Nem meglepő, de nem is jó hírek

Az 55 éves Céline Dion fél éve jelentette be, hogy az úgynevezett stiff-person-szindróma miatt kénytelen elhalasztani a turnéját, majd májusban újabb bejelentés következett: az egészségi állapota miatt egyelőre a halasztott turnéra sem kerülhet sor. A rajongók együttérzésüket fejezték ki, és sokan írták, hogy várnak rá, foglalkozzon az egészségével, amennyit csak kell. 

A nővére beszámolója szerint egyelőre bizonytalan, hogy mikor térhet vissza a színpadra, ugyanis nem találtak még olyan gyógyszert, amely enyhíti a görcseit, hiába működnek együtt a területre specializálódott kutatókkal.

Mi is az a stiff-person-, vagyis merevember-szindróma?

Ez a nagyon ritka, egymillió ember közül egyet érintő neurológiai rendellenesség általában hát- és gyomortájéki fájdalommal és görcsökkel kezdődik. Egyelőre gyógyíthatatlan, de vannak olyan kezelések, amelyek lassítják az amúgy egyre több izmot érintő görcsök terjedését – és Céline korábban azt nyilatkozta, hogy mindent megtesz a tünetek minimalizálása érdekében. Az énekesnő régóta bajlódott egészségi gondokkal, mire kiderült, hogy ez a ritka betegség okozza őket. Néhány hónapja így nyilatkozott: 

„Sajnos ezek a görcsök a mindennapi életem minden területére hatással vannak, néha nehézségeket okoznak járás közben, és nem engedik, hogy a hangszálaimmal úgy énekeljek, ahogy megszoktam.”

A betegséget „emberiszobor-betegségnek” is nevezik, és attól függően, hogy melyik típusában érintett a beteg, vezethet járásképtelenséghez vagy „csak” folyamatos görnyedt tartáshoz. Egyelőre nem tudják, mi okozza ezt az állapotot, de a szakértők úgy vélik, autoimmun eredetű a probléma, és a szervezet a saját idegsejtjeit támadja. Érdekesség, hogy a betegség eredeti neve „stiff-man-”, vagyis merevférfi-szindróma volt, de miután kiderült, hogy kétszer annyi nő érintett benne, mint férfi, módosították az elnevezést stiff-person-szindrómára. Az érintettek 40 százaléka 1-es típusú cukorbeteg, ami szintén autoimmun reakció, ez is alátámasztja az elméletet, hogy a betegséget a saját védekezőrendszerük nem megfelelő működése okozza.

A tünetek között az izomgörcsök mellett fokozott zajérzékenység is szerepel, és az érintés és az érzelmi stressz is kiválthat görcsöket. Több izom lehet érintett, a has- és hátizmok mellett a combizmok és a nyaki izmok is, de akár az arcra is kiterjedhet. 

Egyelőre nincs gyógymód a betegségre, az orvosok csak a tüneteket tudják enyhíteni, de ez a betegek többségénél javulást hoz. A hidroterápia is segít az izmok ellazításában.

Egyelőre nincs meg a megfelelő gyógyszer, de nem adták fel a reményt

Céline szintén énekesnő nővére, Claudette azt is elmondta, szerinte mi most a legfontosabb a remény mellett: 

„Őszintén úgy gondolom, hogy leginkább pihenésre van szüksége. Mindig mindent túlszárnyal a színpadon, és mindig igyekszik a legjobb lenni.” 

Claudette azt is elmondta, hogy Céline ebben a helyzetben is teljes erőbedobással küzd a gyógyulásért. A család is bízik benne, hogy megtalálják azt a rehabilitációs módszert, amely lehetővé teszi, hogy újra színpadra álljon, mert ez nagyon fontos számára (is), ahogy decemberben is elmondta: „Csak énekelni tudok, egész életemben ezt csináltam, és ezt szeretem a legjobban csinálni.” 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Céline Dion (@celinedion) által megosztott bejegyzés

A videóban könnyek között mondta, hogy a csodálatos gyerekei reményt adnak neki, és szakemberek is segítik a javulását, sportorvosával mindennap dolgozik azon, hogy erősebb legyen.

Céline utóbbi évei nagyon megterhelők voltak

A háromgyerekes szupersztár 2016 elején egymás után veszítette el a férjét és egyik testvérét. René Angelil 1981-ben fedezte fel az akkor még gyerek Céline-t, és onnantól ő egyengette az énekesnő útját a világhírnév felé. 1994-ben házasodtak össze. A férfinál 1999-ben diagnosztizáltak először gégerákot, ám ekkor sikeresen meggyógyult. Első gyerekük, René-Charles 2001-ben, ikreik, Eddy és Nelson pedig 2010-ben születtek. A gégerák kiújult Renénél, és végül 2016 januárjában elhunyt – majd két nappal később az énekesnő egyik bátyja is meghalt, ugyanezen betegség miatt.

Bár Céline többször visszavonult pályája során (többek között akkor, amikor a férjénél először diagnosztizáltak rákot, és a második betegség idején is), férje halála után újra folytatta a munkát, dalai jelentek meg, és világ körüli turnéra indult, amit végül a Covid szakított félbe. Bár nem tudhatjuk pontosan, mire célzott, a betegsége kapcsán ezt is nyilatkozta: „Egy ponton a szíved és a tested megpróbál mondani neked valamit. Fontos meghallgatni.”

Reméljük, sikerrel jár a kezelés, és a szupersztár visszatérhet a színpadra, ahová vágyik, és ahová nagyon sokan várják vissza.

Céline Dion betegséggel való küzdelméről ITT és ITT, családjáról ITT és ITT, magáról a stiff-person-szindrómáról pedig ITT és ITT olvashattok többet.

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / Victor VIRGILE / Gamma-Rapho

Tóth Flóra