A szeretetnyelv kifejezést Gary Chapman amerikai író, párkapcsolati szakértő és házassági tanácsadó hozta be a köztudatba az 5 szeretetnyelv: A tartós szerelem titka című, 1992-ben megjelent könyvében. A mű hatalmas siker lett világszerte, 50 nyelvre lefordították, és több mint 20 millió példány kelt el belőle.

A könyvében Chapman öt különböző szeretetnyelvet különböztet meg, melyek a következők:

  1. Az elismerő szavak: azoknak, akik ebbe a típusba tartoznak, a dicséret, a kedves szavak a fontosak;
  2. A minőségi idő: akik ezt a szeretetnyelvet beszélik, azok az együtt töltött időt értékelik igazán;
  3. Az ajándékozás: az e típusba tartozók apró meglepetésekkel, tárgyakkal fejezik ki, hogy fontos számukra a másik;
  4. A szívességek: az ezt a szeretetnyelvet beszélők számára az az igazi odafigyelés, ha segítséget kapnak valamilyen feladatban, átvállalnak tőlük bizonyos terheket;
  5. A testi érintés: az ebbe a típusba tartozók öleléssel, gyakori érintéssel fejezik ki a szeretetüket.

Bár vonzó gondolat, hogy ilyen egyszerűen be lehessen határolni, hogyan tudjuk jól szeretni a másikat, és hogyan lehet jól szeretni minket, egy új kutatás szerint nincs sok tudományos alapja a szeretetnyelvek létezésének.

A Current Directions in Psychological Science nevű szaklapban megjelent tanulmányban kanadai kutatók, Emily A. Impett és munkatársai azt írják, hogy bár nincs sok empirikus kutatás a témában, a meglévő tudományos anyagok nem támasztják alá, hogy létezik szeretetnyelv.

A tudósok három pontban cáfolják az elméletet

1. Nincs egy specifikus módja a szeretet kifejezésének

Ellentétben Chapman téziseivel, nem igaz, hogy mindenkinél létezne egy specifikus, domináns módja annak, ahogyan szeretet képes adni és elfogadni. A kutatások ehelyett azt mutatják, hogy az emberek túlnyomó többsége ismeri mind az öt, Chapman által leírt szeretetnyelvet, azok mindegyikét a szeretet kifejezéseiként dekódolja, és el is tudja őket fogadni. Továbbá ezek közül nem preferálják jobban az egyiket vagy a másikat, így már az az alaptézis is meginog, hogy létezik személyre jellemző szeretetnyelv.

2. Több mint öt

A másik kijelentés, amit a vizsgálatok alapján cáfolnak a tudósok, hogy csupán ötféle módja lenne a szeretet kimutatásának. A meglévő tanulmányokból (is) kiderül, hogy számos más módja is lehetséges a szeretet kifejezésének: 

például ha az illető támogatja a partnere személyes fejlődését, elismeri és tiszteletben tartja az autonómiáját, valamint bevonja a szociális életébe.

Ez csak néhány példa, de mindegyik révén éreztethetjük a másikkal azt, hogy szeretjük, és ezek nem kevésbé fontos módszerek, mint a Chapman által leírt öt metódus.

3. Nem kell passzolni

Chapman a könyvében arra a következtetésre jut, hogy az azonos szeretetnyelvet beszélő párok kapcsolata tartósabb és harmonikusabb, mint azoké, akik különböző módot preferálnak a szeretetük kifejezésére. A kutatók ezt az állítást is megdöntötték: vizsgálatok alapján nincs jelentősége annak, hogy a párok hogyan fejezik ki egymás felé a szeretetüket – az egyetlen fontos következtetés, amit le lehet vonni, az az, hogy azok a párok, akik bármilyen módon, de rendszeresen kifejezik egymás felé a szeretetüket, elégedettebbek a párkapcsolatukkal. 

A szerelem valójában „kiegyensúlyozott étrend”

A tanulmányt jegyző kutatók szerint a szeretet kifejezéséről inkább úgy érdemes gondolkodnunk, mint a kiegyensúlyozott étrendről: vannak kulcsfontosságú összetevők, amelyek elengedhetetlenek a szervezet egészségéhez, és fontos a változatosság is. Bár bizonyosan vannak olyan kapcsolatok, amik rövidebb-hosszabb ideig egyik vagy másik „összetevő” nélkül is működnek (például a távkapcsolatokban az érintés hiánya),

azok a párok lesznek a leginkább elégedettek a kapcsolatukkal, akiknél Chapman összes pontja, illetve más, az író által nem említett módokon is kifejezik egymás iránt a szeretetüket.

A tanulmányra a most 86 éves Chapman is reagált: szerinte az, hogy a könyve óriási siker lett, és több millió példány kelt el belőle, önmagában bizonyítja azt, hogy elmélete igenis segíthet az embereknek abban, hogy tartós és boldog párkapcsolatban éljenek.

Források: IFL Science, A hivatkozott tanulmány

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images/ insta_photos

Dián Dóri