék: azaz az akaratlanul érkező életútemlék előhozott egy másikat. Laughland ingázásának elemzése alapján a felbukkanó emlékek 23 százaléka ilyen kapcsolódó emlék volt, vagyis egy másik, külső körülmény által előhozott emlékhez kapcsolódott. Ebből az is kiderül, hogy a 

memóriának ez a láncreakciója gyakrabban történik, mint azt az eddigi kutatások igazolták.

Ráadásul az önkéntelenül betörő emlékeket nem befolyásolja az idő múlása és a memória esetleges romlása: míg a tudatos emlékezés idővel romlik, ezek a random előbukkanó múltbeli pillanatok függetlenek ezektől a körülményektől. 

Ez a tanulmány, és újszerű megközelítési módszere (írásbeli naplózás helyett szóbeli narráció) rávilágít arra, hogy valójában nincs olyan, hogy csak úgy maguktól feltörnek az emlékeink. A környezetünkben valamivel korábban bekövetkezett történések hívják elő őket. Csak, ha nem monitorozzuk magunkat folyamatosan, akkor általában kimarad az ok-okozati összefüggés felismerése.  

Közlekedés és nyitott szemmel járás a kulcs

A legtöbben szívesen merengünk a múlton. Az emlékezésnek jót tesz, ha erős impulzusok érnek minket: ha nem a négy fal között töltjük a napot, ha nem ugyanazokat a zenéket hallgatjuk, akkor nagyobb az esély, hogy beugorjon egy-egy elfeledettnek hitt emlék. Ehhez persze az is kell, hogy időnként megengedjük magunknak a laza szemlélődést a világban, mert, ha erősen koncentrálunk valamire, mondjuk, a telefonunkat nyomkodjuk utazás közben, akkor az agyunk nem tudja összegyűjteni azokat a kis információmorzsákat, amelyek beindíthatnának egy mentális miniutazást. 

A cikk alapjául szolgáló kutatást ITT, további érdekességeket pedig ITT és ITT találtok a témában. 

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / ksuklein

Tóth Flóra