Mi a mentorálás?

Ha a vállalati kultúrában nem találkoztunk is még vele, könyvekből és filmekből tudhatjuk, kicsoda, micsoda egy mentor. A mentorálás egy segítői kapcsolat két munkatárs között: egyikük a tapasztaltabb, többnyire a ranglétrán magasabb pozícióban lévő ember (mentor), a másik a kevésbé tapasztalt, gyakran a pályája elején tartó, alacsonyabb pozíciójú ember, aki a kollégája segítségét kéri.

„A mentoringnak egyébként nagyon régi múltja van. Archaikusabb társadalmakban, ahol a »falu« nevelte a gyereket, a mentoring praktikusan megvalósult azáltal, hogy az ember kapcsolatokat alakított ki a közvetlen családtagjain kívül másokkal is. Olyan emberekkel is, akik más generációhoz tartoztak, akik más tapasztalatokkal rendelkeztek – mondja Szirmai Anna. – Ma sokaknak nincsenek efféle támaszaik: nincsenek szüleik, idősebb emberek, akik a segítségükre lehetnének, és ha vannak is, mindenki nagyon elfoglalt.

A mentoring azért hasznos, mert kapsz magad mellé egy tapasztaltabb, idősebb embert. Ez már önmagában érték”

– teszi hozzá.

Miben segíthet a mentorálás?

„Egy rutinosabb munkatárs támogatja a kevésbé tapasztalt kollégát a karrierépítésben, és ez többféle területre is kiterjedhet. Segít neki például abban, hogy megtalálja a helyét a cégben és lássa az előrelépés útját, kiigazodjon a vállalati szokások közt” – mondja Torda Bea.

 

A mentorált kérhet konkrét szakmai útmutatást, segítséget abban, hogy mit tegyen azért, hogy előléptessék, kérhet tanácsot abban, hogyan lehet hatékonyabb. De az is beleférhet kettejük viszonyába, hogy személyesebb témákkal, dilemmákkal keresi fel a mentorát, ha támogatásra van szüksége és beszélgetni szeretne.

Egy mentoringviszony kereteit általában nem határozza meg a munkahely, a cég csupán a lehetőségét teremti meg annak, hogy két kolléga között létre jöhessen egy ilyen kapcsolat, de hogy milyen gyakran találkoznak, beszélgetnek, az a feleken múlik. „Ha kialakul egy erős, bizalmi kapcsolat, akkor gyakorlatilag bármit meg tud beszélni a mentorált a mentorával” – mondja Torda Bea.

„A mentoring az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy a munkavállalók eligazodjanak egy nagy és komplex szervezet működésében”

– teszi hozzá Székács Ádám.

Kik lehetnek mentoráltak?

Sokak számára egyértelmű lehet, hogy a mentoringprogramok elsősorban a pályakezdőknek nyújthatnak jó lehetőséget arra, hogy egy tapasztaltabb szakembertől tanuljanak. Ez igaz is – ám rajtuk kívül még sok más élet- és karrierhelyzetben lévő munkatársnak lehet szerencsés, ha van egy mentora. Torda Bea azt meséli, gyakori náluk, hogy a szülési szabadságról visszatérő nők kérnek mentort, hogy segítsen nekik visszarázódni a munkába, hogy könnyebben fel tudják venni a fonalat. De a tapasztaltabb kollégák is gyakran vesznek részt a mentorprogramban, és az is előfordul, hogy valaki egyszerre mentor és mentorált.

Ilyen Székács Ádám is, aki tizenhét éve dolgozik a Morgan Stanley-nél, és kezdőként neki is nagyon sokat adott a mentorprogram. „Amikor elkezdtem itt dolgozni, óriási segítség volt, hogy volt egy ember, akivel ki tudtam alakítani egy bizalmi kapcsolatot. Ő volt az, aki nagyon sok esetben a helyes irányba terelt, vagy olyan szempontokat mutatott nekem, ami segítette az előrelépésemet, hogy sikeres legyek” – meséli.

Ma már ő vezeti a budapesti iroda technológiai részlegét, de vezetőként is van mentora.

Bármilyen pozícióban ül az ember, mindig vannak kihívások, új helyzetek, ilyenkor pedig jól jön az iránymutatás.

Mivel a Morgan Stanley egy hatalmas, globális cég, ezért lehetőség van arra, hogy a helyi vezetők segítséget kapjanak az anyacég vezetőitől, tehát egymást tudják segíteni magasabb szinteken is a mentorprogram keretében” – mondja Székács Ádám, akinek több mentor is segít azokban a kérdésekben és problémákban, amikkel vezetőként meg kell küzdenie

Milyen a jó mentor?

A mentoring egyik legfontosabb jellemzője, hogy önkéntes alapon működik: a mentoráltak és mentorok önként jelentkeznek a programba, utóbbiak semmilyen anyagi juttatást nem kapnak érte. Ez azért is fontos, mert akkor lesz valaki jó mentor, ha megfogalmazódik benne a vágy mások segítésére, nem pedig egy külső motivációs erő mozdítja őt ebbe az irányba.

„A mentoringkapcsolatban nem csak a mentorált kérdésein és problémáin van a fókusz. A mentoringban nagyon fontos a mentor személye, hogy ő mit tanult az eddigi élete és karrierje során, a tapasztalatai, az információi a rendszerről. De borzasztó fontos a személyisége is” – mondja Szirmai Anna.

A mentoring a közös útkeresésről is szól. A mentorált segítséget kap, hogy ő maga rátaláljon a saját megoldásaira. „Szerintem az a jó mentor, aki tisztában van azzal, hogy az ő feladata hozzásegíteni a mentoráltját ahhoz, hogy meg tudja oldani a gondjait. Tanácsot persze adhat, megoszthatja a tapasztalatait, de nem biztos, hogy a mentoráltnak ugyanaz lesz a megoldása egy problémára, mint ami a mentornak volt korábban” – mondja Torda Bea.

A mentoring nagyon fontos feltétele, hogy ne a közvetlen főnöke, vagy a szomszéd asztalnál ülő menedzser legyen valakinek a mentora, tehát nem szabad, hogy a két ember függjön egymástól. Ha közvetlen munkakapcsolatban vannak, az rontja a mentor-mentorált viszonyt. Hiszen egy ilyen kapcsolatban előjönnek a mentorált félelmei, konfliktusai, hibái, és ha például a mentorált előmenetele függ a mentorától, akkor nem lesz vele kellően őszinte, nem beszélhetnek meg mindent, pedig pont ez lenne a lényege egy ilyen viszonynak.

„Ahhoz, hogy jól működhessen egy ilyen kapcsolat, érdemes lefektetni az elején a kereteket, hogy biztonságban legyen mindenki benne. Nagyon fontos lenne, hogy már az elején nyíltan megbeszéljék a felek, ki mit vár ettől a kapcsolattól, az egyik félnek milyen igényei vannak, mit tud nyújtani a másik, és ezeket közös nevezőre hozzák”

– mondja Szirmai Anna.

Miért jó mentornak lenni?

Evidens, hogy miért jó valakinek, ha van egy tapasztaltabb ember, akihez bármilyen problémájával fordulhat és segítséget kérhet. De miért jó mentornak lenni? Kérdésemre Székács Ádám így válaszol: „Hatalmas segítséget kaptam a mentoraimtól, és ezt a segítséget szeretném visszaadni a kollégáimnak. Emellett vezetőként fontosnak tartom, hogy azt a tudást, amit megszereztem, tovább tudjam adni a munkatársaimnak, illetve van egy olyan aspektusa is, hogy a mentorkodás fejleszt engem is. A legnagyobb része ugyanis az aktív odafigyelés a másik emberre – az ehhez szükséges készségeim fejlődnek tehát, valamint visszajelzéseket kapok a mentoráltjaimtól, hogy merre halad az irodánk.”

Torda Bea a bizalmat és a folyamatos tanulást emeli ki: „Én is tanulok abból, hogy mentor vagyok. Hiszen nincsen egy jó megoldás mindenre, és a mentoráltakkal való beszélgetések során sok új látásmóddal találkozom. Olyan emberekkel, akiknek a munkájára egyébként nem látok rá, ezáltal pedig szélesedik a perspektívám.

Valamint nagyon sokat ad a felém irányuló bizalom, amit a mentoráltjaimtól kapok, illetve jó érzés, hogy tudok segíteni valakinek.”

Meddig tart egy mentor-mentorált viszony, és mi fér bele?

Általában ezeket a programokat bizonyos időszakokra hirdetik meg: néhány hónap, esetleg fél vagy egy évre. Azonban Torda Bea és Székács Ádám arról számolnak be, hogy mentor-mentorált kapcsolat valójában addig tart, amíg mindkét fél jól érzi magát benne, és gyakran át is alakulnak a barátsággá, vagy szorosabb munkahelyi kapcsolattá.

Szirmai Anna szerint is a felek megegyezésén múlik, mikor van vége egy ilyen viszonynak. Nagyon fontosnak tartja, hogy az elejétől kezdve nyíltan beszéljenek arról, hogy ki mit vár és ki mit tud nyújtani a másiknak. „A mentor is meghúzhatja például a saját határait, mondhatja azt a mentoráltjának, hogy egy problémájával nem tud mit kezdeni, nem tud segíteni neki” – mondja a szervezetfejlesztő. Nagyon fontos az egymás iránti tisztelet.

„Természetes, hogy van a mentor és mentoráltja között különbség, hiszen azért is alakul ki kettejük viszonya, mert az egyik tapasztaltabb, mint a másik. De akkor működik jól egy ilyen kapcsolat, ha partneri a viszony”

– hangsúlyozza Szirmai Anna.

Összességében tehát egy mentorprogram mindenkinek jó. A vállalatnak azért, mert segíti a munkavállalóit, ráadásul növeli a kollégákban a cég iránti lojalitást. A mentorált segítséget kap, hogy sikeresebb legyen a munkájában, a mentor pedig szintén tanul a mentoráltjaitól, valamint szociális készségei és az önismerete is fejlődik – nyerő tehát a helyzet mindenkinek.

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / Tom Werner

Dián Dóri