1.
1975-ben született Oxfordban, kemény balos családban. Apja matematikus, anyja ápolónő volt, maga úgy jellemezte őket, hogy kissé balra álltak a Munkáspárttól. Teljes neve Mary Elizabeth Truss, amiből a Maryt valamiért nagyon utálja. Addig a rövid ideig, amíg nem lett profi főállású politikus, a Shellnél és egy telekommunikációs cégnél dolgozott.

2.
Eredetileg liberális demokrata volt, az egyetemen mindenféle lib-dem szervezeteket vezetett, és a Liberális Demokrata Pártba is belépett, kampányolt a könnyű drogok legalizálásáért; sőt a monarchia megszüntetéséért is. A Konzervatív Pártba csak 1996-ban lépett be. Attól fogva már nem kampányolt egyik említett ügyben sem.

3.
David Cameron miniszterelnöksége óta összesen hat kormánytisztséget töltött be: volt nemzetközi kereskedelmi, kincstári, környezetvédelmi-vidékfejlesztési és igazságügyi államtitkár, valamint egészségügyi és legutóbb külügyminiszter. Ő volt „ezer év alatt” az első női lordkancellár.

4.
A brexitnépszavazáson a maradás, tehát a Remain oldalán állt, elszántan kampányolt Nagy-Britannia EU-ban maradása mellett – ellentétben tehát a két szintén konzervatív párti elődjével, Theresa May és Boris Johnson párt- és miniszterelnökökkel. Mégis bekerült mindegyikük kormányába, és ott gyorsan brexitpártivá is vált. Mostanra egyenesen a keményvonalas brexiterek között tartják számon. Ma már a távozásra szavazna, állítja – nyilván a „zökkenőmentesen” levezényelt kiválási folyamat és a brexit átütő sikere győzte meg…

Boris Johnson miniszterelnök és Liz Truss külügyminiszter megérkezik a brüsszeli NATO-csúcsra – Fotó: Henry Nicholls – Pool / Getty Images

5.
Egyik oxfordi tanára – tutora – így jellemezte: meglehetősen csekély a száma azoknak a mély elvi elkötelezettségeknek, amelyektől nem távolodik el. A jövőre nézve sem vár tőle következetességet a professzor: azt fogja keresni, amitől nagyobb politikai sikert remélhet – jósolja Marc Stears. Nevezhetjük ezt opportunizmusnak vagy pragmatizmusnak, attól függően, hogy barátai vagy ellenfelei vagyunk – teszi hozzá bölcsen. 

6.
A Konzervatív Párt elnökségéért folyó harcban hívei és támogatói Margaret Thatcherhez hasonlították, ami a stábja munkáját dicséri, amelynek tagjai tudatosan sugallják és erősítik ezt a képet, még az öltözködésével is igyekeznek a Vasladyre emlékeztetni. Külügyminiszterként egyik leglátványosabb sikere az Iránban bebörtönzött brit-iráni kettős állampolgárságú újságíró, Nazanin Zaghari-Ratcliffe szabadon bocsátásának végigtárgyalása volt. Ellenfelei és riválisai szerint hangereje és ambíciói jelentősen felülmúlják képességeit. Dominic Cummings, Boris Johnson sikerkovácsa és sírásója, azt mondta róla: „Ugyanolyan lesz, mint Johnson, csak sokkal gyengébb kiadásban.” (Mínusz szélfútta haj, de ezt csak én teszem hozzá.)

A versenyben Rishi Sunak eddigi pénzügyminisztert győzte le jelentős fölénnyel, 57–43 arányban. (Az előrejelzések ennél is nagyobb, kétharmados győzelmet jósoltak neki.)

Rishi Sunak és Liz Truss a BBC televíziós vitájában – Jeff Overs / BBC via Getty Images

Az indiai bevándorlók unokájaként már Angliában született Sunakot sokan kompetensebbnek tartják, de túlságosan is „elitistának”. Jellemző, hogy a parlamenti képviselők körében ő valamivel több szavazatot kapott, mint Truss. A tory párt szavazói talán még nem állnak készen egy színes bőrű, egyértelműen bevándorló hátterű miniszterelnök megválasztására. Amivel lehet, hogy rosszul járnak, mert a pártelnököt – és így a miniszterelnököt – megválasztó párttagok, nagyjából 160 ezren, összességében jóval gazdagabbak, konzervatívabbak és fehérebbek a tory párt szavazóbázisánál, nem is beszélve az összes szavazóról. A pártelnök kiválasztásának első fordulójában egyébként a legsikeresebb fehér férfi jelölt a hatodik helyre tudott befutni.

7.
Nem a közösségi média nagymestere, és/vagy nincs (illetve nyilván: eddig nem volt) social media managere. Egyszer posztban (tweetben) kiírta a Twitterre a saját nevét: Elisabeth truss.

8.

Nem vár rá könnyű feladat: Nagy-Britannia is küszködik a közeledő válság, a háború, és, igen, a brexit következményeivel. Ott is súlyos folyományai vannak az energiaválságnak, a villany és a gáz ára sokak számára a duplájára, vagy annál is magasabbra emelkedik. 1982 (Theacher…) óta nem látott szinten, 10 százalék fölött van az infláció, egyre több helyen sztrájkolnak.

9.
Foci: saját állítása szerint a Norwich Citynek drukkol. Az ezzel kapcsolatos bejelentése ugyanakkor a csapat szurkolóinak körében nem váltott ki osztatlan lelkesedést. „Liz Truss, ne mondd, hogy Norwich-drukker vagy. Nem vagy az. Megtiltom, hogy szeresd őket” – ez egy enyhébb vélemény. 

10.
Stones-szál: ugyan azon a napon van a születésnapja, mint Mick Jaggernek: július 26-án. Ettől függetlenül jelenleg azt állítja, a nyolcvanas évek zenéit szereti, és Whitney Houstont vallja kedvencének. Ez sem volt mindig így, lib-dem korában még Macy Gray I Try című száma volt a kedvence. Lelkes karaokeénekes, repertoárjában a legfontosabb a helyet a Dirty Dancing felejthetetlen klasszikusa, a Time of My Life foglalja el.

+ 1. 
Hétfőn bejelentették, hogy ő nyerte a pártelnökválasztást, így hamarosan Nagy-Britannia következő miniszterelnöke lesz, a harmadik nő, aki ezt a hivatalt betölti.

Kert Attila

Az írás eredetileg a szerző Facebook-oldalán jelent meg, a #tizpluszegyteny sorozatban.

Kiemelt fotó: Getty Images / Dan Kitwood