A pontosság talán az egyik legtöbbet emlegetett készség, aminek elsajátítására viszonylag kevés figyelmet fordítunk. Gyerekként persze bízhattunk abban, hogy idejében felébresztenek, hogy ne késsünk el a suliból, hogy szólnak, ha vége a játékidőnek, vagy közeledik a vacsoraidő. Ahogy azonban felnövünk, fejlesztenünk kell az időérzékünket, hiszen nagy valószínűséggel senki sem fogja megmondani, mikor váltsunk át egyik feladatról a másikra a munkahelyünkön. Fokozatosan fejlesztjük az időérzékünket, és egy idő után eljutunk oda, hogy az óra vagy emlékeztető nélkül is működik.

Előfordulhat azonban, hogy rendszeresen elkésünk a megbeszélésekről, vagy nincs elég időnk a szükséges feladatok elvégzésére. De ez azt jelenti vajon, hogy nincs időérzékünk?

Mi is az az idővakság?

Elengedhetetlen annak hangsúlyozása, hogy az idővakság definíció szerint nem egészségi probléma. Az idővakság kifejezést először dr. Ari Tuckman, egy pennsylvaniai pszichológiai szakértő használta.

Szerinte a felnőttekben fokozatosan alakul ki a tudatosság az idő múlásának nyomon követésére, ugyanakkor azt is megfigyelte, hogy egyesek ösztönösebben követik nyomon az időt és annak múlását, míg mások számára ez jelentős nehézséget jelent.

Azok, akik tisztában vannak az idő követésével, könnyen megérthetik és nyomon követhetik, hogy mennyi ideig végeznek egy adott feladatot, vagy mennyi időt töltenek tétlenül a szabadidejükben. Ezek az emberek többnyire azt is meg tudják határozni, hogy mennyi idő és erőfeszítés szükséges egy feladat elvégzéséhez, mielőtt a következőre lépnének.

Vannak azonban, akik nagyon nehezen ismerik fel az idő múlását, nem érzékelik, hogy mennyi időt töltenek egy adott tevékenységgel, vagy épp semmittevéssel, bizonyos esetekben pedig nehezen tudják megállapítani, mennyi ideig voltak egy helyen, vagy mennyi idő telt el azóta, hogy utoljára ettek.

Az idő múlásának ezt a gyenge érzékelését Ari Tuckman idővakságnak nevezte.

Továbbá elmélete szerint az idővaksággal kapcsolatos mentális állapot jelentős hatással lehet az egyén életére, negatívan befolyásolhatja napi rutinjait és hosszú távú életcéljait. Ezenkívül megállapította, hogy az ADHD-s emberek hajlamosabbak az idővakságra.

Mi okozhat torzulást az időérzékünkben?

Számos tényező vezethet idővaksághoz. Idetartoznak mind a belső, mind a külső tényezők, amelyek hozzájárulnak a normál időérzékelés megzavarásához, és bár keveset tudunk arról, hogy pontosan mi vezet idővaksághoz, a témával foglalkozó legtöbb szakértő abban egyetért, hogy vannak okok, amik nagymértékben hozzájárulhatnak az állapot kialakulásához.

Ilyen például az alváshiány

Az alvás nem luxus – vagy legalábbis nem kellene annak lennie. Ehelyett döntő fontosságú folyamat, amely jelentős hatással van az agyra: javítja a memóriát, a kognitív funkciókat és az általános ítélőképességet. Ennek eredményeként a megfelelő alvás elengedhetetlen előfeltétele a koncentráció, a figyelem és az észlelés javításának.

Számos tanulmány és kiterjedt kutatás megállapította már, hogy azok az emberek, akik alvásproblémákkal, például álmatlansággal, alvási apnoéval és alvásmegvonással küzdenek, számos kognitív nehézséggel néznek szembe.

Ezek közé tartozik a memóriahiány, a nem megfelelő időérzékelés, valamint a kognitív képességek hosszú távú csökkenése, az észlelés és az agyi feldolgozás hanyatlása.

De problémát okozhat a szorongás és a depresszió is

A szorongás szorosan összefügg a kognitív és észlelési képességek megfelelő működésével. Ez azt jelenti, hogy az idővakság kialakulásában a szorongás főszerepet játszhat, mivel negatívan befolyásolja az érzékszervi-percepciós folyamatokat, ennek a feldolgozási képességnek a meghibásodása befolyásolhatja a környezeti ingerek értelmezésének képességét, ami számos problémához vezethet, beleértve az idővakságot is. Ezenkívül a kutatások azt sugallják, hogy a kóros szorongás memóriazavarokhoz vezethet, ami súlyosbítja az idővakság hatásait.

A depresszió kezdetben nem tartozott azon tényezők közé, amelyekről a szakemberek úgy gondolták, hogy hozzájárulnak az idővakság kialakulásához és a kognitív képességek fokozatos elvesztéséhez.

A frissebb kutatások azonban bebizonyították, hogy szoros kapcsolat van az akut és krónikus depresszió, valamint a különféle maradványtünetek között: ezek közé tartozik a memória romlása, a kognitív képességek elvesztése, de az időérzékelési képességek csökkenése is.

A depresszió és az idővakság közötti elsődleges kapcsolat a pszeudodemencia néven ismert hatás. Bár a pszeudodemencia hasonló a klinikai demenciához, az előbbit nem idegi károsodás okozza, hanem a depresszió, illetve szorongás és stressz váltja ki.

Az agy kémiája és működése is hatással van arra, hogy miként érzékeljük az idő múlását

A külső tényezőkhöz hasonlóan a belső tényezők is hozzájárulhatnak az idővakság kialakulásához és előrehaladásához. Kutatások szerint, amikor boldogok vagyunk vagy élvezünk bizonyos pillanatokat és tevékenységeket, neuronok olyan vegyi anyagokat termelnek, amelyek lelassítják az agy belső óráját.

Ennek a hatásnak tulajdonítható, hogy úgy érezzük, gyorsabban telik az idő, amikor valami szórakoztató dologgal töltjük.

Ezért fordulhat elő, hogy ha találkozol a barátaiddal, észre sem veszed, hogy mennyi idő telt el, legfeljebb abból, hogy máris besötétedett, vagy amikor valaki rámutat. Ennek is az az oka, hogy a dopamin erős hatással van az idő érzékelésére. Minél jobban érzed magad, annál kevésbé érzékeled az idő múlását.

A szerhasználat is befolyásolja az időérzékünket

Tanulmányok kimutatták, hogy a rendszeres kábítószer-fogyasztás jelentősen hozzájárulhat különféle kognitív hiányosságokhoz. Ennek következményeként a függő emberek számos problémától szenvedhetnek, beleértve az idővakságot, a mentális képességek romlását, az alvási problémákat és a krónikus fizikai betegségeket. 

Súlyos következményei lehetnek

Azon túl, hogy elkésünk egy baráti találkozóról vagy elmulasztjuk a kedvenc műsorunkat, az idővakságnak súlyosabb következményei is lehetnek. A Egyesült Királyság tűzoltósága szerint a tűzesetek 42 százalékát az okozza, hogy az emberek elfelejtik idejében kikapcsolni a főzőkészülékeket, míg a klinikai kutatások szerint a túlalvás depresszióhoz, gyulladásokhoz és termékenységi problémákhoz vezethet, nem is beszélve a munkahelyi konfliktusokról, amiket a pontosság hiánya okoz.

„Ha valaki idővakságban érintett, egy idő után nagy eséllyel tartják majd megbízhatatlannak a határidők elmulasztása vagy találkozókról való késés miatt – mondja Yasuhiro Kotera pszichoterapeuta.

– Szakmai kontextusban ezek a dolgok odáig vezethetnek, hogy a munkavállaló teljesítményét alacsonyabbra értékelik, ami önbizalomvesztéshez, súlyosabb esetekben pedig akár munkanélküliséghez is vezethet.”

Éppen ezért nem érdemes beletörődni a problémába, egy kis odafigyeléssel és tudatossággal ugyanis sokat javíthatunk az állapoton, ehhez pedig sokszor nem kell több, mint a naptáremlékeztetők rendszeres használata, a tennivalóink listába szedése, szükség esetén pedig a nagyobb feladatok több, apró részre bontása.

A szakemberek ugyanis egyetértenek abban, hogy fontos, hogy az állapotot viselkedési szinten ismerjük fel, nem pedig identitás szintjén: az idő és a viselkedésünk kapcsolatáról van szó, nem pedig arról, hogy milyen emberek vagyunk.

Forrás: ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / SvetaZi

Mózes Zsófi