Édesapja alkoholproblémái miatt Sanna Marin szülei korán elváltak, édesanyja ez után először egyedül, majd szivárványcsaládban nevelte azonos nemű élettársával.

Marin fiatalon, húszévesen kezdett politizálni, elmondása szerint azért, mert nyomasztotta a klímahelyzet, és azt látta, az idősebb nemzedék nincs tisztában azzal, mekkora problémával állunk szemben.

Huszonhét évesen a tamperei képviselői tanács elnöke lett, majd 2015-ben parlamenti képviselő lett a Finn Szociáldemokrata Párt színeiben. 2019-ben egy rövid ideig közlekedésügyi miniszter volt, majd az év végén választották meg miniszterelnöknek, miután elődje távozni kényszerült a pozícióból. 

Nehezített pálya

Az, hogy Sanna Marinnak fontos az esélyegyenlőség és a sokszínűség, nem meglepő módon visszaköszönt politikai tevékenységében is. Ötpárti koalícióban kormányzott, amelynek vezetői mind nők voltak, és azt is lényegesnek tartotta, hogy a döntéshozók között helyet kapjon minden nem és generáció képviselője, mert azt vallja, így lehet a legjobb törvényeket hozni.

Amikor hivatalba lépett, egészen biztosan nem számított arra, hogy mi vár rá a következő négy évben: először a Covid okozta nehézségekkel kellett megküzdenie – és a védekezésre irányuló lépései sikeresnek bizonyultak –, majd az orosz–ukrán háború kirobbanásával járó feszült nemzetközi helyzettel is meg kellett birkóznia.

Finnország a hidegháború óta semleges pozícióban volt ugyan, ám a háború a finn közvéleményt egyhangúlag arra sarkallta, hogy adják fel semlegességüket, és csatlakozzanak a NATO-hoz. Ez azért is kardinális kérdés az ország életében, mert több mint 1300 kilométer hosszú közös határa van az agresszor Oroszországgal. És bár a magyar parlament hosszas huzavona után épp a napokban szavazta meg a finnek csatlakozását, amibe végül Törökország is belemegy, már nem Marin lesz az, aki hivatalosan is beviszi a NATO-ba Finnországot.

Az április 2-i választáson nagyon szoros küzdelemben pártja végül alulmaradt (19,9 százalék) a konzervatív Nemzeti Koalícióval (20,7 százalék) szemben, és csak harmadik helyet ért el a populista Finnek Pártja (20,1 százalék) után.

A vereségének oka, hogy nemzetközileg ugyan nagyon népszerű politikus, ám Finnországban jelentősen csökkent a támogatottsága az egyre növekvő államadósság, az infláció és a gazdasági helyzet miatt.

A fiatal nő

Finnországban nem szokatlan ugyan, hogy nő álljon az ország élén – Marin előtt már két női kormányfő is hivatalban volt –, a világ figyelmét azonnal felhívta magára azzal, hogy a maga harmincnégy évével a legfiatalabb hivatalban lévő miniszterelnök lett. Ez kétségkívül hozzájárult globális népszerűségéhez, de pont emiatt került gyakran támadások középpontjába is. Rengeteget cikkeztek a külsejéről, az újságok hasábjain téma volt a feneke és a melle is, de amellett sem mentek el szó nélkül, hogy rövidnadrágban fesztiválozott.

Napokig volt beszédtéma az a videó is, amelyen a finn miniszterelnök barátaival énekel és táncol – ezt természetesen politikai ellenfelei megpróbálták kihasználni, és drogtesztet követeltek a kormányfőtől. Marin a kérésnek eleget tett, az eredmény pedig negatív lett.

De botrány lett egy magazinfotóból is, amin egy kivágott fekete blézert viselt, készültek lesifotók a fenekéről is, miközben a gyerekével sétált.

Sanna Marin mindeközben következetesen képviselte azt az álláspontját, amely szerint nem tűrhetjük, hogy a női politikusok átszexualizált gyűlöletbeszéd célpontjai legyenek, és higgadtan kezelte ezeket a támadásokat.

Ezzel együtt az imázsának fontos része volt azt is, hogy fiatal anya, a honlapján a bemutatkozását is azzal kezdi, hogy ő Finnország 37 éves miniszterelnöke és egy négyéves kislány édesanyja.

A választási vereség azonban nem jelenti azt, hogy a pártja automatikusan ellenzékbe kerül. Mivel nagyon szoros eredmény született, a továbbiakban is koalíciós kormányzás lesz Finnországban, és még az is lehet, hogy a Nemzeti Koalíció a Szociáldemokratákkal fog össze. És bár nem ő lesz a következő miniszterelnök, ez nem jelenti a politikai pályafutása végét, Marin a választás estéjén sem volt letört:

„Ez egy jó nap, mert jól teljesítettünk a választáson, gratulálok a győzteseknek. A demokrácia szólt, a finn emberek leadták szavazataikat. A demokrácia ünnepe mindig egy csodálatos dolog” – mondta Marin az eredményvárón.

Forrás: ITT, ITT, ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / Nicolas Economou / NurPhoto 

Dián Dóri