Omlós húsvéti finomságok egy tésztából – Mákos linzer citromszósszal és csokis rudak

Közeleg a húsvét, de még nincs ötleted, milyen süteménnyel készülj? Nem akarsz stresszelni, kapkodni a sütéssel? Ez egy olyan alaprecept, amit többféleképpen variálhatunk, és napokkal – sőt hetekkel – előre is elkészíthetünk, megkönnyítve ezzel a húsvéti készülődést. Creatorunk, Nagy Fruzsi cukrász írása – recepttel.
–
Karácsonykor bevált szokás, hogy hetekkel előre elkészítjük a karácsonyi kekszeket, amiket vagy ajándékba adunk, vagy azzal kínáljuk a vendégeket. Nálam húsvétkor is megvan ez a hagyomány. Szeretek időben felkészülni az ünnepekre – pláne, ha sok sütis ötlet kavarog a fejemben, és már látom, hogy nem tudok mindent egyszerre elkészíteni. A mákos linzer pont jó példa erre.
Kétféle aprósüteményt készítek belőle, amelyek nagyon ízletesek, vendégek fogadására ideálisak, és akár hetekkel húsvét előtt is megsüthetők.
Az egyik verziónál tojás alakú kiszúrót használtam, és lemon curd-öt, azaz citromkrémet töltöttem a két linzerlap közé. A tészta maradékából gyorsan rudacskákat formáztam, és miután kisültek és kihűltek, csokoládéba mártottam őket – néhányat a gyerekek kedvéért szórócukorral is díszítettem. Csodás kis húsvéti vendégváró falatkák lettek belőlük.
@wmn.hu Közeleg a húsvét, de még nincs ötleted, milyen süteménnyel készülj? 🐰 WMN Creatorunk @cukrasztitkok egy olyan alaprecepttel készült, amit többféleképpen variálhatunk, és napokkal – sőt hetekkel – előre is elkészíthetünk, megkönnyítve ezzel a húsvéti készülődést. 🐣 Hozzávalók – morzsás rész: 75 g porcukor 150 g vaj (lehet margarin is) 25 g darált mák 225 g liszt (BL55 vagy süteményliszt, de lehet BL80 is) 1 db tojássárgája Fél citrom reszelt héja (használhatunk zacskós verziót is) Töltelék: bolti lemon curd, de használhatunk lekvárt, csokikrémet vagy Nutellát is. 🍫 Januártól Fruzsit a WMN Creator Programunkban támogatjuk mint kreatív, izgalmas és független tartalomelőállítót. Így a jövőben többször találkozhattok majd a WMN-en vele! 👩🍳 #wmn #wmnmagazin #wmncreator #recept #linzer ♬ eredeti hang – WMN Magazin - WMN Magazin
Mákos linzer alaprecept
Hozzávalók – morzsás rész:
-
75 g porcukor
-
150 g vaj (lehet margarin is)
-
25 g darált mák
-
225 g liszt (BL55 vagy süteményliszt, de lehet BL80 is)
-
1 db tojássárgája
-
Fél citrom reszelt héja (használhatunk zacskós verziót is)
Töltelék: bolti lemon curd, de használhatunk lekvárt, csokikrémet vagy Nutellát is.
A rudak mártásához: tejcsokoládé és szórócukor.
(Ez a recept nálam kb. 10 db megtöltött mákos-citromos tojás alakú linzerhez és 20 db csokiba mártott mákos linzerrudacskához volt elegendő.)
Elkészítés:
-
A tojás kivételével a hozzávalókat egy tálba tesszük, és gyors mozdulatokkal géppel jól összedolgozzuk. Fontos, hogy a vaj (vagy margarin) hideg legyen.
-
A tojássárgáját csak ezután adjuk hozzá, és a géppel addig keverjük, amíg szép, egynemű tésztát kapunk.
-
Ha összeállt a tészta, formázzuk téglalap alakúra, és becsomagolva tegyük a hűtőbe pihenni legalább fél órára. Ha nem akarjuk rögtön felhasználni, másnap is kisüthetjük.
Tipp:
Ha nincs robotgépünk, morzsoljuk el a hideg zsiradékot a liszttel, majd adjuk hozzá a porcukrot, a darált mákot és a tojássárgáját. Ügyeljünk arra, hogy ne gyúrjuk túl sokáig. Ha meleg a kezünk, érdemes pár percre hűtőbe tenni a tésztát, hogy a zsiradék ne olvadjon el – így elkerülhetjük, hogy a tészta szétesen.
-
Pihentetés után érdemes gyors mozdulatokkal kicsit átgyúrni, hogy ne legyen túl merev, mert akkor nehezen kezelhető.
-
A tésztát két sütőpapír között nyújtom ki – így nem kell lisztezni, és kevesebbet kell takarítani. Fontos, hogy ne nyomjuk túl erősen a tésztát, mert könnyen szétrepedhet.
-
A kb. 0,5 cm vastagságúra kinyújtott tésztából tetszőleges formákat szúrjunk ki. Én 20 db tojás alakú linzert készítettem, ebből lett 10 db töltött sütemény. Mindegy, milyen kiszúrót használunk, de érdemes minden egyes használat előtt belisztezni, hogy a tészta ne tapadjon a formához.
-
Előmelegített, 180 °C-os sütőben 7–9 perc alatt süssük aranybarnára. Ha nem elég meleg a sütőnk, a tésztában lévő zsiradék miatt a sütemény szétfolyhat. Ha mindent jól csináltunk, az omlós tészta sütés közben csak minimálisan nő meg. Fontos: ha a sütemények széle enyhén barnulni kezd, már jó – nálam ez általában 7–9 perc elteltével történik, de ez függ a forma méretétől is.
-
A kihűlt kekszek egyik felét bolti citromkrémmel töltöttem meg, majd a lyukas felüket ráhelyezve összetapasztottam őket.
A megmaradt tésztából rudacskákat gyúrtam, egyforma darabokra vágtam, majd 180 °C-on 7–9 perc alatt készre sütöttem. Miután kihűltek, az egyik végüket tejcsokoládéba mártottam, amit még száradás előtt szórócukorral díszítettem.
Mert nincs két egyforma sütő. Lehet elektromos, gázos, légkeveréses vagy gőzfunkciós – mindenki más típusút használ. Ami nálam 8 perc, az másnál lehet 7 vagy 9 is. Ezért írok tól–ig tartományt, így mindenki maga döntheti el, mikor kész a sütemény.
De nemcsak a sütőtől függ a sütési idő, hanem a sütemény méretétől, a zsiradék és folyadék arányától is. Ne vegyük készpénznek a receptben megadott pontos időt – inkább figyeljük a sütemény színét, illatát és állagát, ezek többet elárulnak, mint egy szám a recept végén.
Képek: Nagy Fruzsi